EDENBRIDGE: “The Great Momentum”

Οι πολύ δουλευταράδες Αυστριακοί Edenbridge επιστρέφουν με το 9ο album τους στη 17χρονη καριέρα τους.

Η αλήθεια είναι ότι προέρχονται από την ίσως πιο μέτρια δουλειά τους και η καθυστέρηση των 4 χρόνων για την κυκλοφορία του “The Great Momentum” μάλλον χρειαζόταν. Το αποτέλεσμα δείχνει να τους δικαιώνει.

Για όσους δεν τους γνωρίζουν, να πούμε ότι πρόκειται για μια female-fronted συμφωνική power metal μπάντα, που αν και πάντα βγάζει από αξιοπρεπείς έως πάρα πολύ καλούς δίσκους, δεν έγινε ποτέ κορυφαίο όνομα στο είδος που υπηρετεί. Βασικό ατού των Edenbridge είναι ο σταθερός κορμός τους που αποτελείται από τον συνθέτη και πολυοργανίστα Lanvall και την εξαιρετική τραγουδίστρια Sabine Edelsbacher. Προϋπόθεση σημαντική για τη διατήρηση της ταυτότητας του group.

Και για να πάμε και στο “The Great Momentum”, πρόκειται για δίσκο μια κλάση πάνω από τον προκάτοχο του “The Bonding”. Ο ήχος έχει γίνει πολύ πιο οργανικός και ίσως σε αυτό να οφείλεται και η ανάληψη της θέσης του drummer από τον Johannes Jungreithmeier (Woodtemple, ex-In Slumber, Cremation). Η ορχήστρα χρησιμοποιείται όσο χρειάζεται χωρίς να μπουκώνει τα κομμάτια. Από πλευράς συνθέσεων υπάρχουν πιο “δύσκολα” τραγούδια όπως τα “A Turnaround In Art”, “To Die Is Not To Cast” και το δαιδαλώδες 12λεπτο “The Greatest Gift Of All”, υπάρχουν τα λίγο πιο ηχητικά γεμάτα σαν το εναρκτήριο “Shiantara”, ευκολοάκουστα και ραδιοφωνικά όπως το 1ο single του δίσκου “The Moment Is Now” καθώς και όμορφες μπαλάντες με το “Until The End Of Time” να είναι μια από τις καλύτερες που έχω ακούσει τελευταία και να βασίζεται στην εναλλαγή αντρικών-γυναικείων φωνητικών με τη συμμετοχή του Erik Martensson (Eclipse, W.E.T, Nordic Union).

Τώρα για το ηχητικό αποτέλεσμα, θεωρώ πως είναι το καλύτερο δυνατό. Εγγύηση η μίξη του Karl Groom (Threshold) καθώς και το mastering από τον Mika Jussila (Stratovarius). Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η συμμετοχή της Junge Philharmonie Freistadt Orchestra  για τα ορχηστρικά μέρη του album.

Το “The Great Momentum” κυκλοφορεί στις 17 Φεβρουαρίου μέσω της SPV/Steamhammer σε CD, LP κι ένα απόλυτα θελκτικό Boxset (750 κομμάτια, περιλαμβάνει Digi, LP, mousepad, poster, sticker, button, κ.α.).

Μήπως ήρθε η ώρα να αποκτήσουν οι Edenbridge νέους φίλους; Λέω εγώ τώρα…

522