VOKONIS: “Grasping Time”

Από την πρώτη στιγμή που είδα το εξώφυλλο του “Grasping Time”, είχα θετικό προαίσθημα  γι’ αυτόν τον δίσκο, καθώς το πράσινο ελαφάκι, μου θύμισε τα σφηνάκια Jägermeister που έπινα με τον κουμπάρο πιο μικρός. Το καλό είναι, ότι τυχαίο και αυθόρμητο αυτό συναίσθημα επιβεβαιώθηκε, αφού το τρίτο album των heavy-prog metallers Vokonis, είναι αρκετά αξιόλογο.

Το σχήμα υφίσταται από το 2015 και αποτελείται από τους Simmon Ohlsson στις κιθάρες και στα φωνητικά, τον Jonte Johansson στο μπάσο και τα δεύτερα φωνητικά και τον Peter Ottoson στα τύμπανα. Το “Grasping Time” περιέχει  οκτώ τραγούδια συνολικής διάρκειας 45 λεπτών. Το album ηχογραφήθηκε στο Studio Underjord από τον Joona Hassinen και το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Kyrre Bjurling. Το “Grasping Time” ξεκίνησε να γράφεται στις αρχές του 2018 και περιλαμβάνει και τις τελευταίες ηχογραφήσεις που έκανε ο παλιός drummer του συγκροτήματος Emil Larsson.

Σε σχέση με τον προηγούμενο δίσκο τους The “Sunken Djinn” (2017), έχουν “βαρύνει” τον ήχο τους και έχουν δώσει έμφαση στον όγκο και τη δύναμη. Πλέον, είναι λιγότερο ψυχεδελικοί από τους Baroness και έχουν πλησιάσει πιο πολύ στον ήχο των Mastodon. Επίσης, χρησιμοποιούν διπλά φωνητικά, με τον Simmon να αναλαμβάνει τα πιο δυναμικά και τον Jonte τα πιο μελωδικά, όπως κάνουν πολλές prog μπάντες αλλά και οι Mastodon.

Ακόμα έχουν προστεθεί κάποια εξαιρετικά και πιο πολύπλοκα solos που έλειπαν από τον προηγούμενο δίσκο, που είναι αποτέλεσμα της επιλογής να μην κάνει ο Ohlsson όλα τα φωνητικά. Οι συνθέσεις τους περιλαμβάνουν κάποια πολύ γ@μ@τ@ μουσικά θέματα, τα οποία σε γενικές γραμμές έχουν συνοχή μεταξύ τους, με αρκετά prog στοιχεία να υπάρχουν στο δίσκο. Στα αρνητικά του “Grasping Time” είναι ότι σε κάποια σημεία οι Vokonis γίνονται λίγο πιο “φλύαροι” από ότι θα έπρεπε στις συνθέσεις τους και υπάρχουν ένα-δύο σημεία που επαναλαμβάνονται.

Το “Grasping Time” είναι ένας δίσκος που δεν είναι εύκολος στην ακρόασή του, αλλά αν του αφιερώσεις χρόνο θα σε κερδίσει. Με αυτό το album, το τρίο από τη Σουηδία πλέον θα μνημονεύεται μαζί με την ελίτ του ιδιώματός του.

https://www.facebook.com/OfficialVokonis/

VOKONIS – GRASPING TIME

1010

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.