DARKTHRONE : “Old Star”

Ο ζωντανός Νορβηγικός θρύλος που ακούει στο όνομα Darkthrone, επιστρέφει για μία ακόμα φορά στη δισκογραφία, μόλις μία μέρα πριν την έναρξη του καλοκαιριού, διατηρώντας τις αισθήσεις παγωμένες και μάλιστα με διάρκεια και ένταση.

Το “όχημα” των Fenriz και Nocturno Culto είναι πλέον ιδέα, σχολή και ιδίωμα μέσα στο ιδίωμα του metal, μετά από 30 χρόνια ιστορίας και μερικά από τα χαρακτηριστικότερα, σημαντικότερα και επιδραστικότερα albums της μαυρομεταλλικής Νορβηγίας του πρώτου μισού των ’90s.

Υπήρχαν όταν το death έπρεπε να “πεθάνει”, αλλά δεν το σκότωσαν οι ίδιοι. Υπήρχαν όταν οι εκκλησίες “έπεφταν κάρβουνο” η μία πίσω από την άλλη, αλλά δεν άναψαν ούτε ένα σπίρτο οι ίδιοι. Υπήρχαν όταν οι “φόνοι” ξεκίνησαν, αλλά δεν έλαβαν μέρος σε κανέναν οι ίδιοι. Οι Darkthrone ήταν και είναι εδώ για την μουσική και μόνο για την μουσική, γι’ αυτό υπάρχουν ακόμα και μάλιστα με δυνατή παρουσία και album-άρες όπως το ολοκαίνουργιο “Old Star”.

Ο Fenriz υποσχέθηκε πως το δέκατο όγδοο ολοκληρωμένο τους δημιούργημα, θα είναι πιο ’80s από ποτέ. Και δεν αθέτησε την υπόσχεσή του.

Ναι μεν το metal της δεκαετίας του ’80 υπήρχε πάντα στις “αιματολογικές εξετάσεις” των Darkthrone, ναι μεν μετά το “Goatlord” του 1996 “μπόλιασε” κι άλλες τάσεις με την “ανίερη Βίβλο” των Celtic Frost και Bathory, ναι μεν μετά το “Circle The Wagons” του 2010 οι punk/crust επιρροές έδωσαν σκυτάλη σε πιο heavy/speed/thrash φόρμες (όλα αυτά, πάντα γύρω από μία ανεπιτήδευτη, αυθεντική, επί της ουσίας μαυρομεταλλική καρδιά), αλλά το “Old Star” το κάνει με καλύτερο ήχο και καλύτερα riffs.

Τα ’80s λοιπόν, που αυτόματα έρχονται στο μυαλό με την έναρξη της ακρόασης, είναι οι Celtic Frost και οι Candlemass. Και όταν λέμε CF, μιλάμε για όλο τους το φάσμα πλέον, ακόμα και εκείνο το κακόμοιρο “Cold Lake” που τόσος κόσμος έκραξε πριν 31 χρόνια. Είναι “ορατό” και αυτό στην hard rock εναρκτήρια “riff-ολογία” του “The Hardship Of The Scots”, το πρώτο single που απολαύσαμε εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του “Old Star”.

To doom παραμένει η κύρια αίσθηση όχι μόνο στο “Hardship”, αλλά και στο ομότιτλο “Old Star”, το τραγούδι που έχει έναν “Arctic Thunder” απόηχο στο βασικό του riff. Όμως η πιο doom υπογραφή (και ενδεχομένως η πιο μαγική στιγμή όλου του album), βρίσκεται στο “Alp Man”, το τραγούδι με τα πιο εμπνευσμένα riffs και tempo changes. Ένα “διαμαντάκι”, με το ένα πόδι 35 χρόνια πίσω και το άλλο πολλά χρόνια μπροστά, ένα trve (όχι, που δεν θα το έγραφα) Darkthrone classic.

Από την άλλη, οι Venom και οι Motorhead “εισβάλλουν” στα πιο “μαυρομεταλλικά” “I Muffle Your Inner Choir” και το δεύτερο single-βόμβα “Duke Of Gloat”, ενώ το επταμισάλεπτο έπος “The Key Is Inside The Wall”, είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να κλείσει το “Old Star”, δίνοντας το “κλειδί” στα χέρια σου, για να ξεκλειδώσεις τις έξτρα ακροάσεις που αξίζει ένα τέτοιο album.

Στις ιδιαίτερες στιγμές αυτής της κυκλοφορίας, και το κορυφαίο art που ντύνει το “Old Star”, δουλειά που ανήκει στον Chadwick St. John, και που είναι ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα δίσκου της μπάντας μέχρι σήμερα.

Κανένα τραγούδι από τα έξι του “Old Star” δεν “μένει πίσω” και δεν κουράζει. Κανένα δεν υστερεί σε ενέργεια και “riff(o)-ιδέες” και όλα σου μένουν στο μυαλό από την πρώτη κιόλας ακρόαση, κάτι που καθιστά το album ως την πιο δυνατή και πορωτική, ολοκληρωμένη δουλειά τους από το “Ravishing Grimness” του 1999, αποδεικνύοντας πως αυτό το “Αστέρι του Βορρά” δεν θα “παλιώσει” ποτέ.

TRACKLIST:

    1. I Muffle Your Inner Choir

    2. The Hardship Of The Scots

    3. Old Star

    4. Alp Man

    5. Duke Of Gloat

    6. The Key Is Inside The Wall

http://peaceville.com/bands/darkthrone/

601

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.