DIABULUS IN MUSICA : “Dirge For The Archons”

Ενώ η Ισπανική σκηνή μόνο μικρή δεν είναι (ειδικά στον power και black metal ήχο) οι οπαδοί κάθε άλλο παρά σκίζουν τα εσώρουχα τους στο άκουσμα ενός album που προέρχεται από τη συγκεκριμένη χώρα.

Το πιο πιθανό είναι μάλιστα να σφίξουν καλά τη ζώνη αγνότητας και να πετάξουν μακριά το κλειδί (μέχρι να έρθει ο Ρομπέν των Δασών και οι ήρωες με τα κολάν για να δουν χαρά στα σκέλια τους).

Οι Diabulus In Musica, για καλή μας τύχη, είναι από τα καλά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας και λογικά πρέπει να είναι κάπου στο top 10 μπαντών της Ισπανίας μαζί με Dark Moor, Angelus Apatrida, Baron Rojo, Empty, Avulsed κτλ. Μουσικά κινούνται στο female-fronted συμφωνικό power metal και θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε σαν την ιδανική μίξη των Sirenia με τους Epica της πρώτης περιόδου.

Η Zuberoa Aznárez έχει μια πολύ καλή οπερετική φωνή που δε προσπαθεί να ανέβει χωρίς να κατέβει ώστε να σου σπάει τα νεύρα ακούγοντάς την, ενώ στα χαμηλά της τραγουδάει κανονικά χωρίς να νιαουρίζει. Δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα growls τα οποία εδώ αναλαμβάνει ο πληκτράς του group, Gorka Elso, χωρίς βέβαια να δηλώνει παρουσία σε όλα τα τραγούδια παρά μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές του δίσκου.

Στη σύνθεση, οι Diabulus In Musica, καταφέρνουν σε ένα τόσο παρωχημένο είδος να μην κουράζουν και να προσφέρουν αρκετές δυνατές και αξιομνημόνευτες στιγμές όπως πχ στο εναρκτήριο “Earthly Illusions”, στο κορυφαίο “Invinsible”, στη μπαλάντα “A Speck In The Universe” ή στο -πιο Sirenia δε γίνεται- “Hiding From You”. Από εκεί και πέρα σε κερδίζει και η αίσθηση θεατρικότητας που γίνεται εμφανής στο σύνολο του δίσκου και ρέει ανεπιτήδευτη. 

Δε ξέρω πόσους οπαδούς έχει ακόμα το female-fronted metal, καθώς οι εποχές που μεσουρανούσε, στις αρχές του αιώνα που διανύουμε, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. But…όπως λένε και οι Άγγλοι, οι Diabulus In Musica έχουν τέσσερα πολύ καλά album που υπόσχονται να μη σπαταλήσουν το χρόνο σας άδικα. Το πιο πρόσφατο από αυτά, “Dirge For The Archons”, είναι εδώ για να κρατήσει ψηλά την καλτσοδέτα του ήχου μαζί με τους Delain, Epica, Sirenia και τους δικούς μας Enemy Of Reality. Απανταχού γλυκούληδες τσεκάρετε άφοβα.

528