MOLLY HATCHET: “Battleground”

Είναι αδύνατο με σχεδόν μισό αιώνα ζωής στο χώρο του southern hard rock, να μην αναγνωρίζεται το όνομά σου από τους οπαδούς ακόμη και σαν γραμματοσειρά. Πόσο δε μάλλον, όταν είσαι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του συγκεκριμένου είδους και με ζωντανές εμφανίσεις που μένουν αξέχαστες ανά τα χρόνια. Η southern rock “υπερδύναμη” λοιπόν που ακούει στο όνομα Molly Hatchet, είναι και πάλι εδώ με το νέο live album της με τίτλο “Battleground”.

Οι Αμερικανοί, εδώ και σχεδόν 50 χρόνια βρίσκονται στην elite του χώρου και από το 1971 έως και σήμερα έχουν μετατραπεί σε “ιεραπόστολοι” της κουλτούρας των Νότιων πολιτειών των ΗΠΑ, στη hard rock σκηνή παγκοσμίως. Με 14 studio albums, 7 live albums, 6 συλλογές και 5 singles, αποτελούν μία σταθερή δύναμη της southern rock σκηνής και έχουν χαρίσει αρκετά τραγούδια “διαμάντια” στην παγκόσμια southern συλλογή, με αποκορύφωμα το γνωστό πλέον σε όλους μας “Flirtin’ With Disaster”.

Οι Molly Hatchet, έχουν καταφέρει να μετατρέψουν το southern rock ήχο σε δικό τους “πεδίο μάχης” για 48 χρόνια τώρα, γι’ αυτό φαντάζομαι ότι ο τίτλος αυτής της ζωντανής κυκλοφορίας έχει ακόμη ένα λόγο να είναι “Battleground”. Άλλωστε οι “Νότιοι”, ήταν γνωστοί για την αφοσίωση και το ότι δεν εγκατέλειπαν το πεδίο της μάχης, ακόμη και όταν γνώριζαν ότι ήταν μάταιος κόπος. Έτσι και οι Αμερικανοί βετεράνοι της rock, έρχονται να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές, με το “Battleground” να είναι η δική τους εκδοχή της μη εγκατάλειψής του, της μη παράδοσης και της συνέχειας αυτού που κάνουν καλύτερα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Να παίζουν υψηλού επιπέδου southern hard rock.

Ο δίσκος είναι από την αρχή του, μία ωδή σε αυτό που οι Molly Hatchet αντιπροσωπεύουν όλα αυτά τα χρόνια που είναι ενεργοί. Το southern rock, συνεχίζει να ζει μέσα από τη μπάντα και σίγουρα θα συνεχίζει να ζει και να εμπνέει και άλλες νεότερες μπάντες, όσο οι βετεράνοι του είδους υπάρχουν εκεί έξω και ταράζουν τα νερά της σκηνής. Το group από το Jacksonville της Florida δεν το βάζει κάτω, συνεχίζει να δουλεύει και να κρατά ζεστές τις μηχανές του και να δίνει χαρά στους απανταχού οπαδούς του και να κερδίζει περισσότερους με το πείσμα, την αφοσίωση και την ικανότητά του να παράγει southern rock ύμνους. Πώς αλλιώς θα μπορούσες να περιγράψεις κομμάτια όπως τα “Flirtin’ With Disaster”, “Son Of The South”, “Whiskey Man”, “Devil’s Canyon” και “Bounty Hunter”, αν όχι με ύμνους;

Πέρα από την επιλογή των τραγουδιών, κοινώς το setlist, ένα live album κρίνεται και για την απόδοση της μπάντας επί σκηνής, όπως και για το feeling, το συναίσθημα, και αν έχει καταφέρει να κερδίσει το πλήθος από κάτω. Ε, νομίζω ότι οι Molly Hatchet μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την έναρξη του live, όχι μόνο έχουν καταφέρει να μεταδώσουν το σφυγμό τους, αλλά έχουν κάνει τους οπαδούς να νιώσουν στο “πετσί” τους τί εστί αγνό southern rock και γιατί δικαίως θεωρούνται ως μία από τις μεγαλύτερες μπάντες του χώρου.

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο, είναι ότι το “Battleground” συνοδεύεται και από την αλλαγή στη θέση του τραγουδιστή, του Phil McCormack από τον Jimmy Elkins. Και λέω εντυπωσιάζει, γιατί θα περίμενες τη μπάντα να μην έχει “δέσει” ακόμα, μιας και μόλις τον περασμένο Απρίλιο έχασαν τον Phil, αλλά ο Jimmy δείχνει να έχει χωρέσει στα παπούτσια του προκατόχου του με εξαιρετικό τρόπο και φαίνεται ότι δένει απόλυτα με το υπόλοιπο της παρέας από το Jacksonville.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε και για την απόδοση της μπάντας, νομίζω ότι δε χρειάζεται να πούμε και πολλά. Οι Molly Hatchet είναι κάτι παραπάνω από επαγγελματίες, δίνουν πάνω από το 100% σε κάθε εμφάνισή τους και το γεγονός ότι έχουν δέσει σαν οικογένεια ως group, τους δίνει τη δυνατότητα να το βγάζουν προς τα έξω και να αποδίδουν τα μέγιστα πάνω στη σκηνή. Ο δε “νέος” Elkins, κερδίζει τις εντυπώσεις με τις ερμηνείες του στα “Edge Of Sundown”, “The Fall Of The Peacemakers” και “As Heaven Is Forever” βγάζοντας πάθος, συναίσθημα και ποιότητα που δύσκολα βρίσκεις στις μέρες μας. Από πίσω και οι υπόλοιποι, δείχνουν να μην υστερούν σε τίποτα και να δημιουργούν ένα δυνατό σύνολο σε μία εξαιρετική βραδιά, που αποτυπώνεται στο “Battleground” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεν ξέρω αν το “Battleground” είναι το καλύτερο live album της χρονιάς, αλλά το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες δηλώσεις, ότι οι Molly Hatchet είναι εδώ και συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να διαδίδουν τη southern rock κουλτούρα. Η μπάντα δείχνει να βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, αρκετά “δεμένη” και φαίνεται να έχει ξεπεράσει το σοκ της απώλειας του McCormack με τον καλύτερο τρόπο. Το setlist δείχνει να είναι μαγικό και ο κόσμος φαίνεται να απολαμβάνει την εμφάνιση του group. Οι Molly Hatchet ξέρουν τι να δώσουν και φυσικά το κοινό ξέρει τι να περιμένει από τους βετεράνους του southern rock. Οι Αμερικανοί rockers δε θα σας απογοητεύσουν, όπως άλλωστε έχουν συνηθίσει να κάνουν εδώ και μισό αιώνα.

https://www.facebook.com/Official-Molly-Hatchet-815255768543314/

MOLLY HATCHET “Devil’s Canyon (live)” – video link

482

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.