REFLECTION

Σε λίγες ημέρες οι Reflection εμφανίζονται στην warm up ημέρα του φετινού Up The Hammers. Το Rockway πλησίασε τον Στάθη Παυλάντη (κιθάρες, ψάρεμα) με σκοπό να φέρει στο φως αυτά που εδώ και καιρό σχεδιάζει η μπάντα. Ειδικά για τους παλιούς φίλους του σχήματος, η παρακάτω συνέντευξη, απλά δεν χάνεται.

Γεια σου Στάθη, χαίρομαι να σε φιλοξενώ πάλι στις σελίδες μας. Πολλά και ωραία πράγματα συμβαίνουν γύρω από τους Reflection τελευταία, πάμε να τα δούμε παρέα;
Καλησπέρα πολυαγαπημένε μας Γιάννη! Και εγώ χαίρομαι που με/μας φιλοξενείς πάλι στις σελίδες σας! Μας τιμά κάθε φορά το ενδιαφέρον σου! Με μεγάλη χαρά να απαντήσω (ή και όχι!!!!!) στα πάντα!!!



Θα ξεκινήσω από τον “υπερκοριό” του Rockway που μας ενημερώνει πως ετοιμάζετε επική επανακυκλοφορία, που δεν θα είναι όμως ακριβώς επανακυκλοφορία, θες να μας πεις περισσότερα σχετικά;
Αληθεύουν οι φήμες. Είναι κάτι που το σκεφτόμαστε χρόνια, αλλά και μας το ζητάνε, ξανά και ξανά πάρα πολλοί άνθρωποι από το περιβάλλον γύρω μας και νομίζω ότι είμαστε πλέον αποφασισμένοι…

Θα επαναηχογραφήσουμε το «Οδύσσεια». Δεν ξέρουμε, ακόμη, εάν θα έχει ξανά τον ίδιο τίτλο και εάν θα περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια του 2003, σίγουρα όμως θα περιλαμβάνει 2 “καινούρια τραγούδια”. Οτι γίνει,θα γίνει με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό στο album του τότε, το οποίο δεν θέλουμε να χάσει την αυθεντικότητα και το χαρακτήρα που αντικατοπτρίζει εκείνη την περίοδο της μπάντας. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’αυτό το album και δεν θέλουμε να πέσουμε στην παγίδα που έχουν πέσει πάρα πολλές μπάντες που έχουν ξαναηχογραφήσει τους πρώτους τους δίσκους.

 H αλήθεια είναι ότι έχουμε ενθουσιαστεί αρκετά με την ιδέα, μιάς και τα τραγούδια αυτά είναι πολύ αγαπημένα σε πολύ κόσμο, και θα θέλαμε να κάνουμε ένα tour αφιερωμένο σε αυτό το δίσκο, μιάς και τότε κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο για τα δεδομένα της εποχής.



Νιώθεις ότι χρωστούσατε ως μπάντα μια τέτοια κίνηση στους οπαδούς σας; Ήταν κάτι που σας το ζητούσαν στο πέρασμα των χρόνων; Εκτός από την προσθήκη του Θωμαίδη τί άλλες αλλαγές θα υπάρξουν;
Είναι ωραίο να σε πλησιάζουν όλα αυτά τα χρόνια συνέχεια διαφορετικοί άνθρωποι ή να σου στέλνουν μηνύματα λέγοντάς το πόσο τους αρέσει η μουσική σου και ξαφνικά να ρωτάνε “γιατί δεν ξαναηχογραφείτε και το Οδύσσεια ρε παιδιά?”. Μετά το τελευταίο άλμπουμ του 2017, αυτό έγινε πλέον πάρα πολύ έντονο και πιθανόν τελικά να μη χρειάστηκε παραπάνω σκέψη από όλους μας. Μετά απο μια πρόβα,όπως είμαστε όλοι μαζί,αποφασίστηκε ομόφωνα!

Νομίζω ότι το χρωστάμε περισότερο στα τραγούδια του δίσκου, παρά στους εαυτούς μας ή στους “οπαδούς” μας. Είναι τα τραγούδια που μέχρι και πρίν το 2017 αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά του σετλίστ μας και ήταν και τα τραγούδια που μας καθιέρωσαν ως μπάντα. Νομίζω ότι πλέον έχουμε αρκετή ωριμότητα για να αντιμετωπίσουμε με τον πρέποντα τρόπο ένα τέτοιο εγχείρημα.

 Για αλλαγές δεν μπορώ να σου πώ σίγουρα, μιάς και βρισκόμαστε στη διαδικασία των ατελείωτων σημειώσεων και ακροάσεων του δίσκου! Σίγουρα δεν θα έχει όλους αυτούς τους Ελληνικούς προλόγους, αφενός όπως προείπα για να διατηρηθείι η αυθεντικότητα του πρώτου, αφετέρου για να είναι πιο άμεσο και εστιασμένο στη μουσική. Στα τραγούδια τα ίδια. Αυτα θα είναι ο πρωταγωνιστής…



Σε λίγες ημέρες θα παίξετε και στο warm up του Up The Hammers, τι καλά μας ετοιμάζετε εκεί;
Χαχαχαχαχαχα,δέν νομίζω να ετοιμάζουμε κάτι ιδιαίτερο, πέρα από ένα δυναμικό σέτ 50 λεπτών ασταμάτητου κοπανήματος και sing along! Εχουμε ετοιμάσει ήδη 2 medley, ώστε να μπορέσουμε να συμπιέσουμε/ παίξουμε περισσότερα τραγούδια,για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος! Θα είναι μια υπέροχη βραδυά for sure!

Πως σου φαίνονται οι συμμετοχές από το φετινό τριήμερο; Ποιες μπάντες θα ήθελες να δεις ζωντανά και δεν τα έχεις καταφέρει;
Δυνατές συμμετοχές (όπως πάντα άλλωστε)… Θέλω να δώ τους Sanhedrin, τους Airged Lamh και τους Hittman περισότερο απ’όλους. Όχι ότι αυτό αναιρεί πως δεν θέλω να δω προφανώς τους Liege Lord ή τους Armored Saint!



Έχετε πλούσια δραστηριότητα ζωντανών εμφανίσεων το τελευταίο, αλλά και το προσεχές διάστημα, μίλησε μας λίγο σχετικά.
Το 2017-2018 ήταν μια ΠΟΛΥ δυνατή χρονιά για τη μπάντα, αλλά και το ’19 φαίνεται να κινείται επίσης πολύ καλά. Η αλήθεια είναι ότι με τη συμμετοχή μας στο Up the Hammers, ολοκληρώσαμε την περιοδεία έτσι όπως την είχαμε τουλάχιστον σκεφτεί και σχεδιάσει, αλλά προέκυψε το Λονδίνο στις 31 Αυγούστου, κάτι που δεν ήταν ακριβώς στο πρόγραμμα, αλλά ήταν μεσα στις επιθυμίες μας, οπότε θα παίξουμε και εκεί.

Επίσης σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα καλοκαιρινό Αθηνα’ι’κό live με καλούς φίλους, έξω από τα όρια των φεστιβάλ, της πίεσης και των σφιχτών, χρονικά, setlist, εντελώς ξε-αγχωτικό, ώστε να μπορέσουν να έρθουν να μας δούν και φίλοι εκτός metal συναναστροφών,αλλά και τα παιδιά μας (μεγαλώσαμε πλέον!!!) κτλ κτλ. Έχουμε πολύ καιρό να κάνουμε κατι τέτοιο!



Δώσε μας τα πιο δυνατά highlight από τις εμφανίσεις σας ως τώρα…
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω για να είμαι ειλικρινής κάποιο live. Σε όλα, ο κόσμος ήταν πολύ δυνατός και η υποδοχή της μπάντας πολύ θερμή. Highlight ίσως ήταν η Μόσχα, η οποία είναι έξω από τα κλασσικά όρια των Ευρωπα’ι’κών συγκροτημάτων και στην οποία παίξαμε εκτός των “ορίων μας”! -15 βαθμοί Κελσίου, πολύ διαφορετικό κοινό από τα Ευρωπα’ι’κά, αλλά ο κόσμος δεν μας άφησε ούτε να φύγουμε από το club! Χαμός! Συγκίνηση μου προκάλεσε ένας τύπος που ήρθε και με βρήκε και μου είπε ότι είναι πολύ ενθουσιασμένος που παίξαμε και ότι μας παρακολουθεί φανατικά εδώ και χρόνια!

Το Riddle of Steel στη Γερμανία ήταν επίσης πρωτόγνωρό για μας αλλά συνάμα και συγκινητικό, μιάς και ήρθαν αγαπημένοι φίλοι (μας έκαναν έκπληξη εννοείται!) από όλη κυριολεκτικά την Ευρώπη να μας δούν!

Malta Doom Metal, θεσμός… Υπέροχο φεστιβάλ με καλό “ανταγωνισμό” με μπάντες από όλο τον κόσμο. Αδερφικό vibe παντού, γνωρίσαμε πολλούς καινούριους φίλους και ήρθαν να μας δούν και πολλοί ‘Ελληνες επίσης!

Κρήτη Echoes from the Labyrinth, συγκινητικό επίσης, φανταστικό Roster, μοναδική φιλοξενία, είδα και γνώρισα και έπαιξα με Sorcerer που τους είχα άχτι εδώ και πολλάάά χρόνια! Ήταν επίσης πρώτη φορά σε Κρητικό έδαφος και ο κόσμος πολύ ένθερμος που μας είδε επιτέλους! Credits στον αδερφό Mιχάλη Σταυρακάκη και τους Doomocracy για την πρόσκληση σε υπέροχο για την μπάντα timing!



Είναι νωρίς να μιλήσουμε για νέο υλικό;
(γέλια!!!) νέο υλικό υπάρχει!!!! Αλλά προηγείται αυτή τη στιγμή η “Οδύσσεια” να μας φύγει το ψυχολογικό βάρος!

Σίγουρα κάποια κομμάτια θα υπάρχουν ήδη, σε ποια μουσική, αλλά και θεματολογική, κατεύθυνση κινούνται;
Στην ίδια…Δεν πρέπει ο κόσμος να περιμένει κάτι διαφορετικό (ευτυχώς ή δυστυχώς!)

Είστε αυτή την στιγμή σε κάποιο label; Ποια η εμπειρία σας σχετικά μετά την τελευταία σας κυκλοφορία;
Είμαστε κάτω από τα στοργικά φτερά της Κυπριακής Pitch Black!!!! Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την εταιρεία μας! Υπάρχουν κλάψες εκατέρωθεν (γέλια), αλλά υπάρχει ενδιάμεσος από την Πάτρα που μας φέρνει σε ισορροπία!!!! (κι άλλα γέλια)!!!
Εχουμε μια πολύ καλή παγκόσμια σχεδόν διανομή, δεν ασχολούμαστε με ψηφιακά σκουπίδια τύπου itunes και δεν ξερω τι άλλο και είμαστε επικεντρωμένοι μόνο στη μουσική μας. Ο Φοίβος έχει αναλάβει τα υπόλοιπα!!!



Υπάρχουν καταστάσεις, ή λόγια που έχουν ειπωθεί για τους Reflection που να σε έχουν στεναχωρήσει;
Συνέχεια!Παλιά με στεναχωρούσαν.Τώρα δεν με στεναχωρεί τίποτα. Μετά την τεράστια περιπέτεια με την υγεία μου, δεν με απασχολεί τίποτε από όλα αυτά…

Η μπάντα ξέρει να απολαμβάνει και να εκτιμά το κάθε λεπτό που παίζει είτε στην πρόβα είτε στο live , άσχετα του ότι είμαστε σχεδόν πάντα κουρασμένοι μετά από μια πιεστική μέρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με λόγια που ειπώθηκαν ή ανθρώπους που μας έβαλαν τρικλοποδιά. Οι Reflection είναι ο συνδετικός κρίκος με την εφηβεία μας, το αιώνιο παιδί της ψυχής μας που αρνείται να μεγαλώσει, η συνεχής αδιάκοπη χρυσή γραμμή της ζωής μας…



Κάτι τελευταίο πριν κλείσουμε; Σε ευχαριστώ πολύ!
Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη για τη συνέντευξη! Σε λατρεύουμε γιατί είσαι πάντα στις “επάλξεις”!!! (κάτι φλώρικα που ακούς μόνο και μου ανεβάζεις την πίεση – γέλια – εκατέρωθεν).

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που ακολουθούν τη μπάντα όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα σε όσους ταξίδεψαν τόσα χιλιόμετρα για να έρθουν να μας στηρίξουν σε όλες τις γωνιές που έχουμε παίξει. Ελπίζω να μη σας απογοητεύσαμε… See you on stage!

Φωτογραφίες: Stefano Vella

341