ETERNAL TEARS OF SORROW: “Saivon Lapsi”

Τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη δουλειά τους οι Φινλανδοί Eternal Tears of Sorrow επιστρέφουν με τον έβδομο δίσκο τους “Saivon Lapsi”, ένα δίσκο που τουλάχιστον οι fan του melodic-death ιδιώματος θα γουστάρουν.

Αρκετά καλό μελωδικό death, με στοιχεία συμφωνικού metal, αλλά και goth σε κάποια σημεία, χωρίς όμως -ευτυχώς για αυτούς- να ακούγονται σαν αντίγραφα πρωτοπόρων του είδους (Nightwish, Epica και κάμποσους ακόμα οι οποίοι έχουν δει πολλές και διαφορετικές versions της μουσικής τους).

Φωνητικά brutal μεν κατανοητά δε, τουλάχιστον στα περισσότερα τραγούδια. Τα γυναικεία φωνητικά σε τέτοιου τύπου μπάντες έχουν γίνει λίγο must, οι ETOS όμως νομίζω ότι τα έχουν περισσότερο σαν backing ή καλύτερα σαν συμπληρωματικά, κάνοντας έτσι μια διαφορά από τους περισσότερους. Πολύ καλές κιθάρες, αρκετά ενδιαφέροντα riffs και τα πλήκτρα με κάποια συμφωνικά ή folk στοιχεία ένα ενδιαφέρον όσο να’ ναι το προκαλούν.

Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου είναι καλά, αλλά αυτό που προσωπικά με ξένισε λίγο ήταν μια “κοιλιά” που έγινε μετά τη μέση του CD. Τα κομμάτια από ένα σημείο και μετά μου φαίνεται ότι χάνουν λίγο σε σχέση με τα πρώτα του δίσκου, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια και ότι δεν είναι καλά. Ευτυχώς, με το κλείσιμό τους, επανέρχονται και αποζημιώνουν.

Καλή δουλειά που αξίζει ένα τσεκάρισμα, σαφέστατα καλύτερη από τη μετριότητα που κυκλοφορεί στο συγκεκριμένο είδος, αλλά έχω την εντύπωση ότι σα να τους λείπει ακόμα το κάτι ιδιαίτερο που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν περισσότερο και να καθιερωθούν.

549