SASQUATCH: “Maneuvers”

Τι να πω πλέον για τους Sasquatch;

Δεν φτάνει που τους συμπαθούσα από πριν, τώρα με την πρόσθεση του επί χρόνια φίλου μου, Craig Riggs (Roadsaw, White Dynomite, Kind) στα τύμπανα, η συμπάθεια γίνεται αγάπη. Αν προσθέσω πως στην περσινή τους συναυλία στο Death Disco είχα τα γενέθλιά μου και μου ανάψανε κεράκια σε τούρτα επί σκηνής, θα καταλάβετε πόσο πολύ πρέπει να αγωνιστώ για να παραμείνω αντικειμενικός (live report).

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, μετά από την εξομολογητική εισαγωγή…

Το “Maneuvers” είναι το πέμπτο album των heavy rockers Sasquatch και έρχεται 4 χρόνια μετά το “IV” (review). Ηχογραφήθηκε στα Mad Oak Studios, με τη διανομή του να γίνεται από την Mad Oak Records, (αμφότερες εταιρείες του Craig Riggs), γεγονός που τους έδωσε ευκολία χρόνου και χαλαρότητα δημιουργίας για να φτιάξουν κάτι που πραγματικά τους εκφράζει. Ο ήχος των Sasquatch είναι μια αναμόχλευση Kyuss, ZZ Top και Soundgarden (για να στα κάνω νιανιά) που βγάζει μια ιδιαίτερα δυνατή φλόγα, η οποία έχει ένα κάποιο αναγνωρίσιμο trademark στα αυτιά του ανθρώπου που την ψάχνει με αυτόν τον ήχο.

Φαντάζει λιγότερο southern από τον προκάτοχό του “ και πιο κοντά στην σκληρή πλευρά της βρωμοπαρέας του Seattle, ενώ αρκετές φορές η παραγωγή φαίνεται να χρησιμοποιεί σαν κέντρο βάρους το ρυθμικό τμήμα της μπάντας (Cassanova, Riggs), ενώ όπου βρίσκει χώρο ξεσπάει η κιθάρα του κυρίου Gibbs, παραδείγματι στο “Window Pain”, κομμάτι ‘70s επιρροής (όλα από εκεί προέρχονται ούτως ή άλλως) με το hammond organ να το αγκαλιάζει μελωδικά, το οποίο κλείνει και το δίσκο.

Το “Maneuvers” ακούγεται πιο “προσωπικό” στιχουργικά και πιο συναισθηματικό ερμηνευτικά και ίσως να μην έχει το ξεκάθαρο hit (όπως το “IV” είχε το “The Message”), αλλά τα “Rational Woman”, “Bringing me Down”, “Anyway”, “Drown All The Existence” θα σε ικανοποιήσουν σε μέγιστο βαθμό. Μπορεί να έχει διάρκεια μόνο 38 λεπτά σε 9 κομμάτια (το ένα παίζει ρόλο εισαγωγής βέβαια), αλλά μιλάμε για μια κυκλοφορία για το πάνω ράφι της heavy rock δισκοθήκης.

Ο ήχος τους είναι αρκετά βαρύς για τους γνωρίζοντες, αλλά όχι τόσο ώστε να αποθαρρύνει τους μη! Ανοίξτε την πόρτα σας λοιπόν για το μυθικό τέρας από το Αμέρικα! Είναι φιλικό κατά βάθος…

483

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2110 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.