SORCERER

Στις 28 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στο Κύτταρο το Demons Gate festival και μια από τις πλέον αξιόλογες μπάντες που συμμετέχουν είναι και το doom σχήμα των Sorcerer. Ο Πελοπίδας Χελάς με την βοήθεια της τεχνολογίας εκμηδενίζει τις αποστάσεις μεταξύ Στοκχόλμης και Αθήνας και συζητά με τον τραγουδιστή της μπάντας Anders Engberg για το μέλλον του συγκροτήματος, τους οπαδούς, παλιές ιστορίες και για το πόσο του αρέσει η χώρα μας.

Τί νέα από το στρατόπεδο των Sorcerer; Διάβασα ότι ξεκινήσατε να γράφετε καινούριο album, μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για τον καινούριο δίσκο; Πόσο έχετε προχωρήσει με τα καινούρια τραγούδια;
Ναι, ξεκινήσαμε να ηχογραφoύμε! Τα τύμπανα έχουν τελιώσει για δέκα τραγούδια, οι στίχοι είναι έτοιμοι σε εφτά τραγούδια. Επίσης οι ηχογραφήσεις για κιθάρες και μπάσο βρίσκονται σε καλό δρόμο και φυσικά ετοιμάζω και τα φωνητικά. Θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τον δίσκο στην εταιρεία μάλλον τον Δεκέμβρη. Εκεί Νοέμβρη- Δεκέμβρη.

Δηλαδή να περιμένουμε τον νέο δίσκο αρχές 2020;
Θα έχει βγεί μάλλον μέχρι τον Μάιο, ελπίζω.

Ο ήχος του νέου album θα είναι μια φυσική συνέχεια του “The Crowning of the Fire King”;
Ξέρεις πάντα προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε πάρα πολύ στον ήχο των τυμπάνων και θα είναι heavy as hell! Ναι ο ήχος θα είναι πιο κοντά στον ήχο του “The Crowning of the Fire King”  από του “In the Shadow of the Inverted Cross”.



Τι σε εμπνέει να γράψεις στίχους; Χρησιμοποιείς μεταφορές για να μιλήσεις για τα θέματα που σε απασχολούν;
Δεν είμαι στα αλήθεια ποιητής ή κάτι τέτοιο, γράφω ακριβώς τους στίχους που σκέφτομαι. Αλλά αυτή τη φορά το καινούριο album θα είναι concept με την ευρύτερη ένοια του όρου. Δεν θα είναι μια συγκεκριμένη ιστορία αλλά οι στίχοι των τραγουδιών  θα αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα. Θα είναι συναρπαστικό. Κάθε τραγούδι θα είναι ξεχωριστό.

“We crossed the sea in search of our future, to find some hope when there’s none” στίχοι από το “Ship of Doom”.  Θα μπορούσαν αυτοί οι στίχοι να μιλάνε για την κατάσταση αυτή τη στιγμή στον πλανήτη; Η ανθρωπότητα έχει αποδείξει ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την μητέρα-Γη. Πιστεύεις ότι προλαβαίνουμε να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση;
Αυτοί οι στίχοι πραγματικά μιλανε για το παρελθόν, από την οπτική ενός εξερευνητή θαλασσοπόρου όπως ο Κολόμβος και τον αγώνα επιβίωσης που δίνει. Όμως σίγουρα αυτοί οι στίχοι θα μπορούσαν να μιλάνε για το σήμερα. Φυσικά είναι πολύ σημαντικό να παραδώσουμε τον πλανήτη μας σε όσο το δυνατό καλύτερη κατάσταση. Για να τον έχουν τα παιδιά μας και αυτά να τον παραδώσουν στα δικά τους παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό θέμα. Ακόμα και εδώ στη Σουηδία είχαμε το καλοκαίρι πολλές πυρκαιές και έκανε εξωπραγματική ζέστη για την περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό θέμα και πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι για αυτό.



Δύο χρόνια έχουν περάσει από τη κυκλοφορία του “The Crowning of the fire king”. Νομίζεις ότι η πιο μοντέρνα προσέγγιση στον ήχο, με τις βαρύτερες κιθάρες, ήταν το κλειδί για την επιτυχία του δίσκου;
Θα υπάρχουν πάντα οπαδοί που τους αρέσει το παλιότερο υλικό και θα έχουν την άποψη ότι το προηγούμενο album είναι καλύτερο από το καινούριο. Εμείς δεν το σκεφτόμαστε αυτό. Κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα. Δεν κοιτάμε πως ακούγεται αλλά αν το κομμάτι αξίζει. Έχουμε γύρω στα 50 τραγούδια να διαλέξουμε για τον καινούριο δίσκο. Δεν λέμε πάμε να κάνουμε ένα δίσκο σαν το “In the Shadow of the Inverted Cross”. Απλά δεν θα πετύχει.

Προσωπικά το “The Crowning of the Fire King” μου άρεσε περισσότερο από το “In the Shadow of the Inverted Cross”, λόγω αυτής της μοντέρνας προσέγγισης.
Ακριβώς! Και εμείς προς αυτή τη κατεύθυνση πήγαμε και αυτό θέλαμε να πετύχουμε.

Πιστεύεις ότι το “Crowning of the Fire King” είναι ένας δίσκος που θα μνημονεύετε στο μέλλον σαν θεμελιώδης για τους Sorcerer και την εξέλιξη τους σαν μπάντα; 
Νομίζω ότι το “Crowning of the Fire King” είναι πολύ αντιπροσωπευτικό, περιλαμβάνει όλα τα καλά στοιχεία που έχουν οι Sorcerer. Έχει πολύ συναισθηματικά τραγούδια, μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια, κάποια από αυτά είναι σχεδόν progressive, βαριές κιθάρες. Νομίζω ότι έχουμε βρει τον ήχο μας και σε σύγκριση με το παλιό υλικό που η τεχνική μας δεν ήταν τόσο καλή, έχουμε ανέβει επίπεδο. Έχουμε πολύ καλούς μουσικούς στη μπάντα και αυτό φαίνεται και θα φανεί ακόμα περισσότερο στις μελλοντικές μας κυκλοφορίες.

Υπάρχει περίπτωση το νέο album να έχει κάποια διασκευή, όπως η διασκευή που κάνατε στο “Stargazer” των Rainbow στο demo “The Inquisition”;
Ναι, το συζητήσαμε να το κάνουμε αυτό, έχουμε ένα τραγούδι που θέλουμε να κάνουμε διασκευή αλλά δεν είχαμε χρόνο. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε στο μέλλον. Ναι, υπάρχουν μερικά τραγούδια που θα θέλαμε να τα διασκευάσουμε.



Θα συνεχίσουν οι Sorcerer να έχουν μεγάλους τίτλους στα album;
Χαχαχα. Δεν ξέρω αυτή τη φορά φίλε μου αν και δεν γράφω εγώ όλους τους στίχους. Πραγματικά το να βρεις ένα τίτλο που να μένει στο μυαλό είναι ακετά δύσκολο.

Την τελευταία φορά που ήρθατε στην Ελλάδα ήταν για το Echoes from the Labyrinth festival, Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου για το festival και γενικότερα για το νησί της Κρήτης;
‘Εχω έρθει για διακοπές στη Κρήτη πολλές φορές! Αγαπάω την Ελλάδα συνολικά. Έχει φιλικό κόσμο, καλό φαγητό, υπέροχο καιρό. Δεν με απογοητεύει ποτέ η Ελλάδα. Είναι μια υπέροχη χώρα όπως και η Αθήνα, ανυπομονώ να πάω στην Αθήνα. Την λατρεύω αυτή την πόλη. Το festival ήταν φανταστικό, μας συμπεριφέρθηκαν σαν superstar, ήταν όλοι πολύ φιλικοί μαζί μας. Το κοινό ήταν υπέροχο όπως και όλο το event. Ήταν τέλεια!

Θυμάσαι τίποτα ιδιαίτερο από το προηγούμενο σας live στην Κρήτη;
Ναι,ήταν τα γενέθλια μου και μου έκαναν το τραπέζι και είχαμε και ένα μπουκάλι ουίσκι και ξέρεις το ελληνικό φαγητό είναι απίστευτο. Πέρασα υπέροχα!

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα μας επισκεφτείτε για το Demons Gate festival στο Κύτταρο. Με ποιες από τις μπάντες που θα μοιραστείτε τη σκηνή, έχεις ξαναπαίξει μαζί τους, εκτός από τους Doomocracy;
Δεν έχουμε ξαναπαίξει με τα άλλα συγκροτήματα, αλήθεια δεν τους ξέρω καλά. Δεν είμαι στα αλήθεια ο μεγαλύτερος Doom οπαδός, χαχαχα. Γνωρίζω τους Doomocracy και κάποιες άλλες μπάντες, όμως ακούω διάφορα είδη μουσικής και όχι κάποιο συγκεκριμένο.



Συνέχεια έρχεστε στην Ελλάδα για festivals (Up the Hammer festival, Demons Gate festival , Echoes from the Labyrinth festival), πότε θα έρθετε για μια ολοκληρωτικά δική σας εμφάνιση, για να σας απολαύσουν περισσότερο οι οπαδοί σας;
Πρέπει να μας φέρετε εσείς! Να μιλήσετε στους διοργανωτές για μας! Χαχαχα! Αγαπάμε να παίζουμε στην Ελλάδα και μάλλον στην επόμενη περιοδεία για την προώθηση του καινούριου δίσκου, που θα έχουμε γίνει πιο μεγάλοι λογικά θα έρθουμε.

Η πρώτη φορά Anders που σε άκουσα να τραγουδάς ήταν όχι με τους Sorcerer αλλά με τους Δανούς Power metallers Twilight. Το “The Edge“ ήταν μια από τις αγαπημένες μου δουλειές εκείνη τη χρονιά. Πόσο πιθανό είναι να ξανατραγουδήσεις σε αυτό το στυλ;
Είμαι 51, είναι αρκετά δύσκολο να τραγουδάς τόσο ψηλά. Πρέπει να προπονείσαι, να κρατάς τη φωνή σου σε φόρμα. Έχω κουραστεί από όλα αυτά, είναι αρκετά ψυχοφθόρο. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος, να μην πίνεις, να μην καπνίζεις, να κοιμάσαι νωρίς.

Είναι πιθανό να κάνεις έστω ένα reunion show με τους Twilight;
Όχι, δεν ξέρω, δεν ξέρω. Θα δούμε , θα δούμε.

Ο μπασίστας σας Justin θα συμμετάσχει σε ένα show με τους Therion τον Οκτώβρη. Υπάρχει πιθανότητα να τραγουδίσεις και εσύ εκεί;
Όχι, μόνο ο Justin θα βοηθήσει τους Therion για ένα show που θα γίνει στη Βραζιλία.

Πριν λίγο καιρό ανακοινώσατε ένα διαγωνισμό, όπου κάθε οπαδός θα μπορούσε να στείλει το δικό του σχέδιο για τη δημιουργία ενός συλλεκτικού T-shirt στα πλαίσια των εορτασμών για τα 30 χρόνια του συγκροτήματος. Επίσης ενημερώνετε τακτικά τον κόσμο από τα social media. Πόσο σημαντικό είναι για τους Sorcerer η επικοινωνία με τους  οπαδούς;
Είναι πολύ σημαντικό για  εμάς. Χωρίς fans δεν θα το κάναμε αυτό και το εννοώ! Για αυτό το λόγο κάναμε και εμείς το διαγωνισμό, για να γιορτάσουμε μαζί με τους οπαδούς μας! Νομίζω ότι ήταν πολύ καλή ιδέα. Θα έχουμε αυτά τα T-shirts στην Αθήνα οπότε μπορείτε να τα αγοράσετε. Χωρίς οπαδούς είμαστε τίποτα, όλα τα χρωστάμε σε εσάς!



Είσαι πολλά χρόνια στη μουσική βιομηχανία, ποια είναι η γνώμη σου για τον τρόπο που επέδρασε η τεχνολογία στη λειτουργία των συγκροτημάτων; Έχεις θετική ή αρνητική άποψη;
Όταν ξεκίνησα έπρεπε να έχεις πολλά λεφτά για να κάνεις ένα album, όπου όλα τα έπαιρνε η δισκογραφική, για το studio, την ηχογράφηση κτλ. Σήμερα όλα είναι τελείως διαφορετικά. Θα τα κάνουμε όλα εμείς και η εταιρία θα ασχοληθεί μόνο με το κομμάτι της προώθησης της δουλειάς μας. Σήμερα μπορείς να βγάλεις ένα δίσκο πολύ φτηνότερα από το παρελθόν και αυτό είναι καλό. Αυτό που είναι κακό είναι ότι ναι μεν οι οπαδοί μας θα αγοράσουν τους δίσκους μας και θα στηρίξουν τη μπάντα αλλά γενικότερα με το downloading και πλατφόρμες όπως Spotify η I-tunes , οι πωλήσεις πέφτουν και αυτό σκοτώνει το συγκρότημα. Γιατί το να κάνεις ένα δίσκο δεν είναι κάτι που το κάνεις σε 5 λεπτά. Το κάνω αυτό για 30 χρόνια και μου φαίνεται ότι δεν αναγνωρίζεται η τέχνη μου και πρέπει κάπως το Spotify και οι άλλες πλατφόρμες να περιοριστούν, γιατί για να λάβεις αναγνώριση πρέπει να περάσουν τα χρόνια. Εν τέλει είναι καλό γιατί ο καθένας μπορεί να κάνει ένα album με τον υπολογιστή στο σπίτι και μου αρέσει αυτό.

Έχεις χρόνο για να ακούσεις νέα συγκροτήματα; Πως βλέπεις το μέλλον της Doom σκηνής;
Η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπω πια τους Sorcerer σαν Doom μπάντα, παλιά είχαμε πιο παραδοσιακό ήχο σαν τους Candlemass. Πλέον ήμαστε πιο πολύ μια heavy metal μπάνα, αν και ακόμα παίζουμε αργά και έχουμε βαριές κιθάρες. Όσο για τη Doom σκηνή δεν νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα. Μπαίνουν συνέχεια νέες μπάντες και υπάρχει χώρος και για άλλες. Νομίζω ότι γενικότερα πάει καλά το πράγμα. Θα πάμε στην Αμερική να παίξουμε στο Prog/Power και είναι ένα progressive festival και το ότι πάμε εμείς να παίξουμε εκεί, αυτό σημαίνει κάτι.

Όταν ξαναβάλατε μπρος τους Sorcerer, περίμενες ότι το reunion θα είναι τόσο επιτυχημένο;
Όχι, καθόλου. Ήταν μια έκπληξη για εμάς. Όταν κάναμε το πρώτο reunion show στο Hammer of Doom το 2010 έπαθα πλάκα! Ήρθαν οπαδοί από όλπ το κόσμο να μας δουν, ακόμη και από την Ελλάδα. Μετά τη συναυλία που δώσαμε στο Up the hammers αποφασίσαμε να κάνουμε το πρώτο album, μετά από αυτό δεν ξανακοιτάξαμε πίσω. Είναι φανταστικό που μπορώ να το κάνω αυτό σε αυτό το σημείο της καριέρας μου.

Και κάπου εδώ ήρθε το τελος της συνέντευξης, λίγα λόγια για τους οπαδούς σας  στην Ελλάδα…
Διατηρήστε την πίστη σας στους Sorcerer, αυτός ο δίσκος που θα έρθει θα είναι μόνο ένας από τους πολλούς που θα ακολουθήσουν και εύχομαι να έρθετε όσο πιο πολλοί μπορείτε στο live και να γιορτάσουμε μαζί! Αγαπάμε την Ελλάδα!

Sorcerer “Sirens”

247

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.