NEED

Ένα από τα πλέον εξελισσόμενα και διαρκώς μεταλλασσόμενα σχήματα στο χώρο της progressive metal σκηνής είναι δίχως αμφιβολία οι Need. Μέσω της αστείρευτης ανάγκης – αναγκαιότητας τους (Need) για έκφραση, του αδιαμφισβήτητου ταλέντου τους και της έμπνευσής τους, που αποτυπώνεται στα  τέσσερα αριστουργηματικά στουντιακά album τους, κέρδισαν το εισιτήριο για διεθνή αναγνώριση και καριέρα, όπως τη συμμετοχή τους στο ProgPower USA και μία θέση στο line-up της 30ήμερης Αμερικανικής περιοδείας των Σουηδών Evergrey που ξεκινάει τον Μάιο του 2017. Με αφορμή την εμφάνιση τους στο ΚΥΤΤΑΡΟ στις 21 Απριλίου (δελτίο τύπου), μίλησαν μέσω του τραγουδιστή τους Jon V., στο Rockway.gr και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο για τη μουσική τους, την πορεία τους και τα σχέδιά τους.

– Σας καλωσορίζουμε στον φιλόξενο χώρο του rockway.gr και θα θέλαμε να συστηθείτε στο κοινό με λίγα λόγια για εσάς, αν και αποτελείτε για τους περισσότερους γνώριμες φιγούρες, από την, αν μη τι άλλο, αξιοπρόσεκτη πορεία σας την τελευταία δεκαετία.
Jon: Καλησπέρα στους αναγνώστες του rockway.gr! Είμαστε οι Need κι ο κόσμος λέει ότι παίζουμε progressive metal. Γυροφέρνουμε στην πιάτσα εδώ και 12 χρόνια περίπου, έχουμε βγάλει 4 studio album και ένα live DVD και το τελευταίο μας album “Hegaiamas: a song for freedom”κυκλοφόρησε το Γενάρη και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό!

– Πως προέκυψε το όνομα του σχήματος Need; Τι υποδηλώνει;
Την ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση πάνω απ’ όλα!

– Το τελευταίο σας album “Hegaiamas: A Song For Freedom” (2017), όχι μόνο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, αλλά επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό την εξελικτική πορεία του σχήματος και τη δυνατότητά του να παρουσιάζει πάντοτε δουλειές με εντελώς καινούργια προοπτική. Τι εισπράττετε εσείς για την αξιοσημείωτη αυτή δουλειά και την έως τώρα αποδοχή της;
Μέχρι στιγμής όλα πάνε κατ’ ευχήν, δε θα μπορούσαμε να έχουμε κανένα παράπονο. Εξαιρετικό feedback από τον κόσμο, πολύ καλά reviews, πολύ καλή ανταπόκριση στις πωλήσεις του album και του merchandise. Και είμαστε μόλις στην αρχή! Όσο ο κόσμος μοιράζει τη μουσική μας και το word of mouth κάνει τη δουλειά του, εμείς είμαστε ευτυχισμένοι.

– Όπως ήδη αναφέραμε η διαδικασία σας να μεταλλάσσεστε, να εξελίσσεστε αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό σας. Δεν στέκεστε σε στεγανά, μουσικά ήδη και ταμπέλες. Τι ρόλο παίζουν σ΄ αυτό το κομμάτι οι μουσικές σας επιρροές -καταβολές και ποιες είναι αυτές;
Ένας από τους βασικούς λόγους που η progressive πλευρά της σκληρής μουσικής είναι τόσο γοητευτική για μας είναι ότι δε χρειάζεται να βάλεις καλούπια στον εαυτό σου σε ό,τι αφορά τη δημιουργική διαδικασία. Έχεις άπλετο χώρο να εξερευνήσεις όλα τα ενδεχόμενα και να διαλέξεις το μονοπάτι που σε εκφράζει καλύτερα τη δεδομένη στιγμή. Σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες που θαυμάζουμε είχαν είτε σε όλο είτε σε πολύ μεγάλο μέρος της πορείας τους αυτή την ακατάπαυστη ανάγκη για πειραματισμό, αλλαγή και πρόοδο. Κι αυτό είναι που επιζητούμε κι εμείς όταν δημιουργούμε. Και να τονίσω ότι progressive για μας είναι πρώτα και σημαντικότερα το κομμάτι του mentality και δευτερευόντως το μουσικό/τεχνικό κομμάτι όπως παρεξηγημένα, κατ’ εμέ, έχει επικρατήσει. Όσο prog είναι για μας οι Rush, οι Tool, οι Savatage, οι Fates Warning και οι Dream Theater, άλλο τόσο έχουν υπάρξει οι Deftones, οι Incubus, οι Meshuggah ή οι Paradise Lost.

– Η ομολογουμένως καταπληκτική εμφάνισή σας στο ProgPower USA, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έδωσε ώθηση στο σχήμα, ώστε από τη μία ν’ απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό κι από την άλλη να επιτύχει δυνατές συνεργασίες. Πιστεύετε πως η συγκεκριμένη εμφάνιση ήταν μια ευκαιρία που αρπάξατε από τα μαλλιά, θεωρείτε ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν και τελικά τι επιπλέον αποκομίσατε απ’ αυτή, πέραν της αναγνώρισης;
Αυτό που συνηθίζουμε να λέμε είναι ότι αν το υλικό σου είναι καλό θα βρει το δρόμο να ακουστεί ακόμα κι αν δεν υπάρχει το κατάλληλο σπρώξιμο, promotion, πες το όπως θες. Πιστεύαμε πολύ στο “Orvam” όταν κυκλοφόρησε και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Παρουσιαστήκαμε σε ένα εξειδικευμένο και απαιτητικό κοινό το οποίο μας αγκάλιασε κι έκτοτε έχουμε φτιάξει μια δυνατή βάση ανθρώπων στην άλλη άκρη του κόσμου, που μας υποστηρίζουν κι ελπίζουμε την αγάπη και την στήριξη αυτή να την εξαργυρώσουμε στην επερχόμενη βορειοαμερικάνικη περιοδεία μας με τους Evergrey.

– Συλλέγοντας απόψεις από αρκετούς μουσικόφιλους, θεωρούν τη μουσική των Need δύσκολη στ’ αυτιά, αλλά αξιόλογη και πολύπλευρη. Προσωπικά, πιστεύω ότι το πολυεπίπεδο ύφος σας απαιτεί πολλαπλές ακροάσεις, ώστε να εντρυφήσεις στο πνεύμα της μπάντας και εν τέλει να σε κατακτήσει η δυναμική τους. Ποια η γνώμη σας για τη μουσική που παράγετε και την αποδοχή της από το κοινό;
Οτιδήποτε περιλαμβάνεται στον ορισμό του progressive που σου έδωσα παραπάνω θεωρώ ότι είναι απαιτητική μουσική. Καλά είναι τα κομμάτια που σε πιάνουν με την πρώτη και υπάρχουν άπειρα από αυτά που λατρεύω, αλλά τα κομμάτια που προσωπικά μου έχουν μείνει στα χρόνια είναι αυτά που ζητούσαν την προσοχή και την αφοσίωσή μου για να τα κατανοήσω και να μπω στη λογική τους, να γίνουν κτήμα μου κι αυτό είναι που μου κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον στο τέλος.

– Ποιες αντικειμενικές δυσκολίες – εμπόδια συναντήσατε ως συνοδοιπόροι όλα αυτά τα χρόνια; Φαντάζομαι ότι πέρα από τη μουσική και τους Need δεν ασκείτε κάποιο επάγγελμα για να βιοποριστείτε ή όχι;
Το να παίζεις metal (οποιουδήποτε είδους) σε μια χώρα όπως η Ελλάδα φυσικά κι είναι από μόνο του οξύμωρο. Όντας τόσα χρόνια στην πιάτσα περάσαμε από τις φάσεις όπου τα καλά studios για να προβάρεις ή να ηχογραφήσεις ήταν λίγα, το ίδιο και τα αξιοπρεπή μαγαζιά για να παίξεις live. Κάπως έχει βελτιωθεί η κατάσταση τα τελευταία χρόνια αλλά και πάλι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς. Σίγουρα μεγάλο εμπόδιο είναι η κακή φήμη που είχε η χώρα από πιο παλιά χρόνια με κόσμο- πλην ελάχιστων δυστυχώς εξαιρέσεων- που ηχογραφούσε και κυκλοφορούσε άθλιες δουλειές με αποτέλεσμα αυτή να είναι η εικόνα που σχημάτιζε ο κόσμος της Ευρώπης και του κόσμου για την τοπική σκηνή. Επιπλέον, η τοποθεσία της χώρας, μας βγάζει μακριά από το κέντρο της Ευρώπης που γίνονται τα περισσότερα tours και φεστιβάλ οπότε όλες αυτές, είναι συνθήκες που πρέπει να υπερνικήσουν όλες τις μπάντες που ασχολούνται σοβαρά με αυτό το είδος στην Ελλάδα. Σε επαγγελματικό/βιοποριστικό επίπεδο οι περισσότεροι από εμάς είμαστε από τους τυχερούς που βγάζουμε τα προς το ζην από τη μουσική αλλά όχι από τους Need δυστυχώς. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Ασχολούμαστε με διάφορες άλλες πτυχές του επαγγέλματος (session μουσικοί, cover bands, δάσκαλοι μουσικής κτλ).

– Παρατηρώ ότι πέρα από ένα εξαιρετικό website, με πολύ προσεγμένη προώθηση της δουλειάς σας, πολύ καλό merch store, εκμεταλλεύεστε και τα social media. Πως το διαδίκτυο έχει βοηθήσει την πορεία σας;
Νομίζω ότι sites όπως το facebook, το bandcamp ή το youtube έχουν βοηθήσει πάρα πολύ μπάντες όπως τη δική μας. Ο καθένας μπορεί να ακούσει και να μοιράσει τη μουσική μας, μπορούμε εμείς να στείλουμε το υλικό σε ανθρώπους της βιομηχανίας και να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί τους κτλ. Σίγουρα υπάρχει υπερπληροφόρηση λόγω του τεράστιου όγκου, αλλά όπως είπα και πριν, στο τέλος η καλή μουσική θα βρει το δρόμο της για να ακουστεί. Μάλιστα ένα trivia είναι ότι κι οι άνθρωποι του ProgPower μας ανακάλυψαν μέσω bandcamp από το tag “progressive metal” κι έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι.

– Οι live εμφανίσεις σας αποτελούν ζωογόνο κομμάτι του σχήματος. Ποια τα επόμενα σχέδια και συνεργασίες σας;
Σίγουρα απολαμβάνουμε να παίζουμε live και δίνουμε το 100% στις εμφανίσεις μας. Το επόμενο live μας είναι στις 21 Απρίλη στο ΚΥΤΤΑΡΟ όπου και θα παρουσιάσουμε όλο το “Hegaiamas” με μερικές ακόμα εκπλήξεις και σειρά έχει το πρώτο βορειοαμερικάνικο tour μας με τους Evergrey, τους Seven Kingdoms και τους Ascendia όπου θα παίξουμε σε 25 πόλεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

– Πως θα περιγράφατε μια συναυλία των Need; Τι να περιμένει ο κόσμος από την επερχόμενη εμφάνισή σας στις 21 Απρίλη με τους The Mighty N;
Αυτό που προσπαθούμε πάντα να επιτύχουμε είναι να μη θυσιάζουμε σε καμία περίπτωση το συναίσθημα προς όφελος της τεχνικής, γιατί αυτό είναι που μένει από ένα live show, η εμπειρία που βιώνει ο θεατής. Σίγουρα προσπαθούμε να αποδίδουμε το υλικό μας όσο καλύτερα γίνεται σε παικτικό επίπεδο αλλά δε θα φοβηθούμε να τσαλακωθούμε πάνω στην ένταση της στιγμής. Το live στο ΚΥΤΤΑΡΟ θα είναι σίγουρα ό,τι πιο φιλόδοξο έχουμε επιχειρήσει μέχρι στιγμής σε επίπεδο headline show. Θα παίξουμε σχεδόν 2 ώρες παρουσιάζοντας όλο το καινούριο album, συν κάποιες από τις αγαπημένες μας στιγμές από το παρελθόν κι ετοιμάζουμε και μερικές ακόμα εκπλήξεις, τις οποίες καλό θα ήταν να έρθετε να δείτε από κοντά (γέλια).

– Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας κι αναμένουμε να σας απολαύσουμε από κοντά κι όπου αλλού μας δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον! Ο επίλογος σ’ εσάς.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και την υποστήριξη. Να αγαπάτε την καλή μουσική!

948

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.