PANTERA: “Official Live: 101 Proof”

Η επιτυχία και η αναγνώριση είχε χτυπήσει ήδη από το 1990 την πόρτα των Pantera (αν και υποπτεύομαι πως έμεναν σε saloon), και κάθε δίσκος τους από τότε αποτελούσε νέο μουσικό γεγονός.

Μιλάμε για την μπάντα που χαίρει μέχρι και σήμερα το σεβασμό σύσσωμης της μεταλλικής κοινότητας (και μη), με τα μοναδικά riff του Dimebag Darrell (κιθάρα- RIP) να έχουν δημιουργήσει σχολή για τους απανταχού wanna be- guitar players. Εν έτει 1997 λοιπόν, και έχοντας κυκλοφορήσει τέσσερα συγκλονιστικά album, οι Pantera ηχογραφούν έναν από τους καλύτερους και ειλικρινέστερους live δίσκους στην ιστορία. Τέτοια ενέργεια και επιθετικότητα δεν τη βρίσκεις εύκολα από ένα σχήμα, ενώ οι ίδιοι δηλώνουν πως δεν έχει υπάρξει επεξεργασία στον ήχο (προσωπικά το πιστεύω). Ένα live αντάξιο του ονόματος των Pantera, από όλες τις πτυχές και από όλες τις πλευρές. Μην περιμένετε βέβαια οποιαδήποτε αναφορά σε τραγούδια της προ- “Cowboys from Hell” εποχής. Άλλωστε οποιαδήποτε κυκλοφορία πριν, έχει αποκηρυχτεί από το ίδιο το σχήμα. Δεκατέσσερις ξεκάθαρες headbanging στιγμές (συν δύο studio tracks, ως bonus) με όλα τα γνωστά και μη εξαιρετέα κομμάτια του συγκροτήματος να διαδέχονται το ένα το άλλο. Δε νομίζω πως θα μπορούσε να αποτυπωθεί πληρέστερα μια ζωντανή εμφάνιση των Pantera, με τους Dimebag, Rex (μπάσο), Vinnie Paul (drums) δεμένους και άψογους λες και παίζουν με μετρονόμο, και τον Anselmo (φωνητικά) να φτύνει κυριολεκτικά αίμα (και χολή) στις ερμηνείες του. Μέχρι και σήμερα ανάμεσα στα πιο ολοκληρωμένα και καλύτερα live album που έχω ακούσει. Εάν αποζητάτε ένα live δίσκο με “όρχεις” και τσαμπουκά, το “Official Live: 101 Proof” αποτελεί μονόδρομο.

Tracklist:
1) A New Level,
2) Walk,
3) Becoming,
4) 5 Minutes Alone,
5) Sandblasted Skin,
6) Suicide Note Pt.2,
7) War Nerve,
8) Strength Beyond Strength,
9) Domination/ Hollow,
10) This Love,
11) I’m Broken,
12) Cowboys from Hell,
13) Cemetery Gates,
14) Hostile,
15) Where You Come From (bonus studio track),
16) I Can’t Hide (bonus studio track)

Μέλη:
Phil Anselmo – φωνητικά
Dimebag Darrell – κιθάρα
Rex Brown – μπάσο
Vinnie Paul – drums

460

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.