UNCLE ACID & THE DEADBEATS: "Wasteland"

Οι Uncle Acid & The Deadbeats είναι ένα βρετανικό Rock (ενίοτε και Psychedelic Rock) σχήμα το οποίο, παρόλο που ιδρύθηκε το 2009, έχει ήχο που θυμίζει τις Hard Rock (ή αν προτιμάτε, Proto-Metal) μπάντες των τελευταίων ετών της δεκαετίας του ’60. Το άλμπουμ “Wasteland” είναι η πέμπτη τους κυκλοφορία.

Η μουσική συνταγή τους, ένα μίγμα από πολύ-φιλτραρισμένα φωνητικά (που θυμίζουν τον αείμνηστο John Lennon) και κιθάρες με περίσσια παραμόρφωση  (που θυμίζουν Hawkwind, Black Sabbath, The Stooges και συναφείς πρωτομάστορες) παραμένει, ηχητικά, η ίδια και στην νέα τους δουλειά. 

Στην μικρή (αλλά κατάλληλη για το είδος) διάρκεια (κοντά στα 47 λεπτά) του “Wasteland” υπάρχουν 8 συνθέσεις, οι οποίες είναι κατανεμημένες έτσι ώστε να διατηρούν το ενδιαφέρον του ακροατή σε όλη την ακρόαση του. 

Ξεκινώντας από το groove-άτο “I See Through You” και συνεχίζοντας με το hard-rock-ίζον “Shockwave City” κερδίζουν τις εντυπώσεις. Οι ταχύτητα του ρυθμού εναλλάσσεται στην συνέχεια από το αργό Doom Rock του “No Return” στο γρήγορο NWOBHM(!) του “Blood Runner”. Μια μπαλάντα, με σταδιακή κορύφωση, που φέρει το όνομα του album για τίτλο της, ξεκουράζει για λίγο το αυτί από το συνεχόμενο fuzz που διακατέχει τα υπόλοιπα τραγούδια. Ώσπου να φτάσουμε, στο καλύτερο κατ’ εμέ, τραγούδι του δίσκου, το “Bedouin”. Σε αυτό η ενορχήστρωση περιλαμβάνει organ και τρομπέτα! Αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει και δίνει έναν εξωτικό τόνο στην μουσική τους.

Οι Uncle Acid & The Deadbeats με το “Wasteland” θα ικανοποιήσουν τους οπαδούς τους και όσους αρέσκονται να ακούνε παλιακό rock. Δεν καταφέρνουν όμως να ξεπεράσουν συνθετικά τον δίσκο τους που τους έβγαλε από την αφάνεια, ονόματι “Blood Lust” (2011). Όσο για την περίπτωση να αυξήσουν το ακροατήριο τους με τη εν λόγω, κατά τα άλλα αξιόλογη δουλειά τους, αυτό κρίνεται αμφίβολο μιας και η εμμονή τους στον vintage εξοπλισμό και την ηψίσυχνη παραγωγή θα κάνει την ακρόαση δύσκολη σε όσους έχουν απαίδευτα αυτιά σε ανάλογου ύφους μουσική ή σε όσους προτιμούν τον σύγχρονο ήχο της Rock μουσικής. Σε ένα παράλληλο σύμπαν όμως, όπου τα “indie kids” προτιμούν τον κιθαριστικό θόρυβο από τα ηλεκτρονικά beats, είμαι σίγουρος πως οι Uncle Acid & The Deadbeats θα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των charts. 

465

profile photo
About Αχιλλέας Noir 42 Articles
Ξεκίνησε στα 11 του έτη να συλλέγει rock και metal μουσική. Έχει υπάρξει μέλος τοπικού rock συγκροτήματος, ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και αρθρογράφος. Ακόμα ψάχνει για τον τέλειο συνδυασμό μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας και ψυχής στην κιθαριστική μουσική. Το τι σημαίνει “ψυχή της κιθαριστικής μουσικής”, το γράφει στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.