Prophets of Rage, Taburo Bota (27/8/2019) Στάδιο Tae Kwon Do, Φάληρο

Όσοι είχαμε ζήσει εκείνη την τρομερή μέρα του ’00 στο Θέατρο Πέτρας (μια από τις πιο τρελές στιγμές των Rage Against the Machine, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Tom Morello), κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε τρελό πατιρντί, εντός και εκτός, με καμένα αμάξια, ΜΑΤ και δακρυγόνα και μέσα τους RATM να γαζώνουν, σπεύσαμε την Τρίτη 27 Αυγούστου να αναβιώσουμε εκείνες τις στιγμές στο setlist των Prophets of Rage. 

Όσοι δεν είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν προηγουμένως τους RATM, αυτό ήταν ό,τι κοντινότερο υπάρχει, αφού ο κορμός μουσικών που συμπλήρωνε τον Zach De la Rocha, θα εμφανίζονταν μπροστά τους με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους.

Φτάνοντας στον προαύλιο χώρο του σταδίου TAE KWON DO, αντικρίζουμε μια χιλιομετρική ουρά στον έλεγχο εισιτηρίων, η οποία μας στέρησε το μεγαλύτερο κομμάτι της εμφάνισης των hip-hopers Taburo Bota, οι οποίοι έδειχναν ορεξάτοι και υπερκινητικοί στο δεκάλεπτο που κατάφερα να τους δω. Δυστυχώς, μέσα σε 10 λεπτά, κατά τα οποία έψαχνα χώρο να κάτσω και τα λοιπά, δεν θα ήταν δίκαιο να πω οτιδήποτε παραπάνω για αυτούς.

Αφού η διαδικασία εισόδου απλοποιήθηκε έτσι ώστε όλοι να έχουν μπει το γρηγορότερο, οι Prophets of Rage έκαναν την εμφάνιση τους στις 21.45 περίπου, σε μια συμπιεσμένη και “οικογενειακή” αρένα έτοιμη, με το παραμικρό, να πάρει φωτιά. 

Με φόντο τη μεγάλη υψωμένη γροθιά, εμφανίστηκε πρώτος ο Dj Lord (Public Enemy), ο οποίος χρησιμοποιώντας μεγάλες, ροκ και μη, επιτυχίες θέρμανε το κοινό που άρχισε να τραγουδάει ύμνους των Black Sabbath, Jimi Hendrix, Led Zeppelin και άλλων, ώσπου οι υπόλοιποι της μπάντας να ετοιμαστούν για τον μεγάλο χαμό.

Η εισαγωγή της μπάντας έγινε με το ομώνυμο τραγούδι των Public Enemy, “Prophets Of Rage” και μετά ήρθε το “Testify” (Rage Against The Machine) για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα της κλωτσοπατίνείας χοροεσπερίδας. Η δική τους επιτυχία “Unfuck The World” συνέχισε τη μετακίνηση πλήθους από μεριά σε μεριά, με το “Guerilla Radio” να ανεβάζει την αδρεναλίνη σε δυσνόητα επίπεδα. Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει, η βραδιά ήταν κυρίως αφιερωμένη σε επιτυχίες των Rage Against The Machine, που άλλαζαν κάπως μορφή ακουσμένα από τα χείλη δυο μεγάλων μορφών του hip hip, των Chuck D (Public Enemy) και B Real (Cypress Hill), αλλά αυτό όχι μόνο δεν χάλασε κάποιον από εμάς, θα έλεγα μάλιστα, πως σε κάποιες περιπτώσεις τα τραγούδια έπαιρναν νέα πνοή.

Βεβαίως, οι PoR δεν αμέλησαν να παίξουν και δικά τους κομμάτια (“Made With Hate”, “Heart Afire”, “Hail to the Chief”), με αποκορύφωμα το “Living on the 110”, και έδωσαν και λίγο χρόνο στους frontmen να τραγουδήσουν ένα medley με hip hop κομμάτια των Public Enemy και Cypress Hill, καθώς και το “Bring The Noise (Run DMC)”, το οποίο τελείωσε με τον ίδιο τρόπο που τελείωσε και το live των CH τον περασμένο Ιούνιο στο Release Athens Festival. Ο B Real πρόσταξε λοιπόν,τους παρευρισκόμενους να καθίσουν κάτω και θα καταλάβουν αμέσως τι πρέπει να κάνουν. Οι πρώτες νότες του “Jump Around” έκαναν τους πάντες να χοροπηδήσουν, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο οπτικό εφέ που ξεσηκώνει άπαντες. Αργότερα, οι Cypress Hill τιμήθηκαν και με το “How I could just kill a man”, που ακούστηκε εν ολοκλήρω, κομμάτι το οποίο είχαν διασκευάσει οι RATM στο “Renegades”.  Ένα μικρό μέρος του ύμνου “Fight The Power” (Public Enemy) ακούστηκε σαν προτροπή προς εμάς, και κατόπιν το “Κilling in the Name” έριξε λάδι στη φωτιά, αφήνοντας για το encore το “Bombtrack”. 

Ενδιάμεσα όμως, συγκινηθήκαμε με τον φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Chris Cornell, όταν παίχτηκε σε ορχηστρική εκδοχή το “Cochise” (Audioslave), με τη θέση του μικροφώνου να φωτίζεται. Δηλώνοντας έτσι, πως κανένας δεν θα ήταν ικανός να πάρει τη θέση του καλλίφωνου Chris!

Το κενό που άφησαν στη μουσική οι RATM εν μέρει, αναπληρώθηκε όταν ακούσαμε από αυτήν την εξαιρετική ομάδα που έστησαν οι συνθέτες τους, επιτυχίες όπως τα “Bullet in the head”, “Know Your Enemy”, “Sleep Now In The Fire” και άλλα. Τραγούδια που παραμένουν (δυστυχώς) επίκαιρα και είναι, όπως φάνηκε από την αποδοχή του πλήθους στην αρένα, διαχρονικά, αφού μετά από 20 και βάλε χρόνια, ο κόσμος ακόμη τα τραγουδάει με όλη του την ψυχή.

Δυστυχώς, δεν είχε τον αναμενόμενο κόσμο, λόγω ημερομηνίας (οι περισσότεροι απλήρωτοι και μετά από τις διακοπές άφραγκοι) πιθανόν, αλλά από συναισθηματικής άποψης η συναυλία αυτή έχει ιδιαίτερη θέση στην συναυλιακή ιστορία της πόλης. Από θέμα, ταλαιπωρίας όταν μαζεύεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, σίγουρα, όλα πάνε πιο αργά και ίσως, να πίναμε δυο μπίρες παραπάνω, αν οι ουρές δεν έφταναν σχεδόν στις τουαλέτες (μιλάω για το μπαρ του εξώστη).

Από θέμα ήχου, όσο μπορούσαν να καταλάβουν τα αυτιά μου που ήταν βουλωμένα από κάποια ίωση, δεν ήταν σε κακό παρονομαστή και βλέποντας όλους χαμογελαστούς, μπορώ να επιβεβαιώσω πως η βραδιά ήταν επιτυχημένη.

SETLIST:
———-
DJ Lord Intro (30 minute set)

Prophets of Rage (Public Enemy cover)

Testify (Rage Against the Machine cover)

Unfuck The World

Guerrilla Radio (Rage Against the Machine cover)

Made With Hate

Know Your Enemy (Rage Against the Machine cover)

Hail to the Chief

Heart Afire

Take the Power Back (Rage Against the Machine cover)

Night of the Living Baseheads / Hand on the Pump / Shut ‘Em Down / Can’t Truss It / Insane in the Brain / Bring the Noise / I Ain’t Goin’ Out Like That (Cypress Hill medley Cover)

Jump Around (House of Pain cover)

Sleep Now in the Fire (Rage Against the Machine cover)

Cochise (Audioslave cover) 

Bullet in the Head (Rage Against the Machine cover)

Living on the 110

How I Could Just Kill a Man (Cypress Hill cover)

Bulls on Parade (Rage Against the Machine cover)

Fight the Power (Public Enemy cover) 

Killing in the Name (Rage Against the Machine cover)

Bombtrack (Rage Against the Machine cover)



Φωτογραφίες : Δέσποινα Σταματάκη

931

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.