DIMMU BORGIR: 8 λόγοι για να βάψεις μαύρη την Τετάρτη σου

Οι Νορβηγοί Dimmu Borgir (από το Όσλο) επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο ιδιαίτερες εμφανίσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, γεμάτες “majestic black metal”. Στο wikipedia μαθαίνει κανείς πως το όνομά τους σημαίνει “σκοτεινές πόλεις”, ή τα “σκοτεινά κάστρα/φρούρια” (μετάφραση στα ισλανδικά, φεροϊκά και Αρχαία νορβηγικά) και πως σχηματίστηκαν το 1993, τη δεκαετία που το δεύτερο κύμα του black metal βρισκόταν σε έξαρση και ολοένα εξελισσόταν, ειδικότερα στις Σκανδιναβικές χώρες. Μια λίγο πιο προσεκτική έρευνα αποκαλύπτει και την έννοια της εισόδου στην κόλαση που έχουν προσάψει σε μια γεωγραφική περιοχή στην Β. Ισλανδία. O κιθαρίστας Silenoz και ο τραγουδιστής Shagrath αποτελούν σταθερή αξία και είναι τα μόνα ιδρυτικά μέλη που παραμένουν μέχρι και σήμερα στο συνθετικό και στο στιχουργικό πηδάλιο των Dimmu Borgir.

Η μουσική των Νορβηγών είναι χαρακτηριστικά γνωστή για τις έντονες εναλλαγές στα υποείδη του black και του symphonic, για την ένταξη στοιχείων της κλασικής μουσικής καθώς και για τον πειραματισμό της. Εν όψει της συναυλίας τους στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου στο Piraeus Academy και την περσινή και αξιόλογη δισκογραφική τους δουλειά, “Eonian”, το Rockway σας παραθέτει 8 λόγους για να αφήσετε την μονοτονία του καναπέ και να εισέλθετε στην μαυρη τρύπα που αναμένεται να ανοίξουν οι βόρειοι ενός του Academy.



1) Φυσικά, για να ακούσουμε ζωντανά το νέο τους δίσκο, “Eonian”. Το album συνοψίζει την όλη μουσική πορεία της μπάντας, δίνοντας περισσότερη έμφαση στα symphonic metal στοιχεία. Το black δεν απουσιάζει, όμως δεν αποτελεί και την βάση της μουσικής τους, πλέον. Είναι μια φοβερή, διασκεδαστική και πιο εύκολη – στην ακρόαση – metal κυκλοφορία για τους DM, ύστερα από ένα διάλειμμα 8 χρόνων, που δεν “πέφτει” στιγμή κι ας μην παρουσιάζουν κάτι το πρωτοποριακό.

2) Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτονται την Αθήνα μετά τη συναυλία τους στο Ρόδον, τo 2003. Από τότε έως την σημερινή εποχή έχουν αποχωρήσει και έρθει αρκετά μέλη. Οι μοναδικοί που έχουν παραμείνει σταθεροί στο line up είναι ο κιθαρίστας Silenoz και ο τραγουδιστής Shagrath. Οι αλλαγές που έχουν κάνει από τότε τόσο στον ήχο τους, όσο και στην σκηνική τους παρουσία είναι αρκετές και το μόνο που μένει, είναι να γίνουμε μάρτυρες της περιβόητης σκηνικής θεατρικότητάς τους, ένα χαρακτηριστικό που ελπίζουμε να παρακολουθήσουμε με δέος οι παλιοί και οι νέοι οπαδοί. Εν ολίγοις δεν είμαστε συνηθισμένοι με συναυλίες τους στην χώρα μας.



3) Το συγκρότημα έχει πλούσια κληρονομιά στην ιστορία της black metal μουσικής, καθώς όντας από την Νορβηγία συγκαταλέγεται μέσα σε αυτά του δεύτερου κύματος. Νορβηγικές μπάντες όπως οι Mayhem, Thorns, Burzum, Darkthrone, Immortal, Satyricon, Enslaved, Emperor, Gorgoroth, Ulver, Carpathian Forest και οι Dimmu Borgir μαζί μετάλλαξαν το black metal σε ένα ξεχωριστό subgenre του metal. Η κάθε μία βάζοντας το δικό της λιθαράκι, κάνοντάς το ξεχωριστό και συνάμα μοναδικό με κοινό γνώμονα την απομάκρυνση τους από το thrash metal.

4) Οι Dimmu Borgir ήταν από τους πρωτεργάτες μουσικούς του majestic black metal, ένα μουσικό ρεύμα που δυστυχώς οδηγήθηκε στον κορεσμό του λόγω της περιορισμένης έμπνευσης, των αλλαγών στον ηχητικό προσανατολισμό των συγκροτημάτων που θεμελίωσαν το είδος, καθώς και της αλόγιστης ενσωμάτωσης των πλήκτρων στο συνθετικό κομμάτι. Αναμφισβήτητα οι DM θα πατήσουν πάνω σε αυτόν τον χαρακτηρισμό και θα μας χαρίσουν ένα μαγευτικό, οπερατικό και συμφωνικό black metal show, άνευ προηγουμένου.



5) Το δίδυμο των Silenoz και Shagrath επί σκηνής αναμένεται να είναι μνημειώδες. Ο Shagrath μεν είναι γνώριμος για το make up που φοράει on stage, τις ερμηνευτικές του δυνατότητες αλλά και για την ομιλητικότητα και την επικοινωνία που έχει με το κοινό, ο Silenoz, δε, είμαστε σίγουροι πως θα αφοσιωθεί στο κιθαριστικό του έργο, ώστε να ακουστεί το καλύτερο, δυνατό live αποτέλεσμα στα ηχεία του club.  Αμφότεροι θα φροντίσουν μαζί για την ψυχαγωγία του κοινού που θα τους παρακολουθήσει εκείνη την ημέρα και αναμφισβήτητα θα “επιτελέσουν” ένα “ταξίδι” πίσω στα ‘90s για όσους τα έζησαν. Βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά πως είναι δεδομένο αυτό.



6) Γιατί η συναυλία θα λάβει χώρα στο Piraeus Academy στο κέντρο της Αθήνας, στο Γκάζι. Η πρόσβαση τόσο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι συχνή όσο και με το αμάξι είναι αρκετά εύκολη. Το venue είναι μεγάλο και ευρύχωρο και προσφέρει αρκετή άνεση στον κόσμο κι επιπρόσθετα φημίζεται για την ποιότητα της καλής ακουστικής του.

7) Αν και οι Dimmu Borgir θα μας επισκεφτούν κυρίως για την προώθηση του τελευταίου τους album, δεν πτοούμαστε γιατί ελπίζουμε πως θα ακούσουμε μερικούς από τους παλιότερους ύμνους τους, από δίσκους των ‘90s και ‘00s που άφησαν εποχή. Για την ακρίβεια (spoiler alert!) οι πηγές μας, μας λένε ότι θα κάνουν μια μικρή αναδρομή στα albums “Enthrone Darkness Triumphant” (1997), ‘‘Puritanical Euphoric Misanthropia’’ (2001), ‘‘Death Cult Armageddon’’ (2003) και ‘‘Abrahadabra’’ (2010). Μένει να το δούμε!



8)  Τέλος, την βραδιά θα ανοίξουν ως support group οι Έλληνες symphonic death/black metallers GENTIHAA για να προωθήσουν και να παρουσιάσουν και εκείνοι με την σειρά τους τo ντεμπούτο τους, ‘‘Reverse Entropy’’.  Ακούγοντας τους GENTIHAA ζωντανά θα είναι μια καλή ευκαιρία για να προθερμανθούμε με μια καινούρια μπάντα αναλόγου ύφους με εκείνο των DB, να την μάθουμε και να στηρίξουμε την τοπική σκηνή μας. Να είστε όλοι εκεί από νωρίς, ε;

DIMMU BORGIR – Interdimensional Summit

548

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!