MOB RULES: “Beast Over Europe”

Δε λέω, καλά είναι τα studio albums αλλά ακόμα καλύτερα είναι να μπορείς να αποδώσεις αυτά που γράφεις στο studio και στις ζωντανές εμφανίσεις σου. Πόσο δε μάλλον, να μπορέσεις να μεταφέρεις το “σφυγμό” ενός live σε ένα live album. Οι Mob Rules, με το νέο τους live album “Beast Over Europe”, κατορθώνουν να το επιτύχουν αυτό σε μεγάλο βαθμό στοχεύοντας και σε μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα καλύτερα live albums της χρονιάς.

Οι Γερμανοί melodic power metallers, ιδρύθηκαν το 1994 και εδώ και 25 χρόνια μας χαρίζουν μελωδικές στιγμές heavy metal μέσω 9 studio albums, αρκετών singles, δύο EPs και ενός live album. Το “Beast Over Europe”, έρχεται να αποδείξει ότι η μπάντα βρίσκεται σε μία περίοδο διαρκούς φόρμας, βαδίζοντας πλέον σε μία “δεύτερης νιότης” και κάνοντας μία “νέα” αρχή στον κόσμο του heavy/power metal.

Οι Mob Rules, καταφέρνουν να συνδυάσουν με μαεστρία το “old school” feeling με τα καλύτερα στοιχεία από τη σημερινή μορφή του power metal και να τα βγάλουν όλα αυτά επάνω στο “σανίδι”, που είναι, αν μη τι άλλο, ο αυστηρότερος “κριτής” των έργων κάθε μπάντας. Ο ήχος της μπάντας λοιπόν, δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν στα heavy metal δρώμενα. Απλά, “εμπλουτίστηκε” με τα μοντέρνα στοιχεία που τους “άρεσαν” μπάντα και εμφανίζεται πιο “δυναμικός”, πιο ευχάριστος και συνάμα πιο heavy από ποτέ!

Το “Beast Over Europe”, είναι μία τρανή απόδειξη ότι ένα group μπορεί, αν είναι συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει και το “γουστάρει” ρε παιδί μου, όχι μόνο να το αποδώσει αξιοπρεπώς στη σκηνή αλλά με μεγάλη άνεση να δημιουργήσει και ένα live album το οποίο να μπορεί να σε μεταφέρει “μέσα” στη ζωντανή εμφάνιση και να “παρακολουθήσεις” και εσύ τα πεπραγμένα της μπάντας επί σκηνής, παρέα με τους υπόλοιπους οπαδούς. Είναι από τα albums, που μεταφέρουν λεπτομερώς τη διάθεση, την ενέργεια και το πάθος της μπάντας και των θεατών σε κάθε έναν από μας που δε μπορέσαμε να το δούμε από κοντά. Λειτουργεί ως “μηχανή του χρόνου”, που σε πάει καταμεσής του live δίνοντάς σου τη δυνατότητα να “ζήσεις” ιδίοις όμασοι το τί “παίζεται” σε μία ζωντανή εμφάνιση των Mob Rules.

Οι αντιδράσεις του κοινού, είναι πέρα για πέρα αποθεωτικές με τρομερό “παλμό” και δείχνουν τη “δίψα” τους για τη μουσική που λατρεύουν. Τί να πούμε όμως για τη μπάντα;! Νομίζω ότι θα είναι μάλλον λίγο, μπροστά σε αυτό που θα ακούσετε πατώντας το play και ξεκινώντας την ακρόαση αυτού του heavy metal “οργασμού”. Οι Mob Rules, προσπάθησαν και για μένα κατάφεραν, να “συμπυκνώσουν” σε ένα live album όλη την ενέργεια, όλη τη διάθεση, όλη την αγάπη και όλο το “συναίσθημα” του heavy metal όπως μας το έχουν παρουσιάσει εδώ και 25 χρόνια. Δε δημιούργησαν ένα ακόμη album, αλλά ένα “μωσαϊκό” heavy metal “τέχνης”, προσθέτοντας “κουκίδα-κουκίδα” όλα τα απαραίτητα “συστατικά”.

Η επιλογή δε του setlist είναι υποδειγματική, βγάζοντας “στη φόρα” τις ικανότητες της μπάντας επί σκηνής και φυσικά το “ξεσηκωτικό” του χαρακτήρα των κομματιών. Τρομερά riffs, εξαιρετικά solos και “παιχνίδι” με το κοινό, τόσο όσο για να μην χαρακτηριστούν “βαρετοί”, είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια του πάζλ αυτού του δίσκου, που τον κάνουν ελκυστικό. Το album, περιέχει και κάποιες από τις καλύτερες ερμηνείες που έχω ακούσει σε live εκτέλεση των “Ghost Of A Chance”, “Black Rain”, “Sinister Light”, “Way Back Home” και “Rain Song”. Ακόμα νοιώθω τη ρίγη στο κορμί μου από το “Sinister Light” και απορώ πως και δεν είχε μεγαλύτερη επιτυχία αυτή η μπάντα. Το κλείσιμο δε με το κλασικό “Rain Song”, είναι “όλα τα λεφτά”, δείχνοντας την αντοχή του group από το πρώτο ως και το τελευταίο δευτερόλεπτο του live. Οι Mob Rules, ήταν ακούραστοι σε ένα πολύ απαιτητικό και “ενεργειακό” show και αυτό γίνεται αντιληπτό από την πρώτη κιόλας νότα του “Beast Over Europe”.

Εάν το “Beast Over Europe”, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός ακροατή που θέλει να βιώσει την ατμόσφαιρα ενός live; Σαφώς και ναι! Αν θα το πρότεινα, ως ένα must have live album; Εννοείται! Το “Beast Over Europe”, δεν είναι ένα live album μιας μπάντας. Είναι ένας “οδηγός”, για το πώς πρέπει να είναι τα live albums ώστε να αναγνωρίζουμε τις πραγματικές δυνατότητες των groups. Σίγουρα, από τις καλύτερες κυκλοφορίες στο χώρο του. Νομίζω, ότι οι Mob Rules μόλις έκαναν ματ…

https://www.facebook.com/mobrulesband/

MOB RULES “Ghost Of A Chance (live)”

532

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.