NIGHTWISH: “Decades: Live In Buenos Aires”

Οι Nightwish, είναι μία μπάντα με αδιαμφισβήτητη αξία. Είτε πρόκειται για studio album, είτε για live εμφανίσεις και live κυκλοφορίες. Άλλωστε, είναι από τους πρωτεργάτες του symphonic/power metal με γυναικεία φωνητικά, με παγκόσμια αναγνώριση και με πολλούς fans ανά τον κόσμο. Από όλα τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι μία νέα live κυκλοφορία των Φινλανδών metallers, γίνεται άμεσα αντικείμενο λατρείας από τους οπαδούς τους και γενικότερα από τους φίλους του είδους. Το “Decades: Live In Buenos Aires”, είναι η ακριβής αποτύπωση του τι συνέβη εκείνο το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2018 στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, όπου οι Nightwish κυριολεκτικά μάγεψαν το κοινό με την εμφάνισή τους.

Οι Φινλανδοί symphonic/power metallers, εδώ και 23 χρόνια έχουν δημιουργήσει έναν τεράστιο μύθο γύρω από το όνομά τους και συνεχίζουν να τον διατηρούν παρ’ όλες τις ανακατατάξεις στο “ρόστερ” της μπάντας. Η αποχώρηση της Tarja Turunen, μιας εκ των κορυφαίων φωνών του είδους, καλύφθηκε επάξια με τη Floor Jansen να παίρνει το χρίσμα και αν μη τι άλλο να γεμίζει τα παπούτσια της προκατόχου της και να αποδεικνύει ότι αξίζει να βρίσκεται εδώ. Από το 1996 που ιδρύθηκαν στο Kitee μέχρι και σήμερα, δεν έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν υλικό και ψάχνοντας προς τα πίσω, δύσκολα βρίσκεις χρονιά που να μην υπάρχει κάποια κυκλοφορία των Nightwish. Από demos μέχρι singles, studio και live κυκλοφορίες, η μουσική παρακαταθήκη των Φινλανδών είναι αξιέπαινη όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Nightwish από την ίδρυσή τους, υιοθέτησαν το symphonic/power ήχο με έμφαση στο συμφωνικό στοιχείο, γι’ αυτό και οι επιλογές των performer είχαν να κάνουν αρκετά με αυτό, με φωνές που μπορούν να αγγίξουν την οπερετική διάσταση του group. Και όσο και αν μπορείς “στουντιακά” να το “φτιάξεις” αυτό, σε μία live κυκλοφορία δυσκολεύει πολύ. Το “Decades: Live In Buenos Aires”, αποδεικνύει ότι η Floor Jansen “κατέχει το άθλημα” και δεν ξεφεύγει από τα standards της μπάντας.

Όσον αφορά στο album, δε νομίζω ότι μπορούμε να πούμε και πολλά. Οι Nightwish άλλωστε, είναι γνωστοί για τα εκρηκτικά τους shows και την ενέργεια που βγάζουν πάνω στη σκηνή. Δεν ξέρω πόσο δύσκολο φαντάζει για μία μπάντα να ιντριγκάρει τον κόσμο, οι Φινλανδοί όμως το κάνουν να φαίνεται πολύ εύκολο. Είναι απίστευτο, το πώς μεταδίδουν με την αύρα τους αυτήν την ενέργεια και το πάθος στο κοινό που παρακολουθεί και πετυχαίνουν μέσα σε λίγο χρόνο να δημιουργούν εκστασιασμένους fans. Οι αντιδράσεις όσων βρέθηκαν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2018 στη live εμφάνιση των Nightwish στο Buenos Aires, είναι αποτυπωμένη με όλο το στόμφο σε αυτόν το νέο live δίσκο του group. Οι ιαχές, το sing along, η ατμόσφαιρα. ΌΛΑ.

Σε όλο αυτό βέβαια, πέρα από τις σκηνικές ικανότητες της μπάντας, βοήθησε και το εξαιρετικό setlist γεμάτο από τις δυνατές στιγμές των Φινλανδών. Δε χρειάζεται να αναφερθούμε στα “Wish I Had An Angel”, “Nemo”, “Elan”, “The Kingslayer”, “Amaranth” και “Ghost Love Score”, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι είναι “στανταράκια” σε ένα live του group. Υπάρχουν όμως και αυτά τα όχι και τόσο προβεβλημένα, όπως τα “End Of All Hope”, “Slaying The Dreamer”, “I Want My Tears Back” και “Elvenpath”, που γεμίζουν το setlist και σε αφήνουν άφωνο με την ποιότητά τους. Η απόδοση της μπάντας είναι τουλάχιστον εξαιρετική και αγγίζει αυτό που λέμε “από άλλο πλανήτη”. Ακόμη και η παραγωγή, έχει καταφέρει να πιάσει στο 100% αυτό που συνέβη εκείνο το βράδυ στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, πράγμα εξίσου σημαντικό για ένα live album.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο και στην απόδοση της Floor Jansen, που συγκρίνεται με την προκάτοχό της από τότε που πήρε θέση πίσω από το μικρόφωνο των Nightwish. Ok, δεν είναι η Tarja, αλλά ρε παιδιά σταθείτε λίγο. Ούτε ο Blaze Bayley είναι Dickinson, ούτε ο Tim “Ripper” Owens είναι Halford, ούτε ο Todd La Torre είναι Tate. Είναι όμως τραγουδιστές αξιόλογοι, που δε φοβήθηκαν το “βάρος” της φανέλας των μεγάλων groups και απέδειξαν και αποδεικνύουν ότι μπορούν να πετύχουν. Έτσι και η Jansen, με τις ερμηνείες και τις ικανότητές της πάνω στη σκηνή, αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα γίνονται όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και το κυνηγάς μέχρι τέλους. Ακούστε τις ερμηνείες της στα “Nemo”, “Slaying The Dreamer”, “Wish I Had An Angel” και στο άκρως συναισθηματικό “Dead Boy’ s Poem”, και μετά αν έχετε πάλι την ίδια άποψη, μπορούμε να το συζητήσουμε.

Το “Decades: Live In Buenos Aires” είναι από τα καλύτερα live albums της χρονιάς αδιαμφισβήτητα. Το setlist, η απόδοση των Nightwish, η έκσταση του κοινού, η παραγωγή, το feeling, είναι πλήρως αποτυπωμένα μέσα σε αυτό το live αριστούργημα, από μία μπάντα που ξέρει να παράγει τέτοια. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να σας πω, αν πρέπει ή όχι να το αποκτήσετε. Είναι φανερό, ότι οι παραπάνω συνδυασμοί είναι ικανοί να σας αποδείξουν ότι ένα τέτοιο album σίγουρα πρέπει να βρίσκεται στη δισκοθήκη ενός μεταλλά, ενός οπαδού, ενός φίλου του symphonic/power metal. Άλλωστε, δεν είναι και πάρα πολλά τα live albums που μας “στοιχειώνουν” όποτε τα ακούμε και το συγκεκριμένο το πετυχαίνει, χωρίς καν να “ιδρώσει”, αυτό.

https://www.facebook.com/nightwish/

NIGHTWISH – Élan – Live In Buenos Aires – video link

563

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.