MELAN SELAS: “ΦΑΟΣ”

Δεύτερο album και για τους Melan Selas, το black metal project του Δημήτρη Κοντογιάννη (Riffobia) και της τραγουδίστριας / στιχουργού Αλίκης Φλιούκα, έναν περίπου χρόνο μετά το “PEON” του 2018 και από την αρχή δηλώνω ότι είναι μια αξιοπρεπέστατη επιστροφή.

H μουσική του ντουέτου βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στο σκανδιναβικό death / black με πολύ συγκεκριμένες αφετηρίες / επιρροές αλλά αυτό συμπλέκεται με σχεδόν όλο το φάσμα του heavy metal ρεύματος. Με το ένα πόδι να πατά γερά στους Bathory και με το άλλο στους ηγεμόνες της σκηνής Dissection, οι Melan Selas καταθέτουν μια αξιολογότατη πρόταση παρά το οικείον του ακούσματος.

Αν και σχετικά μικρό σε διάρκεια το album, περιέχει καλό υλικό του οποίου τα χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ποικιλία στα δομικά riffs (τα οποία ανήκουν και στα σιδηροδρομικά black αλλά πολλές φορές και στα thrash ύδατα), τα άξια ειδικής μνείας Maiden-ικά solos και οι έξοχες Dissection-ικές γέφυρες ανάμεσα στα κομμάτια που τα προσδίδουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ρυθμικώς θα έλεγα ότι το “ΦΑΟΣ” ανήκει στα γρήγορα albums σε μια ευρεία γκάμα ταχυτήτων (από blast σημεία ως επικές headbanging ακολουθίες).

Ένα ακόμη από τα ατού του album είναι ο “μαλακός”, smooth ήχος, ο οποίος χωρίς να στερείται όγκου και βαρύτητας, ακούγεται πολύ ευχάριστα χωρίς να κινδυνεύει το ακουστικό σύστημα του ακροατή από ξυραφιασμένα πρίμα τα οποία και συναντάς συχνά σε τέτοιου είδους τεχνοτροπίες.

Και τα έξι κομμάτια είναι πάρα πολύ καλά. Bathory πνεύμα στα “Λύχνος” και “Δρόμος” με εξαιρετικά solos, το γρήγορο death / black “Όνειρος”, ένα κομμάτι καθαρά σκανδιναβικής κοπής – θα έλεγα Dark Tranquillity και Dissection των debut τους, το “Μόχθος” το οποίο αγγίζει τα όρια του black / thrash παραπέμποντας σε δουλειές των Sodom ή το καθαρά thrash “Βάθος” και το “Φως” με την επίσης θαυμάσια κέλτικη γέφυρά του. Όλα πολύ καλά μελωδικά δείγματα με καλά φωνητικά από την Αλίκη η οποία είναι υπεύθυνη και για τη στιχουργική δουλειά που ντύνει το “ΦΑΟΣ”).

Εν κατακλείδι το “ΦΑΟΣ” είναι ένα πολύ καλό τεμάχιο που συνεχίζει την ποιοτική άνθηση της γενικότερης ελληνικής σκηνής η οποία εδώ και καιρό λίγα έχει να ζηλέψει από τα “μεγαθήρια” του είδους. Το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται είναι επίσης ευρύτατο καθώς θεωρώ ότι θα συγκινήσει εξίσου όλου τους metallers, είτε αυτοί ανήκουν στον ακραίο είτε στον πιο μελωδικό χώρο, πρόκειται για μουσική “ανοικτής αρχιτεκτονικής”. Πολύ καλό.

https://www.facebook.com/MELANSELAS/

MELAN SELAS ~ ΦΑΟΣ (video)

695

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.