LYNYRD SKYNYRD (18/06/12) Γήπεδο Baseball- Ελληνικό

Μήνες ολόκληρους μιλάγαμε για αυτήν τη μέρα και σχεδιάζαμε πώς και ποιοι θα πάμε παρέα, πόσες μπύρες θα πιούμε πριν και ήμασταν πολύ χαρούμενοι όλοι που θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα μεγάλο κομμάτι της rock ‘n roll ιστορίας. Πολλοί από εμάς είχαν σαν όνειρο να δουν μπροστά τους ζωντανά τους Lynyrd Skynyrd!

Έφτασε ο καιρός λοιπόν, και αρκετοί από εμάς βρεθήκαμε στο Γήπεδο του Μπέιζμπολ για να γιορτάσουμε τον αγαπημένο μας ήχο. Τον ήχο τον Νότιο! Από την προηγούμενη ημέρα, η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική όταν κλιμάκιο της Harley Davidson Hellas παρέλαβε και συνόδεψε το πούλμαν του συγκροτήματος μέχρι το ξενοδοχείο τους. Στο internet βιντεάκια, λες και ήταν βγαλμένα από Αμερική, με δρόμους γεμάτους choppers, πέρναγαν από υπολογιστή σε υπολογιστή κάνοντας το κλίμα ακόμα πιο ευχάριστο.



Αφού λοιπόν κάναμε ένα μικρό pre-party με μπίρες και σφηνάκια, κατηφορίσαμε προς το Ελληνικό για να γίνουμε ένα με τα αδέρφια μας. Ο κόσμος άφθονος (αν και σε άλλες εποχές θα ήταν ίσως και διπλάσιος) και με πλατιά χαμόγελα γεμάτα προσμονή. Με σκοπό να χαλαρώσουν και να ζεστάνουν τον κόσμο πριν το μεγάλο show, ανέβηκαν στη σκηνή οι δικοί μας Soundtruck.



Ήχος παραπάνω από κατάλληλος για ξεκίνημα. Μελωδίες όμορφες που έφερναν στο μυαλό ZZ Top, AC/DC και άλλα παρόμοια πράγματα οι Soundtruck έδειξαν σε όλους μας ότι η εγχώρια σκηνή έχει να προσφέρει. Παίξανε κομμάτια από το επερχόμενο ντεμπούτο τους και ικανοποίησαν όλα τα απαιτητικά αυτιά, αν κρίνω και από μένα!



Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι, επίσης συμπατριώτες μας, Potergeist, με πιο metal προσανατολισμό που γειτνιάζει τους Pantera. Έδωσαν λίγο περισσότερο δύναμη στα ηχεία και κράτησαν καλή παρέα στου μπυροπότες.

Η αλήθεια είναι ότι, αν και σαν συγκρότημα είναι πολύ καλό, δεν είμαι σίγουρος το αν είχε μεγάλη σχέση, ηχητικά, με τους headliners Lynyrd Skynyrd. Παρόλα αυτά, τη σκηνική τους παρουσία λίγο μπάλωσε την κατάσταση και άφησε γλυκιά γεύση στο στόμα του έλληνα ακροατή!



Μετά από ένα διάλειμμα, της τάξεως του μισάωρου, στην σκηνή εμφανίστηκε ο γνωστός country  ραδιοφωνικός παραγωγός, Νίκος Γκαραβέλας, ο οποίος προλόγισε τη μπάντα και ευχαρίστησε όλους εμάς, εκ μέρους των μουσικών. Με την έξοδο του από τη σκηνή τα ηχεία της εγκατάστασης πλημμύρισαν με τους ήχους του “Shoot to Thrill” των AC/DC, με το οποίο οι Lynyrd Skynyrd έκαναν την είσοδο τους στη σκηνή κάτω από τον Αττικό ουρανό.



“Workin’ for MCA”  και το πάρτι ξεκίνησε με τον κόσμο να χειροκροτεί συνεχώς. “Ι ain’t the One” και “Skynyrd Nation” για τη συνέχεια, όταν ο Johnny Van Zant μας ζήτησε να σηκώσουμε όλοι μας τα χέρια στο αέρα, εντολή που χωρίς να τη σκεφτούμε, όλοι μας υπακούσαμε.



Όμως από άποψη κεφιού, η συναυλία πραγματικά ξεκίνησε με τις πρώτες νότες της μεγάλης επιτυχίας, “That Smell”. Όλο το γήπεδο ξεκίνησε να τραγουδάει το ρεφρέν, με τις Honkettes να κρατούν όμορφα τη μελωδία και τους έγχορδους να κάθονται σε γραμμή παράταξης παίζοντας τα δικά τους κόλπα. Καπάκι παράνοια και σφυρίγματα με το άκουσμα του “Saturday night special”, χορός στο “I know a little” και μετά λιποθυμία. Ήταν η ώρα του αξεπέραστου “Simple Man”, στο οποίο προσωπικά βράχνιασα κιόλας. Κοίταζα γύρω μου και δεν έβλεπα πολλά στόματα να μην ουρλιάζουν τους στίχους της μεγάλης επιτυχίας των Lynyrd, και πολλούς παθιασμένους να τα δίνουν όλα στο ρεφρέν.



Έπειτα, αφού ο Johnny, εκθείασε, όπως γίνεται συνήθως, τους έλληνες οπαδούς και το club της Harley Davidson, είπε ότι το medley που θα ακολουθήσει είναι αφιερωμένο σε όλους εμάς μπροστά από τη σκηνή. “Gimme back my bullets”, “Whiskey rock-a-roller” και ”The needle and the spoon” σε ένα χορταστικό ποτ πουρί.



Μετά από αυτό, τεράστια hit, που λίγοι από τους έλληνες rockers δεν ξέρουν να τραγουδούν. “Tuesday’s Gone”, χαμός στο ίσωμα και οι πρώτοι αναπτήρες να μένουν από αέριο, αφήνοντας τη θέση τους σε άλλους που άναβαν τσιγάρα σε ταχύτητα ρεκόρ για να υποδεχτούν το “Gimme three steps”. “Call me the breeze”, που κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να αφιερωθεί στο άνεμο που έπνεε εκείνη την ώρα στην παραλία, αρκετά δυνατός για να μας δροσίζει, αλλά όχι αρκετά δυνατός για να χαλάει τον όμορφο ήχο που είχε δημιουργηθεί.



“Sweet home Alabama”, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και πολλές ακόμα φωνές να κλείνουν. Αγκαλιασμένοι με τους γύρω μας να τραγουδάμε έναν από τους μεγάλους ύμνους του rock ‘n roll, εκστασιασμένοι και χαρούμενοι που ζήσαμε αυτή την εμπειρία.



Η μπάντα έφυγε από τη σκηνή για να επανέλθει λίγα λεπτά αργότερα, ρωτώντας το θρυλικό “Which song you wanna hear?” και ο κόσμος, φυσικά, να απαντά “Free Bird”. Μια εκπληκτικά εκτέλεση του γνωστού τραγουδιού, διάρκειας 13 λεπτών, χάιδεψε τις ψυχές μας και μας έκανε για μια ακόμη φορά εκείνη τη Δευτέρα, το βράδυ, να χαμογελάσουμε.



Πολλοί θέλησαν μεγαλύτερο σετ, αλλά όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Εύχομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου οι Έλληνες να βλέπουν συνεχώς τόσο όμορφες συναυλίες! Και συγχαρητήρια στη διοργανώτρια Live2 για την όμορφη βραδιά που μας χάρισε και τους εύχομαι να καταφέρουν ξανά να μας κάνουν τόσο ευτυχισμένους.

Lynyrd Skynyrd setlist:
Workin’ for MCA
I ain’t the one
Skynyrd Nation
What’s your name
Down south Jukin’
That smell
Saturday night Special
I know a little
Simple man
Gimme banck my bullets/ Whiskey rock-a-roller/ The needle and the spoon (Medley)
Tuesday’s Gone
Gimme three steps
Call me the breeze
Sweet home Alabama
Free bird

Photos: Αναστασία Βερτεούρη

582

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.