SOPOR AETERNUS & THE ENSEMBLE OF SHADOW: “The Spiral Sacrifice“

4 χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία δισκογραφική εμφάνιση της genderqueer ιέρειας του νέο-μπαρόκ darkwave που ακούει στο όνομα Anna-Varney Cantodea, ασυνήθιστα μακρύ διάστημα απουσίας μιας και από τα 13 studio άλμπουμ της μόνο άλλη μια φορά είχε επιτρέψει να περάσει τόσος χρόνος.

Από ότι φαίνεται αυτό το διάλειμμα λειτούργησε σαν κίνητρο για ανασυγκρότηση αφού το “The Spiral Sacrifice” είναι 2 ώρες γεμάτες με το γνωστό μουσικό στυλ που μας έχει μάθει, ένα μείγμα neoclassical, dark folk, ambient, baroque και gothic rock με την Anna ως συνήθως να αναλαμβάνει όλα τα (πολυάριθμα) όργανα, πνευστά, κρουστά, έγχορδα και ότι ενδιάμεσο παίζει, όπως και τα φωνητικά, σε 2 γλώσσες (Γερμανικά και Αγγλικά).

Όσοι είχανε και παλιότερα επαφή με το σχήμα ξέρουν περίπου τι τους περιμένει, οι υπόλοιποι μην ψάχνετε εδώ χορευτικά νούμερα και χαμόγελα τύπου Faun (τους οποίους συμπαθώ κατά τα άλλα), οι Sopor Aeternus είναι η μουσική αυτών που ενώ άλλοι χόρευαν σε αναγεννησιακές επαύλεις έμεναν κρυμμένοι πίσω από τις κουρτίνες και παρακολουθούσαν, χωρίς να μπορούν να πλησιάσουν την ομήγυρη γιατί η παρουσία τους και μόνο ήταν αιρετική, άτομα γεννημένα σε λάθος δέρμα που απέφευγαν την συντροφιά άλλων ανθρώπων. Προέκταση της προσωπικότητας της Anna, η μουσική είναι μελωδική, εξωτική, μελαγχολική και αντικοινωνική, μακριά μεν από θρήνους και μιζέρια που συναντάμε καμιά φορά στο ιδίωμα και φαινομενικά ευκολοάκουστη, αλλά που αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.

 Όμορφη μουσική, ξεχωριστή καλλιτέχνης, σίγουρα το “The Spiral Sacrifice” δεν είναι για όλους (όπως και όλα τα άλμπουμ της άλλωστε) αλλά η ίδια έτσι το θέλει. Για μένα ωραιότατη κυκλοφορία και άξια του ονόματος, και υποθέτω το ίδιο θα πούνε και οι παλιοί οπαδοί της, όσοι πάλι ψάχνετε μια πρώτη επαφή να η ευκαιρία σας, προσοχή όμως, μην κολλήσετε μόνο στην επιφάνια, πίσω από τις όμορφες κουρτίνες κρύβονται περίεργα πλάσματα.

601

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.