SUNBURST

Οι Sunburst αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στο χώρο του progressive metal στην Ελλάδα, κι αυτό φάνηκε από την απήχηση που εισέπραξε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά “Fragments Of Creation” (Rockway’s review) προ τριετίας, χτίζοντας σχεδόν αμέσως ένα δυναμικό πυρήνα οπαδών και φίλων, που εκτιμούν το εξαιρετικό αυτό σχήμα. Με αφορμή την εμφάνισή τους στο “Under The Quarry Metal Fest Vol. IV 2019”, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο Γαλάτσι (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). μίλησαν δια στόματος Gus Drax στο rockway.gr και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο για την πορεία και τα μελλούμενα των Sunburst.

Καλησπέρα Sunburst! Σας καλωσορίζουμε στο φιλόξενο χώρο του rockway.gr και σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε, για ακόμα μία φορά, απαντώντας σε ερωτήσεις μας. Θα ήθελα η πρώτη ερώτηση να εμπεριέχει το στοιχείο του “υποθετικού”. Ας πούμε, λοιπόν, ότι την παρούσα συνέντευξη θα τη διάβαζε ένας νέος/νέα metalhead που δε σας είχε ακούσει ποτέ και “κλίκαρε” τυχαία εδώ. Τί θα του λέγατε για τους Sunburst; Ποιοι είναι, τί αντιπροσωπεύουν;
Καλησπέρα! Και μεις ευχαριστούμε για τη φιλοξενία στον φιλόξενο χώρο του rockway.gr.

Συνήθως όταν μου κάνουν αυτή την ερώτηση, θα προτιμήσω να δώσω ένα link από κάποιο κομμάτι μας για να σου είμαι ειλικρινής, παρά να αρχίσω να μιλάω για τη μπάντα. Θεωρώ ότι πολλές φορές είναι καλύτερο να “μιλάει” η μουσική για μας. Αλλά, αν έπρεπε οπωσδήποτε να  πω κάτι, θα έλεγα ότι είμαστε μία progressive metal μπάντα με έδρα τη Λάρισα. Παίζουμε ένα στυλ το οποίο συνδυάζει και μοντέρνα και πιο παλιά στοιχεία και επιρροές μας είναι μπάντες όπως οι Dream Theater, Nevermore, Conception, Queensryche αλλά και λίγο πιο extreme, όπως οι Meshuggah κλπ, προσπαθώντας να έχουμε πάντα τη δική μας ταυτότητα.

Κοντά μία δεκαετία από τη δημιουργία σας κι έχουμε ν’ ακούσουμε δισκογραφικά νέα σας περίπου 3 χρόνια. Έχετε κάτι στα σκαριά; Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο ύφος ή κάποιες εκπλήξεις που έχουμε να περιμένουμε;
Αυτή την εποχή δουλεύουμε πάνω στο 2ο μας άλμπουμ, ναι.

Θα έλεγα ότι το 2ο άλμπουμ έτσι όπως το βλέπω να σχηματίζεται σιγά σιγά, θα είναι πιο progressive και πιο πλούσιο σε ήχους και στυλ απο το “Fragments of Creation”. Αν μπορούμε να πούμε ότι το “Fragments of Creation” έχει κάποια power metal στοιχεία, νομίζω ότι στο 2ο έχουν “πέσει”, έως σχεδόν εξαφανιστεί και πάμε σε μία πιο prog λογική. Δεν ήταν κάτι που έγινε επίτηδες. Απλά βγήκε.



Το “Fragments Of Creation” είχε μία ευρεία/καθολική αποδοχή από τη metal κοινότητα και απέσπασε αξιολογότατες κριτικές. Ο αντίκτυπος αυτής της δουλειάς σας γέμισε με προσδοκίες, ευθύνες ή κινείστε απερίσπαστοι και προσηλωμένοι σε αυτά που κάνετε;
Καταρχήν μας χαροποίησε πολύ η αναγνώριση και η αποδοχή που είχε. Πίστεψέ με, ήταν ένα άλμπουμ που ό,τι εμπόδιο μπορείς να φανταστείς μπήκε στο διάβα μας. Από απώλειες δικών μας ανθρώπων, στρατιωτικές θητείες μέχρι…ό,τι χωράει ο νους σου. Όταν ήταν πλέον έτοιμο, ήμασταν όλοι σχεδόν ανακουφισμένοι θα έλεγα και ενθουσιασμένοι γιατί όλο αυτό μας είχε κάνει δυνατότερους, ενώ έδεσε και πολύ τις προσωπικές μας σχέσεις μες τη μπάντα και μας έκανε μία οικογένεια. Το ότι είχε και την αναγνώριση που είχε, μας έκανε να πούμε, “Χαλάλι και τα εμπόδια και όλα”.  Δε με βαραίνει καθόλου όλο αυτό, ειλικρινά νιώθω πιο εμπνευσμένος και πιο σίγουρος από ποτέ γι’ αυτό που πάμε να κάνουμε, έχουμε ανθρώπους που περιμένουν την επόμενη κυκλοφορία και ειλικρινά με γεμίζει με ενθουσιασμό και ανυπομονησία να μοιραστούμε τη καινούρια μας μουσική με τον κόσμο.



Οι Sunburst είναι ένα παράλληλο εγχείρημα, με άλλα σχήματα στα οποία συμμετέχετε ενεργά. Πώς τα συνδυάζετε; Πρέπει να υπάρχει εξαιρετική διαχείριση χρόνου από μέρους σας για να αποδίδετε σε τόσο υψηλό επίπεδο παντού!
Εξαιρετική διαχείριση χρόνου και υπευθυνότητα. Πάντα προγραμματίζουμε τα πάντα καιρό πιο πριν και είμαστε υπεύθυνοι και κύριοι του εαυτού μας, ώστε να εμφανιστούμε όπως πρέπει. Ένα παράδειγμα. Πρόσφατα κάναμε μία πρόβα επί της ευκαιρίας του “Under the Quarry Metal Fest”.  Είχαμε λίγο καιρό να βρεθούμε. Ε σε πληροφορώ, οι αν μου έλεγες “Μάγκες, αύριο παίζετε”, θα σου έλεγα “Φύγαμε”!

Ο καθένας μας είχε έρθει έτοιμος και λόγω και της εμπειρίας μας πλέον απο lives, παίξαμε απευθείας “ρολόι”, σα να κάνουμε 5 πρόβες τη βδομάδα. Αν είσαι σωστός, υπεύθυνος και κάνεις τη δουλειά σου σωστά, όλα είναι πολύ πιο εύκολα. Ακόμη και για μια progressive metal μπάντα.

Αποτελεί, με κάποιο τρόπο, η μουσική στοιχείο βιοπορισμού για κάποιους από εσάς;
Ναι. Εγώ, ο Κώστας και ο Νίκος, ζούμε απο τη μουσική.  Εγώ και ο Κώστας, με μαθήματα και το performance και ο Νίκος έχει επαγγελματικό στούντιο στη Θεσσαλονίκη, το Fireball Music Studio.

Φαντάζει ίσως κοινότυπο να μιλάμε για την άνθιση της ελληνικής rock-metal σκηνής σ’ όλες τις εκφάνσεις, όμως είναι μία πραγματικότητα (κι οφείλουμε να την επισημαίνουμε) και θα θέλαμε να μας σχολιάσετε, πώς στα χρόνια της έντονης κοινωνικής ύφεσης που βιώνουμε, “ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια” αξιολογότατες Ελληνικές, αλλά και Κυπριακές μπάντες;
Θεωρώ πως ίσα ίσα η κοινωνική και οικονομική ύφεση βοηθούν τη μουσική και τις τέχνες γενικά.  Η μουσική πάντα ήταν, είναι και θα είναι, διέξοδος για τα προβλήματα. Μπορεί να έδωσε έμπνευση. Κατά 2ον, έχουμε πλέον τις γνώσεις και την τεχνολογία και στην Ελλάδα για να ηχογραφήσουμε έναν δίσκο και να ακουστεί πολύ καλά χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα απο άλλους του εξωτερικού. Όπως έχω πει άπειρες φορές, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ το ταλέντο.



Ποια σχήματα της εγχώριας σκηνής σας έχουν κάνει εντύπωση τελευταία και με ποιους καλλιτέχνες είχατε την καλύτερη συνεργασία;
Απο πιο καινούρια θα πω τους Within Progress. Παίξανε μαζί μας σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Είχαμε συνεργαστεί άψογα με τους Innerwish θα έλεγα, ενώ και οι μεγαλύτερες μπάντες που έχουμε παίξει μαζί, όπως οι Saxon, οι Symphony X, οι Κamelot και άλλοι, μας φέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.

Επειδή τα social media είναι μέρος της πραγματικότητάς μας πλέον (κι ήδη μετράτε ένα πολύ σημαντικό αριθμό fans στη σελίδα σας), θα θέλατε να μοιραστείτε κάποιο περίεργο (άβολο ή χιουμοριστικό) σχόλιο/μήνυμα που δεχτήκατε;
Το 1ο που μου ’ρχεται στο μυαλό απ’ τα πολλά που έχουν συμβεί, ήταν που ένας τύπος με ψεύτικο προφίλ, όνομα και καμία φωτογραφία, επικοινώνησε μαζί μας 2 φορές, την 1η με σκοπό να υπογράψει τη μπάντα στην “εταιρία του” και τη 2η για να παίξει η μπάντα στο “φεστιβάλ του”. Πάρα πολύ άβολο, γιατί ήταν ξεκάθαρη προσπάθεια για απάτη. Τον απέρριψα ευγενικά.


 
Το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, εμφανίζεστε στο “Under The Quarry Metal Fest Vol. IV 2019” στο Γαλάτσι! Τί να περιμένει το κοινό από την εμφάνισή σας και γενικότερα από αυτήν τη βραδιά;
Νομίζω ότι θα είναι μία φανταστική βραδιά. Όλες οι μπάντες είναι εξαιρετικές και νομίζω θα περάσουμε όλοι μαζί σούπερ! Εμείς απ’ τη μεριά μας, υποσχόμαστε να τα δώσουμε όλα, με πάρα πολύ ενέργεια και απόλυτο επαγγελματισμό, να δώσουμε και σε όσους μας βλέπουν για πρώτη φορά και σε όσους μας ξαναβλέπουν και ξέρουν τα στάνταρ μας, ένα υψηλού επιπέδου performance και show.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας και αναμένουμε να σας απολαύσουμε κι από κοντά!
Εμείς ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και θα σας δούμε όλους στις 7 Σεπτέμβρη!

406

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.