FIERCE ATMOSPHERES: “Pariahs, Misfits And Sinners”

Σε μία χρονιά που τα έχουμε δει όλα, από επανασυνδέσεις μέχρι και τρομερά ντεμπούτα albums από πολλές νέες μπάντες, ένα νέο album από τους Fierce Atmospheres δε μπορεί να αποτελεί σημαντική είδηση. Αυτό όμως που είναι είδηση, είναι ότι οι Αμερικανοί power/progsters όχι μόνο επέστρεψαν δισκογραφικά, με το ντεμπούτο τους έπειτα από 7 χρόνια από την τελευταία κυκλοφορία τους, αλλά έρχονται να ταράξουν τα ήρεμα νερά της prog/power σκηνής με ένα album που θα τους βάλει για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι Αμερικανοί progressive/power metallers, δημιουργήθηκαν πριν 19 χρόνια στο Austin του Texas και μέχρι σήμερα δεν έχουν να επιδείξουν κάποια επίσημη κυκλοφορία πάρα μόνο δύο demos και ένα EP το 2003, 2008 και 2012 αντίστοιχα. Το “Pariahs, Misfits And Sinners”, μέλει να είναι το ντεμπούτο των Τεξανών metallers και μάλιστα ό,τι πιο αξιόλογο θα μπορούσαν να κάνουν μετά τη μακροχρόνια απουσία τους.

Οι Fierce Atmospheres, από την απαρχή τους ασχολήθηκαν ηχητικά με το US prog/power με επιρροές από Armored Saint, Fates Warning και άλλες μπάντες που διαμόρφωσαν τη συγκεκριμένη σκηνή στα ’80s και ’90s. Το μεγάλο κενό διάστημα μέχρι την επανεμφάνισή τους, θα έλεγες ότι τους είχε αφήσει λίγο πίσω, όμως το group επανήλθε δριμύτερο και ορεξάτο για να τελειώσει αυτό που άφησε στη μέση αρκετά χρόνια πριν.

Πατώντας το play και ακούγοντας τις πρώτες νότες του “Hail To The King”, τίποτα δε σε κάνει να πιστεύεις ότι πρόκειται για μία progressive μπάντα, αφού τα heavy στοιχεία είναι αρκετά, ενώ και η μοντέρνα προσέγγιση στον ήχο είναι εμφανής. Φτάνοντας όμως στο ρεφρέν και στα solos, αντιλαμβάνεσαι την τεχνική και την power-ιά που πηγάζει από τις συνθέσεις και “ποτίζει” το album. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Ακόμα και το πιο mainstream “Savior”, που παίζει το ρόλο του radio hit της εποχής, έχει όλα εκείνα τα power/prog σημάδια, ώστε να ταιριάζει στο δίσκο. Όταν ακούς δε το “The Hypnotized”, τότε είσαι σίγουρος για το progressive του ήχου των Fierce Atmospheres, με τα αριστοτεχνικά solos και τα power riffs.

Οι επιρροές της μπάντας, αρχίζουν να φαίνονται περίπου στα μέσα του album και στα κομμάτια “Rise” και “Forsaken”, όπου οι ομοιότητες με τα αριστουργήματα των Armored Saint αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Η γρεζάτη φωνή του Tor Valen και οι ερμηνευτικές του ικανότητες, ανεβάζουν επίπεδο τις δύο αυτές συνθέσεις, που ούτως ή άλλως είναι μαγικές. Θα μπορούσες να πεις ότι είναι βγαλμένες από την εποχή “Symbol Of Salvation”, όμως υπάρχει κάτι που τις ξεχωρίζει. Ναι μεν ποιοτικά αγγίζουν παλιές καλές συνθέσεις, όμως είναι φανερό το heavy στίγμα που θέλουν να αφήσουν οι Τεξανοί power/progsters.

Με τη μπάντα να έχει γεννηθεί το 2001 και να μην έχει προλάβει να κυκλοφορήσει album έκτοτε, σίγουρα πολλοί από εμάς είμαστε επιφυλακτικοί ως προς το τι έχουν να δώσουν στη σκηνή τέτοια groups. Οι Fierce Atmospheres όμως έχουν διαφορετική άποψη, και το “Pariahs, Misfits And Sinners” έρχεται να επαληθεύσει τις προσδοκίες της μπάντας και να διαψεύσει τις όποιες δικές μας αμφιβολίες. Το “Pariahs, Misfits And Sinners”, είναι το καλύτερο ντεμπούτο για μία μπάντα και ένας από τους λόγους ότι η prog/power σκηνή μπορεί να περιμένει πολλά από τους Fierce Atmospheres. Και αντίστοιχα, οι Τεξανοί metallers μπορούν να γευτούν την επιτυχία αν συνεχίσουν σε αυτό το ρυθμό. Τελικά, κάποιες φορές η αποχή από κάτι σε κάνει καλύτερο και το “Pariahs, Misfits And Sinners” είναι η τρανή απόδειξη.

https://www.facebook.com/FIERCE-ATMOSPHERES-186835491411249/

Fierce Atmospheres – Savior – video link

496

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.