JUGGERNAUT: “Neuroteque”

Είναι αλήθεια πως σε έναν κυκεώνα από είδη και υπο-είδη που υπάρχουν στο ευρύτερο μουσικό-μεταλλικό μας σύμπαν, με αμέτρητες παλιές και νέες μπάντες να “ξεφυτρώνουν” σαν τα μανιτάρια, με τις εκάστοτε επιρροές της η κάθε μία, δημιουργείται η ανάγκη να βρεθούν τίτλοι και ορολογίες για να προσδιοριστεί το μουσικό είδος-κατεύθυνση του εκάστοτε συγκροτήματος.

Κάπως έτσι, οι Ρωμαίοι Juggernaut στον τρίτο τους δίσκο, από την Subsound Records, που ακούει στο όνομα “Neuroteque” (με το αλά Tesseract κατασκεύασμα του εξωφύλλου), αυτοπροσδιορίζονται σαν “instrumental cinematic sludge metal” και μας πιάνουν εξαπίνης δημιουργώντας μια ευχάριστη σύγχυση.

Το “ρωμαϊκό τριαξονικό” ακροβατεί ανάμεσα σε post rock/metal μονοπάτια, όπως στο “Limina” και στο “Ipnonauta”, τα οποία ξεδιπλώνουν επιρροές απο Explosions in the sky, Mono και Russian Circles, αλλά στο σύνολό του διακατέχεται από progressive μελωδίες, θυμίζοντας αρκετά τους αδικοχαμένους Σουηδούς Burst (άκου “Astor”, “Charade”), με δυναμικό drumming και mathy riff,  με free jazz πειραματισμούς, drone επιρροές καθώς και latin “περάσματα”, μέσα από μία κινηματογραφική ενορχήστρωση, διαμορφώνοντας μία μοναδική προσέγγιση μεταξύ sludge και instrumental μουσικής. Σαν σε ταινία, η διάθεση μετατοπίζεται σε κάτι πιο “σκοτεινό” με το “Titanismo”, καθώς σέρνεται η αίσθηση του φόβου με την τελευταία πράξη στο “Orbitalia”, όπου επικαλούνται τους συμπολίτες τους Lento.

Οι Juggernaut δεν παίζουν μουσική για να χαλαρώσεις με τους φίλους σου και να πείτε τα νέα σας, ούτε για να τους ακούς σαν background για να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού. Απαιτούν την προσοχή σου από την αρχή μέχρι το τέλος, για να μπεις στο “πετσί του ρόλου” και να ταυτιστείς μαζί τους μέσα από τα 7 κομμάτια της δικιάς τους ταινίας, που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια και στα αυτιά σου. Η ηχητική παλέτα του “Neuroteque” είναι γεμάτη και τα στοιχεία της δουλεύουν τέλεια ώστε να μην χρειάζονται φωνητικά. Η μουσική μιλάει από μόνη της.

Ο δίσκος θα μπορούσε να είναι το soundtrack της ζωής σου, της καθημερινότητάς σου. Θα σε αγχώσει, θα σε χαλαρώσει, θα σε αποκαρδιώσει, θα σε γεμίσει με ποικίλα ερεθίσματα. Το πώς θα ανταπεξέλθεις…; Εξαρτάται από εσένα.

https://juggernautrome.bandcamp.com/album/neuroteque

https://www.facebook.com/JuggernautRome/

Juggernaut – Orbitalia

575

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...