BASK: “III”

Το φθινόπωρο, είναι μία εποχή όπου η μουντάδα και η γενικότερη κατάσταση του καιρού σε ωθεί σε πιο ατμοσφαιρική, πιο ψυχεδελική μουσική. Εάν δε, εν μέσω αυτής της εποχής υπάρχει και μία ανάλογη κυκλοφορία, τότε μιλάμε για πλήρη ταύτιση μουσικής και καιρικών συνθηκών. Οι Bask, φαίνεται ότι πέτυχαν διάνα ως προς το παραπάνω γεγονός, αφού το νέο τους album “III” είναι ανάλογο της περιόδου που διανύουμε εποχικά.

Οι Αμερικανοί rock/metallers, δημιουργήθηκαν πίσω στο 1996 στο Asheville της Βόρειας Καρολίνας και έχουν να επιδείξουν μόλις 6 albums σε 23 χρόνια. Το “III”, είναι η έβδομη προσπάθεια του group και από το πρώτο κιόλας άκουσμα δείχνει να σε κερδίζει με τον ηχητικό του προσανατολισμό.

Οι Bask, δείχνουν να κατηγοριοποιούνται στο folk rock/metal με τους ίδιους βέβαια να μην αποδέχονται αυτό τον όρο, αφού όπως λένε παίζουν μουσικές που γουστάρουν. Αυτό που μπορεί να καταλάβεις εκ πρώτου ακούσματος, είναι “ηχητικό ουράνιο τόξο” τόσο άρτια συνδυασμένο, που σου αφήνει ένα εύηχο αποτέλεσμα που μαγεύει τα αισθητήρια όργανα της ακοής σου.

Το “III”, δεν ξέρω αν ξεφεύγει από το γενικότερο μουσικό ύφος του group, αλλά δείχνει να έχει αυτό το κάτι που θα σε τραβήξει να το ακούσεις και μάλιστα να το ευχαριστηθείς. Ίσως είναι ο συνδυασμός καιρικών συνθηκών και ύφους του δίσκου ή η άρτια μίξη διαφόρων μουσικών ιδεών ή ακόμα ακόμα και το feeling που βγάζει το album, όμως το “III” δείχνει να σε κερδίζει χωρίς καν να “ιδρώσει”. Από τα πρώτα τρία τραγούδια κιόλας, τα “Three White Feet”, “New Dominion” και “Stone Eyed”, είναι σίγουρο ότι θα μείνεις “καρφωμένος” στο repeat και οι μελωδίες τους θα “στοιχειώσουν” για αρκετή ώρα το μυαλό σου.

Με τη μπάντα να ακροβατεί μεταξύ progressive, heavy, psychedelic και με alternative “πινελιές” rock/metal και με το εναρκτήριο “Three White Feet” να είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό που το group αποδέχεται ως ήχο του, το “III” έχει ακόμη έναν άσσο στο μανίκι του: ταιριάζει απόλυτα με την εποχή του. Οι Bask, δείχνουν να περίμεναν καρτερικά το φθινόπωρο για να εξαπολύσουν αυτό το ατμοσφαιρικό μάζεμα ιδεών τους, έτσι ώστε να κεντρίσει από όλες τις απόψεις το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.

Οι Αμερικανοί metallers, δε στέκονται σε συγκεκριμένες μουσικές τάσεις και δείχνουν να δοκιμάζουν και άλλες μουσικές ιδέες. Τα “Noble Daughters I” και “II”, είναι σα μία καλογραμμένη progressive rock opera στα χνάρια των Rush, Kansas και άλλων progressive θρύλων της rock μουσικής. Πρόκειται για κομμάτια, που όχι μόνο συμπληρώνουν το ένα το άλλο, αλλά σου μένουν “καρφωμένα” στο μυαλό σα ταινία που βλέπεις για πρώτη φορά και γίνεται αυτομάτως η αγαπημένη σου. Ίσως το μοναδικό τραγούδι που έχει να κάνει με τον όρο folk, είναι το “Maiden Mother Crone”, που κλείνει το δίσκο και ακούγεται σα παραδοσιακό Αμερικάνικο κομμάτι.

Το “III” λοιπόν, έχει όλο το πακέτο για να γίνει το soundtrack των επόμενων ημερών σου για αρκετό καιρό. Τα τραγούδια του είναι ισορροπημένα μεταξύ rock και metal και τα αρκετά διαφορετικά μουσικά του στοιχεία δημιουργούν ένα αξιόλογο αποτέλεσμα στο σύνολό του. Μην το κουράζεις και πολύ, αν η μουντάδα του καιρού σε έχει πάρει από κάτω, τότε το “III” είναι το “φάρμακό” σου. Άκουσέ το και σίγουρα θα νοιώσεις καλύτερα.

https://www.facebook.com/basknc/

BASK – “New Dominion”

515

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.