CIRITH UNGOL: “I’m Alive”

LIVE ALBUM

CIRITH UNGOL: “I’m Alive”

Προσπάθησα αρκετές φορές να ξεκινήσω να γράφω αυτό εδώ το άρθρο, μάταια. Κάθε φορά κατέληγα στο να κλείσω τον κειμενογράφο και να βάλω να ξαναπαίξει κάποιο από τα κομμάτια της κυκλοφορίας. Όχι γιατί δεν ήξερα τι να γράψω, αλλά δεν μπορούσα να αποφασίσω τι θα αφήσω απέξω. Όχι γιατί δεν γνώριζα αν μου άρεσε, ή όχι αυτό που άκουγα, αλλά προβληματιζόμουν για το αν η συναισθηματική φόρτιση θα μου επέτρεπε να μεταδώσω μια πιο ξεκάθαρη και αποδεκτά αντικειμενική άποψη στον αναγνώστη. Τελικά αποφάσισα πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωσή μας και στην τελική δεν υπάρχει και κάποιος ουσιαστικός λόγος που να το απαιτεί, καθώς αυτό εδώ το live δεν απευθύνεται στον “περαστικό”, στον άγνωστο με το σχήμα, ακροατή!

Συγκεντρώνω τις πνευματικές μου δυνάμεις να συντάξω ένα κείμενο που δεν θα κουράσει και νιώθω πως ήδη εκείνοι που δεν γνωρίζουν τους Cirith Ungol έχουν αλλάξει σελίδα. Περίφημα! Και τώρα που μείναμε μόνοι μας οι υπόλοιποι, προσέξτε! Όλοι εσείς που ανατριχιάσατε μόλις διαβάσατε την ανακοίνωση για την πρώτη εκείνη συναυλία των Αμερικανών στην χώρα μας, όσοι παραληρήσατε μόλις ο Tim Baker και η παρέα του πάτησαν το πόδι τους στην σκηνή του Gagarin 205 εκείνο το συγκλονιστικό βράδυ της 27ης Μαΐου του 2017 και όσοι νιώσατε ότι ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά σας απωθημένα εκείνες τις στιγμές εκπληρωνόταν και μάλιστα με τον πλέον αξιοπρεπή και αντάξιο της προσμονής όλων, τρόπο, ε τότε φίλοι, ναι για εσάς είναι αυτή εδώ η κυκλοφορία (και για όσους ανά τον πλανήτη θα ήθελαν να είναι στην θέση σας εκείνο το βράδυ).

Ένα ηχογράφημα που θα κρατήσει για πάντα ζωντανά στις μνήμες μας όσα από την φύση μας τείνουμε να λησμονήσουμε. Μια πολύ προσεγμένη δουλειά, από την επεξεργασία του ήχου, το συνοδευτικό artwork, που πάντα έπαιζε και πάντα θα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις δουλειές των CU μέχρι και το bonus υλικό που συνοδεύει (όχι σε όλες τις εκδόσεις δυστυχώς) το “I’m Alive”. Η απόδοση των Tim Baker (φωνητικά), Robert Garven (τύμπανα), Greg Lindstrom (κιθάρα), Jim Barraza (κιθάρα) και Jarvis Leatherby (μπάσο) δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν να αμφισβητήσει πως αυτό που βιώσαμε στο Gagarin ήταν η επιστροφή, όχι μιας μπάντας που κάποτε ήταν οι Cirith Ungol, ούτε κάποιων που έπαιζαν σαν τους Cirith Ungol, αλλά των Cirith Ungol 100%. Μπορεί οπτικά να γέρασαν, ο Tim να μην βγαίνει πλέον στην σκηνή μέσα από φέρετρα, να λείπουν οι Fogle (rip) και Flint (αυτόν μπορεί να τον ξαναδούμε αλλά δεν κρατάω μεγάλο καλάθι, δείτε τι λένε και οι ίδιοι στις συνεντεύξεις), αλλά δεν άκουσα κανέναν από τους δεκάδες οπαδούς τους με τους οποίους μίλησα, μετά την εμφάνισή τους, να κάνει λόγο για οποιαδήποτε παρέκκλιση από το μυθικό (ναι μυθικό) όνομα των CU και τις προσδοκίες μας.

Ο ήχος από την μπάντα έχει αποτυπωθεί έτσι όπως τον βιώσαμε όσοι βρεθήκαμε εκείνο το βράδυ στην Λιοσίων. Αν έχω κάποιο παράπονο αυτό έχει να κάνει με την απόδοση του κλίματος από το κοινό η οποία θεωρώ ότι υστερεί σημαντικά καθώς η μερική επικάλυψή της αφαιρεί μέρος του μεγαλειώδους κλίματος και της συγκλονιστικής ατμόσφαιρας της οποίας γίναμε αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες. Θυμάμαι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με την ηχογράφηση του live των Warlord και τον Bill Tsamis να απαντά σε σχετική ερώτηση πως σε μια live ηχογράφηση ο ακροατής πρέπει να ακούει την μπάντα κι όχι το κοινό. Ίσως να έχει και δίκιο. Στην περίπτωση του “I’m Alive”  πάντως, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα, αλλά όχι… αρκούντως ρεαλιστικά.

Πέρα λοιπόν από αυτό το σημείο, το οποίο πιθανά θα το διαπιστώσει μόνο κάποιος από τους ακροατές που υπήρξε και θεατής στο live, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην ηχογράφηση και επεξεργασία του ήχου, ο Michael Whelan φιλοτεχνεί για ακόμη μια φορά το εξώφυλλο στο οποίο δεσπόζει η φιγούρα του Elric, του τελευταίου Μελνιμπόνιου αυτοκράτορα, του αντι – ήρωα του Michael Moorcock (μοιράζοντας ρίγη σε όποιους τυγχάνει να είμαστε συνάμα  φίλοι της φανταστικής λογοτεχνίας και του heavy metal). Στις “βασικές” εκδόσεις που θα κυκλοφορήσει η Metal Blade σε διπλό cd/ διπλό dvd και σε διπλό βινύλιο, περιλαμβάνεται ολόκληρο το εν λόγω live από την Αθήνα (Up The Hammers festival) και κάποια μεμονωμένα κομμάτια από την εμφάνιση του σχήματος την ίδια περίοδο στην Γερμανία (Hammer of Doom festival) – δείτε το tracklist που ακολουθεί το άρθρο για ακριβή πληροφόρηση επ’ αυτού.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη έκδοση, αυτή ενός boxset που θα κυκλοφορήσει σε 1000 αντίτυπα παγκόσμια. Πριν σας περιγράψω τα περιεχόμενα αυτής της έκδοσης θα ήθελα να σταθώ για λίγο σε μια πτυχή της κυκλοφορίας που με εμπλέκει άμεσα κι εμένα ως αρχισυντάκτη του ψηφιακού μας περιοδικού, όσο και το ίδιο το Rockway. Την επομένη της εμφάνισης των Cirith Ungol στο UTH, κατάφερα να εξασφαλίσω μια συνέντευξη (γεια σου Μανώλη) με ολόκληρη την μπάντα στο ξενοδοχείο που είχαν καταλύσει. Στον απόηχο της απίστευτης (για όλους) προηγούμενης νύχτας, όλα τα μέλη του γκρουπ μου άνοιξαν την καρδιά τους και μίλησαν για όλα και όλους δίνοντάς μου συνολικό υλικό που στο αρχείο μου ξεπερνά τις 3 ώρες! Εκείνη την περίοδο έκανα τα πρώτα μου βήματα στον τομέα της βιντεοσκόπησης και επεξεργασίας βίντεο, καθώς ήθελα όλα αυτά που μου αφηγούνται οι καλλιτέχνες που ενίοτε συναντώ για συνεντεύξεις, να μπορώ να τα αποτυπώσω και σε εικόνα και ήχο.

Όταν λοιπόν έφτιαξα τα video με τα πρώτα σκέλη της συνέντευξης και τα δημοσίευσα μέσω του Rockway, με πλησίασε ο μάνατζερ και μπασίστας της μπάντας, Jarvis Leatherby (Night Demon) και μου πρότεινε να τα εντάξουν στο boxset που σχεδίαζαν να κυκλοφορήσουν. Δέχθηκα με χαρά και στις 25 Οκτώβρη θα έχω την χαρά και την τιμή να κρατάω στα χέρια μου (όπως και πολλοί από εσάς που διαβάζετε αυτές εδώ τις γραμμές, φαντάζομαι) το “πολύτιμο” αυτό κουτί που αναλυτικά θα περιέχει ότι βλέπετε στις λίστες στο τέλος του άρθρου. Δυστυχώς δεν έχω ενημέρωση για τους υπόλοιπους συντελεστές του επιπρόσθετου υλικού από αυτό που ανέφερα (ναι υπάρχει πολύ πράμα), καθώς το ψηφιακό press kit που μου έστειλε η Metal Blade περιείχε μόνο την μουσική της κυκλοφορίας (και φυσικά δεν έχω πάρει στα χέρια μου ακόμη την φυσική κόπια).

Ιδιαίτερα περιποιημένη δουλειά, προσεγμένος ήχος, τρομερό artwork, ανεκτίμητο μουσικό περιεχόμενο ειδικά για όσους το παρακολουθήσαμε από κοντά που αναπόφευκτα θα λειτουργήσει ως ένα αναμνηστικό με βαθιά συναισθηματική αξία. Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για νέους οπαδούς – πιθανότατα όχι – οι οποίοι θα ήταν σοφότερο να ξεκινήσουν με την στούντιο δισκογραφία του σχήματος από την δεκαετία του 80. Το “I’m Alive” δεν είναι μόνο ένα σουβενίρ, είναι και μια δήλωση της μπάντας η οποία με την επιλογή του τίτλου δηλώνει όλα αυτά που μας έδειξε με την επανασύνδεση, τις ζωντανές της εμφανίσεις, τον τρομερή αποδοχή που βρήκε από το κοινό, το περσινό single “Witch’s Game” (το οποίο η αλήθεια είναι πως μου άφησε ανάμικτα συναισθήματα), όλα αυτά αποτυπώνουν το στίγμα μιας από τις παλιότερες και θρυλικότερες μπάντες του heavy metal στην νέα εποχή, λίγο πριν πέσει η αυλαία για την δεκαετία των ’10s.

Προσωπικά νιώθω χαρούμενος που είδα μια από τις μεγαλύτερές μου αγάπες στο heavy metal να επιστρέφει με αξιοπρέπεια, να μας χαρίζει μοναδικές συναυλιακές εμπειρίες και να αποφασίζει να συνεχίσει και δισκογραφικά, άσχετα από το αποτέλεσμα που θα έρθει, έχουν περάσει 4 δεκαετίες και όλοι γνωρίζουμε πως τα πράγματα έχουν αλλάξει, γιατί κι εμείς έχουμε αλλάξει, μουσικοί και κοινό. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσω πως οι CU κάνουν την πλέον φιλότιμη προσπάθεια να κρατήσουν ότι αφορά το σχήμα στα πλαίσια που όλα αυτά τα χρόνια καθόρισε δημιουργώντας αυτό το φανατικό κύκλο οπαδών και απολαμβάνοντας σήμερα την υποστήριξή τους.

Cirith Ungol “I’m Alive (Live at Up the Hammers Festival)”

CD 1
+ Live at Up the Hammers Festival – 2017 (14 Tracks)

CD 2
+ Live at Up the Hammers Festival – 2017 (3 Tracks)
+ Live at Hammer of Doom – 2017 (5 Tracks)

DVD 1 (TRT: 03:11:16)
+ Live at Up the Hammers Festival – 2017 (17 Tracks)
+ Live at Hammer of Doom Festival – 2017 (19 Tracks)

DVD 2 (TRT: 03:14:49)
+ Documentaries (4 Parts)
+ Live at Rock Hard Festival – 2018 (12 Tracks)
+ Interview – Rock Hard Festival

BONUS DVD (TRT: 02:04:53)
+ Live at Keep It True Festival – 2017 (14 Tracks)
+ Documentary – The Lost Years

VINYL
—————————-
SIDE A
01. Intro
02. I’m Alive
03. Join the Legion
04. Atom Smasher
05. Edge of a Knife
06. Blood & Iron

SIDE B
07. Black Machine
08. Frost and Fire
09. Finger of Scorn
10. Chaos Descends
11. Doomed Planet

SIDE C
12. Chaos Rising
13. Fallen Idols
14. Paradise Lost

SIDE D
15. Master of the Pit
16. King of the Dead
17. Cirith Ungol

BONUS 12″ – Live at Hammer of Doom – 2018
—————————-
SIDE A
01. Intro
02. War Eternal
03. Nadsokor
04. Fire
05. Death of the Sun

SIDE B
+ Etching

Box Set Includes:
———————-
+ Box (~xx” x xx” x xx”)
+ 2CD/2DVD Digipak
+ Bonus DVD
+ Purple Marbled Vinyl
+ Bonus 12″ Purple Marbled Vinyl (Etched Side B)
+ Drum Stick
+ Mini Microphone
+ Guitar Picks (3)
+ Backpatch
+ Metal Keychain
+ Laminate w/ Lanyard
+ Autographed Photocard
+ Concert Setlist w/ Graphics (Hand Drawn by Rob)
+ A1 Concert Poster
+ Limited Edition (1000 Copies)

582