K-X-P: “VI”

Οι ορμώμενοι εκ Φινλανδίας K-X-P, φτάνουν αισίως στην τέταρτη δουλειά τους (IV). Είναι ένα συγκρότημα που προσπαθεί να “κινηματογραφήσει” την μουσική του με κάθε τρόπο και αυτό αποτυπώνεται έντονα και στα live τα όποια κάνουν, όπου φαίνεται η προσπάθειά τους να το πετύχουν αυτό. Τα έντονα beats και οι “ασφυκτικοί”, ηλεκτρονικοί ρυθμοί, δείχνουν την μίνιμαλ και συνάμα ωμή δύναμη του group, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα 3 κομμάτια (!!!!) του δίσκου που μας παρουσιάζουν.

Το “IV” είναι σίγουρα ένα άκρως, ηλεκτρονικό album, με μία αίσθηση retrowave, ενώ τα πάντα εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς, σαν μία “ταχεία χωρίς όρια”, που κινείται σε “ράγες” industrial αισθητικής, πραγματικά ένα ταξίδι χωρίς τέλος.

Για να πω την αλήθεια, ένιωσα ότι ήμουν μέρος μιας ταινίας sci-fi, και το soundtrack της θα ήταν σίγουρα το “IV”, με την neon αισθητική, όπου οι μηχανές θα έχουν τον πρώτο λόγο σε μία εξερεύνηση σε γαλαξίες μακρινούς, όλα αυτά περασμένα μέσα από φίλτρο με ομιχλώδη synths και με κάποιες minimal techno εξάρσεις, που σκοπό έχουν να κρατήσουν σε εγρήγορση τον ακροατή.

Όλα τα παραπάνω, είναι αρκετά εμφανή στο εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου το “Nimeton Tie”, όπου το μακρύ ταξίδι ξεκινά για το διάστημα, ένα μέλλον βγαλμένο από την ταινία TRON, ένας δρόμος χωρίς όνομα και με ρυθμούς που θέλουν να δώσουν μία εξέλιξη, αλλά δυστυχώς από το μέσο του κομματιού και μετά αρχίζει να κουράζει αισθητά, χωρίς να έχει κάτι τελικά να προσφέρει και η επανάληψη “χτυπά  κόκκινα”.

Στο ίδιο μοτίβο περίπου και το “Hex Bag”, με το αργό tempo του και με λίγα uplift σημεία, τα οποία δεν είναι ικανά να “σώσουν την παρτίδα” και κάπου εδώ βλέπουμε να στερεύουν οι ιδέες για τους K-X-P. Στο τελευταίο κομμάτι το “Night Eye Smile Through Tears”, διακρίνεται μία πιο pop-techno διάθεση και ένας νοσταλγικός χαρακτήρας, αλλά απ’ ότι φαίνεται, το “τραίνο” έχει φύγει για την Φινλανδία προ πολλού.

Συνοψίζοντας, μία φιλόδοξη δουλειά, που όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα από 3 μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια και με συνθέσεις μέτριες, αργές στην εξέλιξη και κουραστικές ως επί το πλείστον. Καλή τύχη στο ταξίδι σας K-X-P! Εμείς ανάβουμε φλας και προσπερνάμε άφοβα.

851

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».