HERE LIES MAN: “No Ground to Walk Upon”

Μια από τις πλέον αναμενόμενες δουλειές στο χώρο του εναλλακτικού-psych ήχου, είναι αυτή των Καλιφορνέζων Here Lies Man, που κυκλοφόρησε φέτος υπό τον τίτλο “No Ground to Walk Upon”.

Έχοντας ήδη κάνει αίσθηση από το ομότιτλο “Here Lies Man” του 2017, και ξεπερνώντας τις προσδοκίες του κοινού με το εξαιρετικό “You Will Know Nothing” πέρυσι το καλοκαίρι, διαψεύδοντας τις όποιες αμφιβολίες ότι το συνταίριασμα afro-fuzz ύφους και ψυχεδελικής Sabath-ικής ατμόσφαιρας έχει πεπερασμένες δυνατότητες.

Μέσα σε μία διετία, πέρα από το να δουν τις δουλειές τους να φιγουράρουν σε λίστες με τα καλύτερα albums της χρονιάς, κατόρθωσαν επίσης να χτίσουν ένα δυνατό πυρήνα πιστού κι ολοένα διευρυνόμενου κοινού, παίζοντας live ανά την υφήλιο και παράλληλα εργάστηκαν ακατάπαυστα στην εξέλιξη του ήχου τους, με αποτέλεσμα για τρίτη συνεχή χρονιά να μας απασχολούν δισκογραφικά.

Το “No Ground to Walk Upon” είναι ένα “δυνατό” concept album, που κάθε σύνθεση αποτελεί και μία ξεχωριστή σκηνή ενός “φανταστικού” soundtrack, που πραγματεύεται την υπόσταση της ανθρώπινης ύπαρξης σ’ ένα πλαίσιο ψευδαισθήσεων, οι οποίες καταρρίπτουν και επανοικοδομούν τις σταθερές της καθημερινότητας.

Πρόκειται για μία ακόμα εκλεπτυσμένη afrobeat “καταιγίδα”, η οποία έχει ως βάση τα “ψαγμένα” ηχοτοπία των απαρχών της αφρικανικής μουσικής και τους ήχους της Καραϊβικής, υπό το πρίσμα των ρυθμικών clave, δημιουργώντας ένα ψυχεδελικό τοπίο με ανάλαφρα riffs να περιπλέκουν τον ψυχεδελικό “μανδύα” τους. Το τελικό αποτέλεσμα φαντάζει άκρως ελκυστικό, τόσο για τους θιασώτες ενός πιο ελιτίστικου/artistic ύφους, αλλά και για τους απολύτως αμύητους στο στυλ τους.

Το γεγονός ότι αποφάσισαν να αποποιηθούν την ολοκληρωτική επαναληπτικότητα της riffο-γραμμής τους και να ακολουθήσουν ένα σταδιακό “fade out” αυτής στην πορεία των συνθέσεων, ίσως δίνει σε πολλούς την αίσθηση του ανολοκλήρωτου και του πρόχειρου, όμως είναι ένα νέο στοιχείο που έχουν δουλέψει αρκετά, ώστε να μας το συστήσουν σ’ αυτό τους το πόνημα, τονίζοντας περισσότερο τα motown groove τους, τη reggae αισθητική τους και τα ψυχεδελικά τους μοτίβα.

Ίσως σε σύγκριση με τις προηγούμενες δουλειές τους να φαντάζει πιο “αναιμική” με λιγότερες hard rock εκλάμψεις, αλλά η πιο groov-άτη διάθεση και οι άρτιες ψυχεδελικές “σφήνες” τους, κατατάσσει το “No Ground to Walk Upon” στα ακούσματα που δε μπορούμε να προσπεράσουμε για το 2019, μόνο μάλλον να σταθούμε κι ίσως να “κολλήσουμε”. 
          
https://hereliesman.bandcamp.com/album/no-ground-to-walk-upon

Here Lies Man – Clad In Silver | No Ground To Walk Upon – (video link)

523

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.