GOATESS: “Blood And Wine”

Η Σουηδική heavy metal σκηνή, είναι γνωστή παγκόσμια για το New Wave Of Swedish Death Metal, όπως και για πολλά άλλα είδη. Αυτό που δεν ήταν και τόσο γνωστό, είναι ότι διαθέτει και εκπροσώπους στο stoner metal.

Οι Goatess, έρχονται να το επιβεβαιώσουν με το νέο τους πόνημα “Blood And Wine”, “βάζοντας πλώρη”, ώστε να γίνει το stoner metal ακόμα ένα είδος της Σουηδικής σκηνής.

Οι Σουηδοί doom/stoners, δημιουργήθηκαν το 2009 υπό το όνομα Weekend Beast και το κράτησαν έως το 2012, οπότε και άλλαξαν το όνομά τους σε Goatess. Από εκεί και έπειτα, έχουν καταφέρει να “ταράξουν τα νερά” της εγχώριας σκηνής τους, με τα “Goatess” του 2013 και “Purgatory Under New Management” του 2016. Το “Blood And Wine”, έρχεται να τους βάλει για τα καλά στο “χάρτη” του stoner/doom metal και παράλληλα να βάλει το stoner στη “φαρέτρα” του Σουηδικού heavy metal.

Οι Goatess, φαίνεται να έχουν επιρροές από το doom metal και τα μεγαθήρια που το πρωτοσύστησαν, αλλά δε μένουν εκεί. Η επιλογή τους να “ντύσουν” αυτές τις επιρροές με stoner στοιχεία, είναι ίσως ό,τι καλύτερο μπορούσαν να σκεφτούν με γνώμονα πάντα και το στοιχείο του αυθορμητισμού και της πρωτοτυπίας που πρέπει να έχει ο καλλιτέχνης.

Το album, είναι “τίγκα” στα βαριά, doom riffs, με stoner “περάσματα” και κάποιες “δόσεις ψυχεδέλειας”. Η μπάντα, προσπαθεί να βγάλει μία “σκοτεινή” ατμόσφαιρα και η αλήθεια είναι ότι η δόση ψυχεδέλειας που “διαχέει” ο δίσκος, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα, σε κομμάτια όπως τα “Dark Days” και “Jupiter Rising”, αυτή η “σκοτεινή” ατμόσφαιρα “αναδύεται” και σε “βυθίζει” σε πιο ψυχεδελικά “μονοπάτια” εσωτερικής αναζήτησης και είναι στο χέρι σου αν θα επέλθει η “λύτρωση” που τόσο επιθυμείς. Το “Goddess” είναι στα “χνάρια” όλων των παραπάνω, δείχνοντάς μας ότι ακόμη και οι “θεοί” δεν ξεφεύγουν από τη “σκοτεινή” πλευρά τους.

Το “Blood And Wine” δεν είναι μόνο “σκοτεινό”. Έχει και πιο “φωτεινή”, αν και doom, πλευρά. Τα “Dead City”, “What Lies Beneath” και “Dunerider”, είναι ό,τι πιο heavy στο δίσκο, με σαφή αναφορά σε Sabbath-ικά riffs και εξαιρετική στιχουργική έμπνευση. Όσο για το ομώνυμο έπος “Blood And Wine”, τί να πω; Είναι αυτό, το οποίο χαρακτηρίζει ηχητικά τους Goatess. Είναι doom, είναι stoner, είναι heavy και γενικά είναι αυτό που θέλουν οι Σουηδοί να περάσουν στο κοινό τους. 

Τελικά, αυτό που μετράει είναι ότι οι Goatess σίγουρα πρωτοτυπούν, σε μία σκηνή που μας έχει συνηθίσει σε πιο “κλασσικά” πράγματα. Επίσης, είναι σίγουρο ότι οι Goatess έχουν έρθει για να μείνουν και να αφήσουν το στίγμα τους στη Σουηδική και όχι μόνο σκηνή. Το “Blood And Wine”, είναι ένα album-ορόσημο για τη μπάντα και αυτό που θα τους “εκτοξεύσει” στην κορυφή. Αναμφίβολα, ένα από τα albums της χρονιάς στο χώρο του. 

https://www.facebook.com/baldersounds/

489

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.