CODE: “Lost Signal” EP

Οι Code είναι ένα αγγλικό πειραματικό black metal σχήμα που από την αρχή της δημιουργίας του δεν δίστασε να ασπαστεί prog τακτικές στη μουσική του.

Μια μουσική που θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει ως ένα καλό διπλότυπο των νορβηγών Arcturus, με τους οποίους συνθετικά παρουσίαζαν έναν λίγο-πολύ παράλληλο βίο στα τέσσερα albums που κυκλοφόρησαν. Βέβαια οι άγγλοι παρουσίαζαν και κάποιες άλλες διαφορές, όντας λιγότερο συμφωνικοί από την νορβηγική αυτή διαβολοπαρέα και σε πιο post black metal ύδατα.

Η νέα δουλειά των Code… δεν είναι ακριβώς νέα. Είναι ένα EP έξι κομματιών που εμπεριέχονται στα τέσσερα album που κυκλοφόρησε η μπάντα, τα οποία όμως έχουν επανηχογραφηθεί με πιο metal προσέγγιση αυτή τη φορά.

Η riffολογία απέχει από αυτήν του σιδηροδρομικού black metal και μάλλον ανήκει στα ύδατα του post harcore / black metal και μάλιστα από του ηπιότερου που θα περίμενες. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα η νέα οπτική των Code σε ένα ύφος που δεν απαντάται συχνά.

Υπάρχουν λαμαρινάτες αλά Neurosis riffολογικές στιγμές αλλά στην πλειοψηφία της η κιθαριστική δουλειά βασίζεται σε αντιθετικές δυσαρμονίες με την θαυμάσια φωνή του Wacian, ο οποίος ακολουθεί εκφραστικές οδούς του Simen Hestnaes (ICS Vortex / Arcturus) σε πιο ambient πεδία έκφρασης. Είναι θεατρικός, αφηγητικός και εξυπηρετεί το προοδευτικό background πίσω του, χωρίς υστερισμούς και εξαλλοσύνες. Η αργή, doom ρυθμική φύση των συνθέσεων ταιριάζει απόλυτα με τη φωνή του.

Οι συνθέσεις τους έχουν ενδιαφέρον όπως το πολύ καλό “Cocoon”, το θεατρικοπρεπές “Affliction”, το πειραματικό “The Rattle Of Black Teeth”, το εξαιρετικό μελωδικό “The Lazarus Cord” που μου έφερε παλιούς Anathema στο νου όπως και το “Brass Dogs”, το οποίο μάλλον αποτελεί την πιο prog στιγμή του “Lost Signal”.

Αρκετά καλή δουλειά. Δεν είναι κάτι το απαραίτητο αλλά το EP αξίζει τις αυτιές των ακροατών, των πιο αρνητικών δε εξ αυτών. Σκοτεινό άκουσμα που ο σκοπός της δημιουργίας του δεν είναι η ψυχαγωγία. Ο προορισμός του είναι να δημιουργεί εικόνες ενός αβέβαιου, εγκλωβισμένου παρόντος. Συμπαθέστατο και εύχομαι η προοπτική μιας νέας full length κυκλοφορίας τους, να ρέπει προς αυτό το νέο ύφος. Υπό παρακολούθηση σίγουρα.

708

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.