A PALE HORSE NAMED DEATH

Αυτό το hobby μου να γράφω για τη μουσική στο rockway.gr, με έχει κουράσει κατά καιρούς όλα αυτά τα χρόνια, αλλά όλα ξεχνιούνται όταν γνωρίζεις ανθρώπους σαν τον Sal Abruscato, ιθύνοντα νου των A Pale Horse Named Death, ο οποίος ταπεινά σε ευχαριστεί για την ευκαιρία να μιλήσει για τη μουσική του. Πολλά χρόνια στο κουρμπέτι με μπάντες σαν τους Type O Negative και Life Of Agony, ξεκίνησε πριν χρόνια το προσωπικό τους ταξίδι με τους APHND και φτάνει αισίως στην τρίτη δισκογραφική τους δουλεια, “When The World Comes Undone” (review). Καβάλα στο άλογο του εξωφύλλου, ο Sal λύνει όλες μου τις απορίες.

-Καλησπέρα, Sal ή να πω καλημέρα καλύτερα; Ξέρω πω είναι νωρίς το πρωί εκεί;
Καλημέρα! Δεν είναι τόσο νωρίς. Είναι 10:30!

-Είναι αρκετά νωρίς για μένα (γέλια). Τέλος πάντων, γνωρίζοντας πως είσαι πολυπράγμων δεν θα σε καθυστερήσω πολύ. Προετοιμάζεστε για την συναυλιακή υποστήριξη του νέο album;
Ναι! Ερχόμαστε στην Ευρώπη από 22 Μαρτίου ως τις 6 Απριλίου. Είναι μια μικρή περιοδεία, οπότε δεν θα πάμε σε όσα μέρη θα θέλαμε. Είναι όμως μια αρχή και έπειτα ποιος ξέρει;

-Ας γυρίσουμε λίγο στο παρελθόν! Το όνομα A Pale Horse Named Death προέρχεται από την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Γιατί επιλέχθηκε; Έχεις ιδιαίτερη σχέση με το συγκεκριμένο κεφάλαιο των ιερών κειμένων;
Παρακολουθούσε ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση το οποίο ήταν πραγματικά ενδιαφέρον και άρχισα να σκέφτομαι για αυτό και ξαφνικά μου ήρθε. Και μιας που ενδιαφέρομαι για όλα αυτά τα μουντά και σκοτεινά πράγματα, το όνομα φάνηκε φυσικό.

-Ταιριάζει υπέροχα και με το υπέροχο design του νεκροζώντανου αλόγου; Πως ήρθε στη ζωή αυτό;
Μετά από συνεργασία με τον καλλιτέχνη Sam Shearon. Ήταν πάντα υποστηρικτής και οπαδός μας και εξ αρχής ζήτησε να είναι αυτός ο δημιουργός. Ανταλλάξαμε ιδέες αυτού του αλόγου σε προχωρημένη αποσύνθεση και συνεχίσαμε να συζητάμε για κάθε εξώφυλλο, αλλά είχε τόσο ξεκάθαρο όραμα για το σχέδιο, οπότε θελήσαμε να το συνεχίσουμε από album σε album. 

-Όταν κάποιος σκέφτεται το όνομα σας παράλληλα με τον τίτλο “When the World Comes Undone”, θα θεωρήσει πως πιστεύεις ότι κινούμαστε ταχέως προς στην πραγματοποίηση των ιερών αυτών γραφών. Θα έχει δίκιο;
Δεν ξέρω για τις γραφές. Είχα στον νου μου τον τίτλο από το 2014 και βασικά όλα όσα είχα δει στην τηλεόραση να συμβαίνουν στον κόσμο με “χτύπησαν”. Αυτός ο τόπος καταρρέει. Υπάρχουν τόσα προβλήματα γύρω μας, τα οποία κανείς δεν φαίνεται να προσπαθεί να λύσει εδώ και χιλιάδες χρόνια, καταλαβαίνεις (γέλια)! Ξέρω πως οι ακροατές θα φανταστούν διάφορες ιστορίες και πιστεύω πως όλα είναι ανοικτά σε ερμηνείες.

-Το intro και το outro του album φαίνεται να τοποθετεί τον ακροατή σε κάποιο σκηνικό κηδείας…
Ακριβώς!

-Πολύ δυνατό περιβάλλον που το κάνει να μοιάζει με concept album. 
Όντως, όπως ανέφερα και προηγουμένως είναι ένα concept album. Θελήσαμε να προσεγγίσουμε το album με μια horror soundtrack αισθητική και ήταν ο Eric Morgan (μπάσο) που έγραψε αυτά τα ηχοτόπια. Ήθελε να δημιουργήσει ένα τρομακτικό θέμα, οπότε διάλεξε μια κηδεία για να ταρακουνήσει τον ακροατή με ένα τρόπο βαρύ.

-Οπότε, χρησιμοποιώντας αυτά τα μη-μουσικά κομμάτια, χωρίζετε το album σε κεφάλαια. Θέλεις να μας πεις τι μας διηγείται η ιστορία;
Έχει βάση σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισα πριν μερικά χρόνια όταν η κόρη μας έμεινε παράλυτη. Ήταν μια σκοτεινή περίοδος για τη σύζυγο μου και εμένα. Οπότε έιναι μια ιστορία για το τέλος, κάποιου η ιδέα για το πως θα είναι τα πράγματα βαδίζοντας προς αυτό. Προσεγγίζει πολλά βαριά θέματα, φίλους που προδίδονται και πράγματα που έγιναν με λάθος τρόπο. Πιστεύω πως είναι μια ιστορία με την οποία όλοι μπορούν να ταυτιστούν. Συμβαίνει καθημερινά!

-Και η παραγωγή υποστηρίζει αυτή τη σκοτεινή ατμόσφαιρα με πολύ δυναμικό τρόπο. Ήταν δύσκολο να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Πολλή δουλειά. Ο Eric Morgan και εγώ ηχογραφήσαμε το album, ο καθένας μας στο studio του και συνδυάσαμε τις ηχογραφήσεις. Ήρθε στο σπίτι μου, πήγα εγώ στο δικό του και επείτα το δώσαμε στον Maor Appelbaum in L.A. για mastering. Χρειάστηκε πολλή και σκληρή δουλειά από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο.

-Το δελτίο τύπου που συνοδεύει το album ξεκινάει ως εξής: “Η ομορφιά συχνά ανθίζει στη ρίζα του σκοταδιού”. Πιστεύω πως είναι η καλύτερη περιγραφή για το album. Ενώ η ατμόσφαιρα είναι υπερθετικά στενάχωρη, στο τέλος του νιώθεις στο πρόσωπο σου να σχηματίζεται ένα χαμόγελο και ζεστασιά στην καρδιά σου. 
Ξέρεις γιατί; Στο outro, όταν ακούς το κλείσιμο, είναι μια κηδεία, αλλά ακούγονται τα πουλιά. Τα πουλιά δίνουν την αίσθηση πως ο προορισμός της ψυχής είναι ο παράδεισος.

-Μετά την κυκλοφορία του “Lay my soul to waste” υπήρξε αλλαγή στη σύνθεση σας. Χάλασε την ισορροπία των A Pale Horse Named Death;
Όχι! Βασικά, ο Joe Taylor υπήρξε μια εξαιρετική προσθήκη. Είναι ένας τρομερός κιθαρίστας. Δούλεψε 8 χρόνια με την Doro και πριν ήταν για χρόνια με την Lita Ford. Είναι επίσης μια πολύ καλή δεύτερη φωνή για τα live. Ήμουν λίγο ανήσυχος, όπως ο καθένας είναι όταν γίνονται αλλαγές, αλλά έπρεπε να γίνει και είμαστε ιδιαιτέρως τυχερή που καταλήξαμε στον Joe. 

-Sal, έγινες γνωστός κυρίως λόγω της ικανότητας σου στα τύμπανα, πότε και γιατί αποφάσισες να πιάσεις την κιθάρα;
Ήταν απλά μια ιδέα να γράψω τη μουσική που ήθελα να ακούω και σκέφτηκα πως ο μόνο τρόπος για να γίνει είναι να το κάνω ο ίδιος. Οπότε, μιας που είμαι πολυοργανίστας θα έπαιζα όλα τα όργανα και σκέφτηκα “δεν τραγουδάω κιόλας, αφού δεν θα καταφέρω να βρω τραγουδιστή;”. Και έτσι θα γίνει ακριβώς όπως το ακούω στο κεφάλι μου. Πίστεψε με, δεν εννοώ πως είναι ο ειδικός, απλά το κάνω μέσα από την καρδιά μου και το αφήνω να βγει προς τα έξω.  

-Αυτό είναι το rock, κατά τη γνώμη μου. Προερχόμενο από την καρδιά! Δεν είναι απελευθερωτικό πράγμα να ακούς όλες αυτές τις ιδέες σου να γίνονται album; Σε μια παλιά σου συνέντευξη είχε πει πως η μουσική για σένα είναι θεραπεία. Πως αισθάνεσαι λοιπόν όταν διαβάζεις μια αποθεωτική κριτική για τη δουλειά σου;
Υπέροχα! Υπάρχω σε αυτήν τη δουλειά πάρα πολύ καιρό και το να ακούω ανθρώπους να λένε πως τους αρέσει αυτό που κάνω, είναι ένα φοβερο συναίσθημα. Νιώθω τιμή να μπορώ να κάνω έναν ακόμη δίσκο! Δεν ξέρεις πότε θα έρθει το τέλος, και ξέρεις η ζωή είναι πολύπλοκη. Έχω τρία παιδιά και πρέπει να ανησυχώ για την οικογένεια μου, οπότε ακόμα και αν είναι θεραπεία, είναι πολύ δύσκολο να βρω πολύ χρόνο για την μουσική. Έχεις τόσα να κάνεις! Όταν ήμουν νέος έπαιζα μουσική για 8 ώρες, τώρα είμαι τυχερός αν βρω μια ώρα την εβδομάδα! 

-Όσο περισσότερο ακούω το album, τόσο περισσότερο το ευχαριστιέμαι. Δεν μπορώ να αποφασίσω πιο κομμάτι είναι το αγαπημένο μου. Άρα θα ρωτήσω εσένα. Με ποιο είσαι περισσότερο συνδεδεμένος;
Έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα! Το “Splinters” είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Μετά το “Love the ones you hate” είναι ένα από εκείνα που μου αρέσει να ακούω. Και το “When the world becomes undone” ή το “End of days”… Νομίζω πως υπάρχει κάτι για όλους εκεί. Η εταιρία είπε πως είναι δίσκος με ποικιλία.

-Ναι, αλλά παρόλο που κάθε κομμάτι έχει τη διαφορετικότητα του, υπάρχει εκείνη ατμόσφαιρα σαν κοινός παρονομαστής, έτσι ώστε τίποτε δεν μπορεί να σε βγάλει από το κλίμα. 
Αυτό σημαίνει πολλά για μένα! Όταν αποφασίζαμε τη σειρά των κομματιών, πήραμε την απόφαση με γνώμονα το πως νιώθουμε και καμιά φορά αυτό είναι ένα ρίσκο. Σκέφτεσαι πως ίσως σε κάποιους να μην αρέσει η σειρά των τραγουδιών, αλλά πρέπει να κάνεις αυτό στο οποίο πιστεύεις εσύ. Όλοι νιώσαμε το ίδιο και όταν το ακούω από εσένα, νιώθω πολύ καλά.

-Εύχομαι να τα καταφέρω να σε δω κάπου στην Ευρώπη, γιατί νομίζω στην Ελλάδα θα είναι κάπως δύσκολο. 
Δεν έχει να κάνει με δυσκολία, απλά δεν είχαμε προσφορές.

-Πριν να τελειώσουμε, θα ήθελα να στείλεις ένα μήνυμα στους νέους εδώ που σκέφτονται να αρχίσουν να ασχολούνται με την μουσική. Πως βοηθάει η μουσική τους ανθρώπους; 
Η μουσική σώζει τους ανθρώπους! Τους κρατά μακριά από τον δρόμο, τους κρατά αποσχολημένους, τους μαθαίνει να είναι αφοσιωμένοι και πειθαρχημένοι. Τους προκαλώ να μείνουν δεσμευμένοι, αφοσιωμένοι και να μην τα παρατήσουν ποτέ! Το να πιστεύεις στον εαυτό σου επίσης, είναι σημαντικό! Πιστέψτε στους εαυτούς σας!

-Sal, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία. Εύχομαι να συναντηθούμε και από κοντά κάποια μέρα!
Αυτό θα ήταν τέλειο, να έχουμε μια συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο. Σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι σε όλους σας καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα.

-Και στην οικόγενεια σου!
Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία!

347

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.