METAL DE FACTO: “Imperium Romanum”

Κλείσε τα μάτια. Φέρε στο μυαλό σου, την εικόνα της πάλαι ποτέ κραταιάς Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τώρα, πρόσθεσε τον εαυτό σου κάπου μέσα εκεί, όπου οι ρωμαϊκές λεγεώνες έδιναν σκληρές μάχες για να κατακτήσουν τον τότε κόσμο και να μεγαλώσουν το όνομα της Ρώμης. Δες το Κολοσσαίο, το παλάτι του αυτοκράτορα Ιουλίου Καίσαρα, τη ρωμαϊκή αγορά. Πάτα το play και αφουγκράσου όλα αυτά όπως θέλουν να σου τα μεταφέρουν οι Metal De Facto, με το νέο τους album “Imperium Romanum”.

Οι Φινλανδοί heavy/power metallers, ιδρύθηκαν μόλις το 2017 όταν οι Esa Orjatsalo και Sami Hinkka συναντήθηκαν στο tour bus των Ensiferum και συζήτησαν τις ιδέες τους περί του power metal. Η συνεργασία τους, έγινε γνωστή υπό το όνομα Metal De Facto και είχε ως σκοπό “να κάνει το power metal, μεγάλο ξανά”, όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι. Το “Imperium Romanum” είναι το πρώτο βήμα και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα πρόκειται για το πλέον καταλυτικό σε αυτό που θέλουν οι Φινλανδοί να πετύχουν.

Οι Metal De Facto, κινούνται μεταξύ heavy και power metal με αρκετά συμφωνικά στοιχεία, αφού τα πλήκτρα έχουν ενεργό ρόλο, ενώ δίνουν έμφαση και στα αριστοτεχνικά riffs που γεμίζουν τα κομμάτια με metal “αίγλη”. Ακόμα, η μπάντα δίνει χώρο και σε χορωδιακά μέρη, όπου αυτό απαιτείται, χωρίς ο δίσκος να χάνει σε δύναμη και επικότητα.

Στο καθαρά μουσικό κομμάτι, το “Imperium Romanum” είναι ένας οδηγός στα έπη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Έχει το ρόλο, να σε οδηγήσει, να σου διηγηθεί και να σε “αναγκάσει” (με την καλή έννοια βέβαια) να θαυμάσεις όλα όσα πέτυχαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι εκείνη την εποχή. Ταυτόχρονα, δίνει ένα εύηχο και “εύπεπτο” μουσικό αποτέλεσμα σε όλο αυτό το “πολεμικό κλίμα”, τις ίντριγκες, το θέαμα και γενικότερα όσα διαδραματίστηκαν στη τότε αυτοκρατορία. Το “Imperium Romanum”, θα μπορούσε να είναι ένα concept album λόγω θέματος, όμως το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν μουσικό χάρτη των τότε γεγονότων.

Οι Metal De Facto, όταν δημιουργούσαν το δίσκο και γνωρίζοντας τη θέση τους για το power metal γενικότερα, θέλησαν από την αρχή να σε βάλουν στο κλίμα των ιδεών τους. Έτσι, το εναρκτήριο “The Conqueror” και το κλείσιμο “Germanicus”, στο οποίο συμμετέχει και ο Maurizio Iacopo, έχουν όλη αυτή την επικότητα και την αίγλη των power metal ύμνων, με το “The Conqueror” να είναι αυτό που σε κερδίζει στο νήμα, λόγω του ευκολομνημόνευτου ρεφρέν του. Τα “Legionnaire’s Oath” και “Ides Of March”, είναι ό,τι καλύτερο έχετε ακούσει στο power metal τον τελευταίο καιρό, ενώ το “Bacchanalia” είναι μία οργιαστική συμφωνική metal opera. Και όπως σε κάθε power metal album δε λείπουν οι μπαλάντες, έτσι και εδώ οι Φινλανδοί metallers μας δίνουν τη δική τους εκδοχή με το “Echoes In Eternity”.

Εάν όμως υπάρχει κάτι που σε ανατριχιάζει στο δίσκο, αυτό δεν είναι άλλο από το ορχηστρικό “Colosseum”. Εκεί μέσα, είναι σα να κρύβεται όλη η αλήθεια για το τι συνέβαινε ακριβώς εκείνη την εποχή. Ένα κομμάτι, στο οποίο αν και δεν υπάρχουν στίχοι μπορείς να κατανοήσεις με απόλυτη ευκρίνεια τα όσα έζησαν οι άνθρωποι του τότε κόσμου, τα συναισθήματά τους, τη διασκέδασή τους, τις μάχες τους, είτε πραγματικές είτε εσωτερικές. Οι εναλλαγές στο ρυθμό, δείχνουν πώς από την ένταση μεταφέρονταν σε πιο light συναισθηματικές καταστάσεις και από την αρμονική ζωή σε μία πιο “διαταραγμένη”. Πραγματικά περικλείει, όλα όσα οι Metal De Facto έχουν σκεφτεί για το πώς πρέπει να ακούγεται το σημερινό power metal.

Καταλήγοντας, θα έλεγα ότι το “Imperium Romanum” είναι ένας σύγχρονος heavy/power οδηγός. Χωρίς να παρασύρεται από παρελθοντολαγνεία και ανούσιο κοπιάρισμα, φέρνει στο φως όλα εκείνα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στο heavy/power metal και τα μυθοποιεί και πάλι με έναν απίστευτα έξυπνο τρόπο. Έρχεται να βάλει στη θέση τους, όλους αυτούς που χλεύαζαν την πορεία του power τα τελευταία χρόνια και τους “φτύνει” κατάμουτρα ένα επικό album, αφήνοντάς τους αγάλματα. Οι Metal De Facto είναι εδώ και θα κάνουν σίγουρα το power metal μεγάλο ξανά!

https://www.facebook.com/metaldefacto/

METAL DE FACTO – The Conqueror



607

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.