UNDERWING: “Spirals” (EP)

Χαίρουν της απεριόριστης εκτίμησής μου τα σχήματα που με σύμμαχο το χρόνο προσπαθούν να “χτίσουν” το ύφος τους, να “σμιλεύσουν” τον ήχο τους και να κυκλοφορήσουν κάτι όταν πραγματικά υπάρχει λόγος να ακουστούν, κι όχι να εκβιάσουν καταστάσεις και να προλάβουν τα γεγονότα.

Μία τέτοια περίπτωση είναι οι Νορβηγοί Underwing, οι οποίοι παρά τις εξαιρετικές εντυπώσεις που αποκόμισε το πρωτόλειό τους EP “Kaela Upsweep” προ διετίας (τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο), αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην κυκλοφορία μιας full length δουλειάς, αλλά να μας δροσίσουν μ’ άλλες τέσσερις εξαιρετικές συνθέσεις στο νεότευκτό τους EP, “Spirals”.

Το ύφος τους, ως προμετωπίδα, μπορεί να μην κάνει “κλικ” εκ πρώτης, μιας και χαρακτηρίζονται ως μία prog, stoner και grunge μπάντα με έντονο το αποτύπωμα των Tool, μα πολύ περισσότερο των Alice in Chains. Παρ’ όλ’ αυτά, πρόκειται για ένα αριστοτεχνικά δοσμένο και δομημένο έργο, που αποδίδει με τον πλέον γκρουβάτο τρόπο το σύνολο των επιρροών τους. Στα υπέρ-ατού τους: τα σαγηνευτικά φωνητικά, ο δυνατός στίχος, η εξαιρετική ενορχήστρωση, ο catchy ρυθμός.  

Το “Spirals” είναι “χτισμένο” κιθαριστικά και εν συνεχεία “αμπαλάρεται” με τον εμπνευσμένο στίχο, σε τέσσερις άκρως ευχάριστες συνθέσεις, οι οποίες ακούγονται ακατάπαυστα και επαναληπτικά. Είναι βεβαίως εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποια, αν και το 8λεπτο και πολύπλευρο από άποψη επιρροών “Caveman”, το πρόσθεσα ήδη στις λίστες μου, ενώ το ακροτελεύτιο “We Lie Awake”, βάζει υποψηφιότητα να γίνει το απόλυτο heater της μπάντας. 

Κανένα αξιόλογο LP δε θα μπορούσε να ξεφύγει από το αίσθημα του ανεκπλήρωτου που δημιουργείται, φτάνοντας στο τελευταίο track της ακρόασης. Έτσι και το “Spirals” δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και κυρίως ανυπομονησία για μία full length δουλειά από τους Νορβηγούς, που καθώς φαίνεται χτίζουν σε γερές βάσεις τη φήμη τους. 

http://underwing.band/ 

https://www.youtube.com/watch?v=rQa17YVkf-4 

488

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.