SOLID FAITH

To τέταρτο Under The Quarry festival στο Γαλάτσι είναι γεγονός και το Rockway.gr δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή τη γιορτή της Ελληνικής σκηνης. Σε αυτή τη μεταλλική γιορτή συμμετέχουν και οι Αθηναίοι Solid Faith, με τον Παντελή Μουντούρη,κιθαρίστα της μπάντας, να συζητάει με αρκετή διάθεση  με τον Χελά Πελοπίδα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μπάντας.

Καλησπέρα! Είναι χαρά μας, που σας φιλοξενούμε στο Rockway.gr. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για το συγκρότημα και ποιοι το αποτελούν; 
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Οι Solid Faith δημιουργήθηκαν το 1997 από τον Παντελή Μουντούρη (κιθάρα) και Κώστα Καραπετσάκο (drums) ενώ μετά από διάφορες εναλλάγες την θέση του μπασίστα ανέλαβε το 2004 ο Βύρων Γκάτσης (Bass) και τον Δεκέμβριο του 2017 εισχώρησε στο συγκρότημα ο Θοδωρής Μαρτίνης (lead vocals).

Πού κατατάσσεστε μουσικά και ποιες οι επιρροές του συγκροτήματος; 
Το μουσικό μας ύφος είναι σίγουρα Progressive metal με power στοιχεία και μελωδικά φωνητικά. Επιρροές έχουμε από όλο το φάσμα του progressive, power, thrash και heavy metal όπως οι Dream Theater, Fates Warning,  Symphony X,  System of A Down, Metallica, Iron Maiden, Queensryche, καθώς και από νεότερες μπάντες στον χώρο του μοντέρνου prog.



Σε ποια πίστη αναφέρεται το όνομα της μπάντας και πιανού ιδέα ήταν; 
Solid Faith είναι η ακλόνητη πίστη που έχουμε για την μουσική που δημιουργούμε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια αντιμετώπισε το συγκρότημα και πηγάζει από την χημεία μεταξύ των μελών του. To όνομα προήλθε από τον Παντελή όσο αφορά την λέξη Solid και από τον Κώστα όσο αφορά την λέξη Faith.

Η ιστορία σας παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς είστε μια μπάντα που πρωτοξεκίνησε τη δεκαετία του ’90(1997), αλλάξατε όνομα, κυκλοφορήσατε 2 demo και είχατε σταθερή συναυλιακή παρουσία, αλλά μόλις φέτος καταφέρατε να μπείτε στο studio και να ξεκινήσετε τις ηχογραφήσεις για τον πρώτο σας full length δίσκο. Θα ήθελες να μας πεις μερικά παραπάνω πράγματα για εσάς και ποιές δυσκολίες αντιμετωπίσατε για να φτάσετε στο σήμερα;
Ξεκινήσαμε να δημιουργούμε (1997-1999) κυρίως instrumental τραγούδια και στα 2 demos το μπάσο είχε αναλάβει ο μπασίστας Παντελής Πατσάνης ενώ τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν αναγκαστικά από τον κιθαρίστα με μια thrash χροιά καθώς δεν βρίσκαμε κατάλληλο τραγουδιστή και για να υποστηρίξουμε τις συναυλίες μας. Ακολούθησε μια περίοδος αποχής λόγω στρατού, αποχώρησης του μπασίστα και προσπάθειας ένταξης υπόλοιπων μελών αλλά πάντοτε παρέμενε ενεργή η διαρκής μελέτη και η δημιουργία πρωτότυπου μουσικού υλικού. Με την ένταξη μόνιμων μελών όσο αφορά αρχικά το μπάσο (Βύρωνας) και πιο πρόσφατα των φωνητικών (Θοδωρής) καταφέραμε να συνδέσουμε και να διαμορφώσουμε το υλικό μας κάνοντας μεθοδικά και σταθερά τα βήματα ώστε να μπορούμε να κάνουμε live εμφανίσεις και να ηχογραφήσουμε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ.



Πότε να αναμένουμε τον καινούριο δίσκο;  Θα μας δώσετε λίγες πληροφορίες για τους συντελεστές του ήχου και τη συνεργασία σας μαζί τους;
Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Jam2 studio από τον Χρήστο Διακουμή και Ηλία Δουμπάκη ενώ την μίξη και το mastering έχει αναλάβει ο Νίκος Οικονόμου. Η συνεργασία για την παραγωγή των τραγουδιών είναι άψογη καθώς γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και ξέρουν ακριβώς πως πρέπει να ακούγεται η μουσική μας.

Πόσο έχουν αλλάξει μουσικά οι Solid Faith στο πέρασμα των χρόνων; Υπάρχει περίπτωση ο νέος δίσκος να φιλοξενήσει υλικό από παλιότερες περιόδους της μπάντας;
Οι Solid Faith έχουν αλλάξει μουσικά σε σχέση με πριν 15 χρόνια όσο αφορά την συνθετική και τεχνική ικανότητα γι αυτό οι συνθέσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στον δίσκο μας θα έχουν υλικό από την τελευταία πενταετία.

Τί αλλαγές πιστεύεις ότι έφερε στο σχήμα η προσθήκη του Θωδωρή Μαρτίνη στα φωνητικά;
Πιστεύουμε ότι η προσθήκη του Θοδωρή στα φωνητικά καθόρισε το μουσικό μας ύφος και ανέδειξε στο μέγιστο βαθμό τις μουσικές μας ιδέες. Να επισημάνω ότι όλες οι μελωδικές γραμμές στα τραγούδια μας έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Θοδωρή με την αστείρευτη έμπνευση που έχει ο ίδιος και μας δίνει ώθηση για να συνθέσουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον.



Πριν λίγο καιρό κυκλοφορήσατε στο Youtube το πρώτο σας lyric video για το τραγούδι ”Eternal Quest” από τον επερχόμενο δίσκο, το οποίο έλαβε αρκετά κολακευτικά σχόλια, σε αυτό το στυλ θα είναι και τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου; Θα περιλαβάνει και μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια συνθέσεις;
Ευχαριστούμε  όλους για τα κολακευτικά σχόλια για το lyric video “Eternal Quest” και ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Καϊμακάμη για την δημιουργία του. Ο δίσκος θα περιλαμβάνει 10 τραγούδια με διαφορετικό χαρακτήρα για κάθε ένα συνθετικά και μελωδικά. Το στυλ θα είναι παρόμοιο αλλά θα υπάρχουν πολλές εναλλαγές σε ρυθμούς και κιθαριστικών riffs στα υπόλοιπα. Όσο αφορά την χρονική διάρκεια υπάρχουν και τραγούδια μέχρι και 5μιση λεπτά αλλά γενικά ο μέσος όρος είναι στα 4μιση λεπτά. Απλά έτσι μας προέκυψαν οι συνθέσεις και θεωρούμε ότι κάθε τραγούδι πρέπει να έχει μια δομή και έναν μοναδικό χαρακτήρα.

Solid Faith – Eternal Quest

Επίσης στο ”Eternal Quest” συμμετέχουν και οι Χρυσώ Σταματοπούλου (Chrysilia) στα δεύτερα φωνητικά και ο Μπομπ Κατσιώνης (Firewind) στα πλήκτρα, πως προέκυψαν αυτές οι συμμετοχές;
Όσο αφορά τον Bob Katsionis του στείλαμε τα τραγούδια και μας απάντησε θετικά. Είναι τιμή μας που σε αυτό το δίσκο ανέλαβε τα πλήκτρα σε όλα τα τραγούδια του δίσκου και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μιας και εμπλούτισε τις συνθέσεις με την κατάλληλη ατμόσφαιρα και τις απίστευτες μελωδίες. Για την Χρυσώ ήταν πολύ καλή φίλη αλλά και καθηγήτρια φωνητικής του τραγουδιστή μας Θοδωρή και έδεσε πάρα πολύ η φωνή της αλλά και η δουλειά της στα Backing vocals αλλά και backing vocals arrangements με την εμπειρία που την διακρίνει εδώ και πολλά χρόνια.



Στις 7 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστείτε στο τέταρτο Under The Quarry festival στο Γαλάτσι μαζί με Sunburst,  Until Rain, Desert Near The End, Forbidden Seed, Nochnoy Dozor, art of simplicity, όλες αρκετά καλές μπάντες, σας αγχώνει καθόλου ότι έχετε το ρόλο opening act στο φεστιβάλ;
Είναι ένα αξιόλογο φεστιβάλ που αναδεικνύει ταλαντούχα συγκροτήματα στην ελληνική σκηνή και μας τιμά η πρόσκληση. Νιώθουμε θα λέγαμε δυνατοί (solid)  να κάνουμε την έναρξη του φεστιβάλ για να δώσουμε μια γεύση progressive και στο τι θα ακολουθήσει και από τις υπόλοιπες καταξιωμένες στον χώρο μπάντες.



Πώς βλέπετε την ελληνική Prog σκηνή;
Ta τελευταία 5 χρόνια πιστεύουμε πως έχει φτάσει στο καλύτερο σημείο της σε επίπεδο μουσικών ιδεών και συνθέσεων καθώς τα ελληνικά συγκροτήματα δουλεύουν μεθοδικά και με πολύ πάθος ώστε να μειώσουν την όποια διαφορά με τις μπάντες του εξωτερικού. Σαφώς το οικονομικό είναι πάντα το μεγάλο αγκάθι αλλά πλέον σε μουσικό ταλέντο η Ελληνική prog σκηνή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Φυσικά σε αυτό βοηθούν πάντοτε τα τοπικά ‘zine σαν το δικό σας και η διεξαγωγή συναυλιών.

Solid Faith – Stay Forever Young (Live/Remedy Club Athens 12/3/18)

Πριν κλείσουμε, μπορείς να μας αναφέρεις τα όποια σχέδια σας για το άμεσο μέλλον;
Δυναμικά θα συνεχίσουμε τα live ξεκινώντας στις 7 Σεπτέμβρη με την συμμετοχή μας στο Under The Quarry festival στο Γαλάτσι και να κλείσουμε όσα περισσότερα μπορούμε για την συνέχεια ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του πρώτου μας άλμπουμ.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου και πραγματικά ανυπομονώ να σας δω ζωντανά στο Γαλάτσι. Υπάρχει κάτι τελευταίο που θα ήθελες να πείς στον κόσμο που θα έρθει στο Under The Quarry ;
Να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την συνέντευξη και θα θέλαμε να προσκαλέσουμε τον κόσμο να έρθει οπωσδήποτε στις 7 Σεπτέμβρη στο Under The Quarry festival στο Γαλάτσι και να εμπιστεύεται την ελληνική σκηνή γιατί θα ακούσει πρωτότυπη metal μουσική από τρομερά ταλαντούχα ελληνικά συγκροτήματα.Keep your Faith Solid! 

395

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.