Monarque: “Jusqu'à la Mort”

Οι Monarque είναι ένα black metal project από το μακρινό Quebec του Καναδά. Με αρκετά μεγάλη δισκογραφική δραστηριότητα στους κύκλους της “ακραίας” μουσικής, το project “πάγωσε” μετά το full length “Lys Noir”, το 2013. Φέτος, 6 χρόνια μετά, κυκλοφορούν το EP με τίτλο “Jusqu a la Mort”, μέσω της Sepulchral Productions. Το EP βρίσκεται στα ράφια από τις 24 Ιουνίου σε CD, ενώ μπορείτε να το προμηθευτείτε σε κασέτα από το bandcamp του σχήματος.

Το “Jusqu’ a la Mort” ξεκινάει με το ομώνυμο κομμάτι και σε “πιάνει απ΄τα μούτρα” με το “καλημέρα”. Δημιουργεί απευθείας μία “παγερή” και “σκοτεινή” ατμόσφαιρα, με blastbeats και μελωδικό “ξύσιμο” στις κιθάρες. Τα φωνητικά δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους. Απόκοσμες κραυγές, βυθισμένες σε πολύ βάθος. Το αποτέλεσμα δεμένο και ταιριαστό, κάτι που σίγουρα οι οπαδοί του “ακραίου” black metal θα απολαύσουν. Κομμάτι χωρίς “αχρείαστες φλυαρίες”, με πανέμορφα, μελωδικά ξεσπάσματα, που διατηρεί το κλίμα που δημιουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια.

Προχωράμε στο “Le Serment Prononce”, το οποίο μετά το εισαγωγικό riff μας περνάει στο κύριο σκέλος με ένα όμορφο ακουστικό πέρασμα. Mid-Tempo κομμάτι, με πιο “επικό” ύφος, χωρίς να λείπουν τα ξεσπάσματα βεβαίως. Εμένα που μου αρέσουν οι πιο μεσαίες-αργές ταχύτητες, το απόλαυσα αρκετά περισσότερο από το πρώτο και μου προκάλεσε μία καλοδεχούμενη έκπληξη το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα συμπαγές μονότονο ξέσπασμα ο δίσκος, ενώ το κεφάλι κουνιόταν υποχρεωτικά στο ρυθμό.

Τέλος, ακολουθεί το “Le Grand Deuil”, το μεγαλύτερο σε διάρκεια από τα 3 κομμάτια του δίσκου. “Στοιχειωμένη” εισαγωγή με έγχορδα και synths, για να ακολουθήσει το μακροσκελέστερο blastbeat του EP. Αρκετά μονότονο, αλλά χωρίς να με ενοχλεί ιδιαίτερα αυτό, αποτέλεσε ένα ευχάριστο “ταξίδι” σε παγωμένα και εγκαταλελειμμένα τοπία. Λιγοστές φωνητικές γραμμές, έντυσαν το “έπος” του EP μέχρι το σβήσιμο.

Συνολικά, ένα αρκετά “ταξιδιάρικο” πόνημα, με όμορφη, σκοτεινή ατμόσφαιρα, που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι οπαδοί του είδους. Παρ’ όλα αυτά, προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι μετά τις τελευταίες νότες μου “έμεινε” κάποιο σημείο που θα με κάνει να επιστρέψω ξανά και ξανά…

https://monarqueqc.bandcamp.com/album/jusqu-la-mort

https://www.facebook.com/monarqueqc/

Monarque – Jusqu’à la Mort

507

Avatar photo
About Πέτρος Πεταλάς 14 Articles
Και καλά φωτόγκραφερ, μουσικός της κακιάς ώρας και στην ανάγκη αρθρογράφος. Ελαφρολαϊκός μεταλάς, με μια ιδιαίτερη αδυναμία σε καταθλιπτικούς βορειοευρωπαίους, ενώ στον ελεύθερο χρόνο αναπολεί εποχές που δεν έζησε ακούγοντας retro synthwave και pop punk. Εμφανίζεται εκεί που δεν τον περιμένεις, σαν τα κουνούπια το Νοέμβρη και τα ηλεκτρόνια. Δεν πίνει αίμα, παρότι το ημερήσιο ωράριό του ξεκινάει κοντά στη δύση του ήλιου. Πιστεύει πως ο Devin Townsend είναι ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο.