SODOM: “Out Of The Frontline Trench” EP

Sodom. Ή αλλιώς “Ζόντομ”, όπως αρέσκεται να το λέει με τη βαριά γερμανική προφορά του ο “θείος” Tom. Το δεύτερο μέλος της “αγίας τριάδας” του γερμανικού thrash, το οποίο μας έχει προσφέρει αλησμόνητες μεγαλειώδεις κυκλοφορίες, επιστρέφει με το επερχόμενο EP “Out Of The Frontline Trench” από την Steamhammer/SPV. Πείτε ότι θέλετε, αλλά για εμένα οι Sodom ήταν και θα παραμείνουν η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή thrash metal μπάντα. Όσο και αν λατρεύω το αντίπαλο δέος που ακούει στο όνομα Kreator, το δημιούργημα του πρώην ανθρακωρύχου Tom Angelripper θα έρχεται πάντα πρώτο στην καρδιά μου, από το αρχέγονο “Obsessed By Cruelty” (1986) μέχρι και το τελευταίο τους “Decision Day” (2016).

Θες ότι η εκάστοτε τριάδα πάντα απέτινε φόρο τιμής στον μέγιστο Lemmy; Θες ότι το μαυρομεταλλικό vibe, πριν καν υπάρξει τέτοιο, ήταν πάντα παρόν στις κυκλοφορίες τους, ειδικά τα πρώτα χρόνια; Θες ότι ακόμα και στα “πειραματικά” χρόνια ο Tom παρέδιδε “τίμιο” thrash (ακόμη και στα όρια του death), άσχετα αν πολλοί κλασσικοί στενόμυαλοι τον εγκατέλειψαν; Γι’ αυτούς και άλλους τόσους λόγους, οι Sodom έχουν γράψει το όνομά τους με κεφαλαία γράμματα στο μεταλλικό στερέωμα. Με αυτούς τους “λίγους” πιστούς λοιπόν, οι Sodom διατηρούσαν τη “σύνδεση”, φροντίζοντας πάντα να τους “τροφοδοτούν” με νέες κυκλοφορίες. Έτσι κάνουν και τώρα και σε μικρό χρονικό διάστημα από το τελευταίο τους EP “Partisan” (2018), κυκλοφορούν ετούτο εδώ, που εκτελεί χρέη προπομπού του full length που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020.

Ως τετράδα πλέον (από το 2018), με την προσθήκη των Husky (drums) και Yorck Segatz (guitars) αλλά και την επιστροφή του τεράστιου Frank Blackfire (guitars), οι Γερμανοί δείχνουν να αποπνέουν έναν άλλο αέρα δημιουργικότητας και ενέργειας. Έτσι, στο EP βρίσκουμε πέντε κομμάτια εκ των οποίων το ένα είναι μία επανεκτέλεση του τιτάνιου “Agent Orange” με το τωρινό line-up (30 χρόνια φέτος από την αλμπουμάρα!), μία live εκτέλεση του “Bombenhagel”, ηχογραφημένο τον Ιούνιο του ’18 στην Schalke Veltins Arena και τρία καινούργια κομμάτια τα οποία είναι τα “Genesis 19”, “Down On Your Knees” και “Out Of The Frontline Trench”.

Στο “Genesis 19”, όπου πραγματεύεται την καταστροφή των Σοδόμων και Γομόρων, μετά από μία μικρή χαοτική εισαγωγή, μπαίνει ένα γ@μηστερό Sodom riff, με ένα ακόμη πιο γ@μ@το ρεφραίν, που δημιουργεί προσδοκίες για το επερχόμενο άλμπουμ, καθώς το κομμάτι αυτό θα βρίσκεται εκεί. Όμορφο break στη μέση με σολάρα και αρκετά Slayer-ικό groove, και ναι, οι Sodom είναι εδώ και είναι καλά! Στα άλλα δύο κομμάτια, ο Angelripper κατά την προσφιλή του τακτική στους στίχους περιγράφει πολεμικές καταστάσεις, και έτσι αυτήν τη φορά καταπιάνεται με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις φονικές μάχες των χαρακωμάτων. Το “Down On Your Knees” που είναι και το πρώτο βίντεο που κυκλοφόρησε, είναι ένα κοινότυπο κομμάτι για τα δεδομένα των Γερμανών και προσωπικά το θεωρώ ως το πιο αδύναμο από τα τρία. Γ@μ@το μεν, αλλά Sodom είναι αυτοί δε. Τέτοια τραγούδια τα γράφουν “με το που σηκώνονται από το κρεβάτι”. Όσον αφορά το ομότιτλο, ένα πράγμα θα πω. Μου σηκώθηκε…η τρίχα “κάγκελο”, καθώς σε όλη τη διάρκεια λάμβανα ένα “back to the roots feeling”, βγαλμένο από “Persecution Mania” εποχή, πράγμα που “μ’ έστειλε αδιάβαστο”.

Εν κατακλείδι και στον επίλογο της οπαδικής μου φρενίτιδας, θα πω πως αν ο “αέρας” της ανανέωσης, που αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο EP, “πάρει σβάρνα” και τις υπόλοιπες συνθέσεις του νέου άλμπουμ, τότε θα μιλάμε για μία πραγματική αναγέννηση των Sodom. Μέχρι τότε…
…Make us die slowly
    Nuclear Winter

https://www.facebook.com/sodomized/

SODOM “Out Of The Frontline Trench”

569

Avatar photo
About Νίκος Κορέτσης 83 Articles
Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα το σωτήριο έτος 1980. Η πόλη των “τρελών νερών” επηρέασε κατά κάποιον τρόπο το χαρακτήρα του αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις, με τις οποίες ήρθε σε επαφή, στην “τρυφερή” ηλικία των 7 ετών, με τα τρία πρώτα άλμπουμ των Metallica. Από το 1990 όμως και μετά άρχισε να γίνεται πιο ενεργός ακροατής, έχοντας ακούσματα σταδιακά από όλο σχεδόν το φάσμα του σκληρού ήχου θεωρώντας εαυτόν “συλλέκτη ακουστικών εμπειριών”. Επειδή όμως η open minded αισθητική έχει και ένα όριο, ο Νίκος δεν ακούει τα πάντα (όπως ακούς να λένε πολλοί) αλλά heavy metal μόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ιδιώματα που βρίσκονται κάτω από την “ταμπέλα” του Thrash και Death “πολυχώρου”.