UBERGANG: “Evolution”

“Oft sind wörter bei der Kommunikation unnötig. Schon immer war Musik der beste Kommunikationscode. Seit jeher war Musik die Sprache der zunkuft”.

Κατάλαβες τίποτα από όλα αυτά; Όχι; Λογικό. Και εμένα άλλος μου το μετέφρασε. Στη γλώσσα μας λοιπόν. “Πολλές φορές τα λόγια είναι αχρείαστα όταν θες να επικοινωνήσεις. Πάντα η μουσική ήταν ο καλύτερος κώδικας επικοινωνίας. Από το παρελθόν, η μουσική αποτελούσε τη γλώσσα του μέλλοντος”. 

Γιατί όλα αυτά; Γιατί έχουμε να κάνουμε με τους Γερμανούς (και γερμανόφωνους) Ubergang και το 2ο άλμπουμ τους “Evolution” (Demons Run Amok records). Η μπάντα είναι σχετικά νέα, καθώς δημιουργήθηκε μόλις το 2014 και έκανε το ντεμπούτο της το 2017, με το “Zeichen Der Zeit” (Demons Run Amok Records).

Η αλήθεια είναι ότι μόλις “έπεσε” στα χέρια μου αυτό το ασπρόμαυρο (γ@mεί), σε σημείο μανιφέστου, εξώφυλλο, με τους εξ’ ολοκλήρου γερμανικούς τίτλους (φοβήθηκα για θλάση στη γλώσσα μου), ήμουν επιφυλακτικός για το τί θα άκουγα. Βρε λες να “πεταχτούν” τίποτα γερμαναράδες και να κραυγάζουν στη γλώσσα τους σαν εκείνα τα “βλογιοκομμένα” στο American History X; Πώς θα αντισταθμίσω την πλήρη άγνοια γερμανικών στο να καταλάβω τί έχουν να δηλώσουν οι Ubergang;  

Οι επιφυλάξεις μου “σβήστηκαν” μεμιάς, με το που ξεκίνησε το πρώτο κομμάτι “Angst Vs Kraft”. Όντως “πετάχτηκαν” οι γερμαναράδες κραυγάζοντας στη γλώσσα τους, αλλά η μουσική ήταν εκεί. Όντως δεν καταλάβαινα “γρι” από ότι έλεγαν, αλλά η μουσική ήταν εκεί. Και συνέχισε να είναι εκεί σχεδόν για το σύνολο του άλμπουμ. Τραγούδια όπως τα “Brot Und Spiele”, “Bis Zum Limit”, “Kampfgeist” και “Am Ende” μεταξύ άλλων, σε “κολλάνε” στον τοίχο με το μοντέρνο thrash-άτο και groovy ήχο τους, ο οποίος “πατάει” στις νόρμες, που τόσο απλόχερα μας χάρισαν (ειδικά με νεότερες κυκλοφορίες τους) σχήματα όπως οι Slayer, οι Kreator και οι Machine Head. 

Μη σε φοβίζει το περιεχόμενο των στίχων. Πραγματεύεται τη σημερινή κοινωνική κατάσταση (όποιος θέλει να μάθει τί ακούει, ψάχνει και βρίσκει). Μη σε “φρενάρει” το άκουσμα της γερμανικής γλώσσας. Έχουν φροντίσει άλλοι τόσα χρόνια να εξοικειωθεί το αυτί μας με αυτήν (Sodom, Kreator και Rammstein φυσικά). Απλώς κάνε τη μετάβαση (Ubergang) και άκουσε αυτό που είπαμε στην αρχή, ότι ήταν από πάντα η γλώσσα του μέλλοντος. 

Μπράβο! Η ΜΟΥΣΙΚΗ! Μαθαίνεις γρήγορα!

https://www.facebook.com/uebergang

543

Avatar photo
About Νίκος Κορέτσης 83 Articles
Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα το σωτήριο έτος 1980. Η πόλη των “τρελών νερών” επηρέασε κατά κάποιον τρόπο το χαρακτήρα του αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις, με τις οποίες ήρθε σε επαφή, στην “τρυφερή” ηλικία των 7 ετών, με τα τρία πρώτα άλμπουμ των Metallica. Από το 1990 όμως και μετά άρχισε να γίνεται πιο ενεργός ακροατής, έχοντας ακούσματα σταδιακά από όλο σχεδόν το φάσμα του σκληρού ήχου θεωρώντας εαυτόν “συλλέκτη ακουστικών εμπειριών”. Επειδή όμως η open minded αισθητική έχει και ένα όριο, ο Νίκος δεν ακούει τα πάντα (όπως ακούς να λένε πολλοί) αλλά heavy metal μόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ιδιώματα που βρίσκονται κάτω από την “ταμπέλα” του Thrash και Death “πολυχώρου”.