RELEASE ATHENS FESTIVAL DAY 5: Clutch, Black Rebel Motorcycle Club, Planet Of Zeus, Godsleep, Whereswilder (19/6/2019) Πλατεία Νερού

Ο χρόνος “κυλάει” σαν νερό όταν περνάμε όμορφα (βλ. Release Athens Festival Day 4 ), ιδίως δε όταν έχει να κάνει με συναυλίες και την αγαπημένη μας μουσική. Φτάνοντας στα μέσα, λοιπόν, αυτού του “δροσερού” Ιουνίου και στην πέμπτη ημέρα του Release Athens Festival, απολαύσαμε συγκροτήματα, τα οποία ξέρουν πολύ καλά πώς να υπηρετούν τα “παρακλάδια” του rock. Το πρώτο μισό αυτής της ημέρας του festival διεκπεραιώθηκε από Ελληνικές μπάντες, δηλαδή τους Whereswilder, Godsleep και Planet Of Zeus. Στο τέλος της, τα ηνία ανέλαβαν οι, παγκοσμίου φήμης, Black Rebel Motorcycle Club και οι αγαπητοί στην Ελλάδα, Clutch, ορμώμενοι από το Μέριλαντ. Ένα group που ενέταξε με μεγάλη συχνότητα το συνδυασμό των blues και του heavy rock στα ηχεία μας. Ας δούμε όμως τί συνέβη εκείνη την ημέρα από την αρχή.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ανησυχήσαμε για τα καιρικά φαινόμενα, μιας και οι ουρανοί της Αττικής είχαν “ανοίξει” για τα καλά από το μεσημέρι μέχρι νωρίς το απόγευμα. Για καλή μας τύχη όμως, αυτό κράτησε για πολύ λίγο και η ίδια η διοργάνωση ανακοίνωσε ότι το festival θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Οι rockers Whereswilder έκαναν την αρχή, βγαίνοντας στη σκηνή της Πλατείας Νερού λίγο πριν τις 18:00.



Παρά τον ήλιο, το συγκρότημα ερμήνευσε κομμάτια και από τα δύο albums του με περίσσεια αυτοπεποίθηση και διάθεση. Το “All Wrong” από το Hotshot σήμανε την έναρξη άλλης μιας καλοκαιρινής rock βραδιάς, ενώ τα “This Feeling” (από τον ίδιο δίσκο) και “Something About Her”, κατάφεραν να προκαλέσουν τα πρώτα κουνήματα του κοινού. Όσοι τους απολαύσαμε από νωρίς, σταθήκαμε τυχεροί γιατί οι Whereswilder είχαν προσθέσει στο set δύο καινούρια τραγούδια από την επερχόμενή τους δουλειά. Ο ήχος κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους ήταν αρκετά ικανοποιητικός, όπως και τις προηγούμενες ημέρες του festival, με αποτέλεσμα να ευχαριστηθούμε όλοι τη μουσική τους και να μας προθερμάνουν για την συνέχεια.
 



Whereswilder setlist:
All Wrong
This Feeling
Something About Her
New Track (No Lover)
New Track
Show And Tell
Snow



Η stoner rock μπάντα Godsleep επέστρεψε φέτος ανανεωμένη, τόσο με το νέο της μέλος, την τραγουδίστρια Amie, όσο και δισκογραφικά. Το δεύτερο album του συγκροτήματος, “Basic (The Fundamentals Of Craving)”, κατείχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την εμφάνιση, ενώ το σχήμα φρόντισε να μην παραλείψει τραγούδια και από το ντεμπούτο του. Το stoner rock με τα γυναικεία φωνητικά ήταν ομολογουμένως μία πολύ ενδιαφέρουσα μίξη και ειδικά live, ενώ η σκηνική παρουσία της frontwoman ήταν αρκετά δυναμική και κατάφερε να μας μαγνητίσει.



Ο ήχος τους στα “Ex-Nowhere Man”, “Unlearn” και “The Call” ήταν αρκετά άμεσος, και ταυτόχρονα ογκώδης, προσδίδοντας ένα ευφάνταστο συνολικό αποτέλεσμα. Η groov-άτη και μελωδική φύση της μουσικής των Godsleep, ήταν η αίτια για να γίνουν αγαπητοί στον  κόσμο, ο οποίος δεν έλεγε να σταματήσει τα headbangings ούτε για μία στιγμή. Αυτή η εμφάνιση αναμφισβήτητα πρόσθεσε οπαδούς στο συγκρότημα, το οποίο χάρη στην ενέργεια και την εύθυμη διάθεσή του, έδειξε ότι το καταδιασκέδασε και με το παραπάνω. Μπορεί η on stage παρουσία τους να διήρκεσε για λίγο, αλλά ήταν αρκετή για να μας κάνει να θέλουμε να τους παρακολουθήσουμε με μεράκι ξανά στο άμεσο μέλλον.



Godsleep setlist:
Ex-Nowhere Man
Unlearn
The Call
N.O.U.
Basic



Οι πολλές συστάσεις για τους Planet Of Zeus είναι περιττές, καθώς αποτελούν ένα από τα “καυτά” ονόματα της Ελληνικής rock σκηνής. Ο κόσμος άρχισε να συνωστίζεται προς τα εμπρός του stage για να απολαύσει από πολύ κοντά το δημοφιλές συγκρότημα. Το party που γίνεται όταν ανεβαίνουν στη σκηνή ο Μπάμπης, ο Στέλιος, ο Γιάννης και ο Σεραφείμ, είναι λίγο πολύ γνωστό. Οι επευφημίες και το αίσθημα της ικανοποίησης ήταν αναμενόμενα, ειδικά όταν ξεκίνησαν το live με το “The Great Dandolos” και συνέχισαν με το “Vanity Suit”. Ο Μπάμπης, αν και αμιγώς διψασμένος για επικοινωνία με το κοινό, ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος στο “έργο” του, δίχως να χάνει νότα ή στίχο. Με τα προ τριετίας, σπουδαία “Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself”, “Them Nights” και “Loyal to the Pack” (από τον ομώνυμο), το συγκρότημα ανέδειξε πως βρίσκεται ακόμα στην καλύτερή του περίοδο και δεν θέλει να το κρύψει, δεδομένου ότι ο νέος τους δίσκος βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν.



Η πρώτη παρουσίαση του “Revolution Cookbook” ζωντανά ακουγόταν τέλεια, αναδεικνύοντας γι’ άλλη μία φορά την επαγγελματικότητα αυτού του group, για την οποία δεν τίθεται λόγος αμφισβήτησης.  Η live ερμηνεία του, μάλιστα, δημιούργησε στους περισσότερους παρευρισκόμενους μεγαλύτερη ανυπομονησία για να έρθει ο Σεπτέμβρης. Τα τελευταία και αγαπημένα του κοινού “Leftovers” και “Vigilante”, σήμαναν το τέλος της εμφάνισής τους  και άφησαν άπαντες ευχαριστημένους με τη δυναμική τους. Η επιλογή των Planet Of Zeus να συμμετάσχουν την πέμπτη ημέρα του Release Athens ήταν ιδανική. Αν και η μουσική των PoZ δεν παρεκκλίνει και πολύ από αυτή των headliners, η μπάντα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο καταφέρνει πάντα να μας κάνει να “γλεντήσουμε με την ψυχή μας”, όσες φορές κι αν την δούμε.



Planet Of Zeus setlist:
The Great Dandolos
Vanity Suit
Macho Libre
A Girl Named Greed
Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself
Revolution Cookbook
Something’s Wrong
Them Nights
Loyal to the Pack
Leftovers
Vigilante



Λίγο πριν σκοτεινιάσει εντελώς ο ουρανός, εμφανίστηκαν οι πολύ αγαπημένοι Black Rebel Motorcycle Club, οι οποίοι από το 2000 μέχρι και σήμερα έχουν “αφήσει” το στίγμα τους με την πλούσια δισκογραφία τους. Το βράδυ της Τετάρτης οι B.R.M.C. επισκέφτηκαν για τρίτη φορά τη χώρα μας και για δεύτερη φορά στο πλαίσιο ενός Ελληνικού festival. Το ερώτημα που είχαν να απαντήσουν σε όλους μας, ήταν το εξής. Θα κατάφερνε το τρίο από την Αμερική να αποδώσει σωστά τα garage/rock ‘n’ roll τραγούδια του, με αρμόζοντα ήχο σε ανοιχτό χώρο; Ο Robert Levon Been και ο Peter Hayes που εκτελούν καθήκοντα φωνητικών, αμφότεροι, και μπάσου και κιθάρας αντίστοιχα στο συγκρότημα, ξεπρόβαλλαν μαζί και ξεκίνησαν με το σκοτεινό hit “Red Eyes And Tears”, από το υπέροχο πρώτο τους album. Η dark μελωδία που ακούστηκε διάχυτα στην Πλατεία Νερού, έκανε όσους ήταν γνώριμοι και οπαδοί της μουσικής τους να ξετρελαθούν με την ακουστική του.



Στο “Little Thing Gone Wild”, το hit του περσινού και λατρεμένου “Wrong Creatures”, ο Robert ανέλαβε την σκυτάλη στα φωνητικά. Το χορευτικό single, με τον υπέροχο ρυθμό και το αγνό ροκαμπίλι του, “ηλέκτρισε” τα σώματά μας, ενώ στη συνέχεια εκστασιαστήκαμε με το πολύ γνωστό country blues, “Beat The Devil’s Tattoo”. Κατά την διάρκεια των “Stop”, “Teenage Disease” και του τραγουδιού-έκπληξη, “In Like the Rose”, τους συνόδευαν πολλά εφέ καπνών, δίνοντας την εντύπωση μιας ολοκληρωμένης οπτικοακουστικής εμφάνισης. Χωρίς αμφιβολία, οι Black Rebel Motorcycle Club πέτυχαν να ικανοποιήσουν το “είναι” μας με την ερμηνεία τους, πολλές φορές μάλιστα. Αδιαμφισβήτητα, έχουν χαρίσει υπέροχες στιγμές στη rock μουσική, με τα “Berlin”, “Rifles”, “Spread Your Love” και τελευταίο και αναμενόμενο hit, “Whatever Happened to My Rock ‘n’ Roll (Punk Song)”, ενώ η αίσθηση που μας άφησαν ήταν ότι θα μπορούσαν να είναι headliners. Η προσθήκη του “Rifles” στο set τους, έκανε και τους πιο “σκληροπυρηνικούς” να συγκλονιστούν με τη “ζοφερή” μελωδία του και να τους παρακολουθήσουν με δέος. Στο “Punk Song”, ο Robert κατέβηκε προς το κοινό και τραγούδησε μαζί του, χαρίζοντάς του μία αξιομνημόνευτη εμπειρία. 



Στην τρίτη τους συναυλία στην Ελλάδα, οι Black Rebel Motorcycle Club έθεσαν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Ο ήχος, η απόδοση και η διάθεσή τους βρισκόντουσαν πραγματικά σε υψηλό επίπεδο και ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά, γιατί έχουν φτάσει εκεί που βρίσκονται με την αξία τους και το ταλέντο τους. Επιβάλλεται να κάνουμε ειδική μνεία στην υπέροχη drummer του group, την Leah Shapiro, η οποία τα έδωσε όλα επί σκηνής με την καταπληκτική εμφάνισή της.

Black Rebel Motorcycle Club setlist:
Red Eyes and Tears
Six Barrel Shotgun
Little Thing Gone Wild
King Of Bones
Beat the Devil’s Tattoo
666 Conducer
Stop
Teenage Disease
In Like the Rose
White Palms
Shade Of Blue
Ain’t No Easy Way
Conscience Killer
Berlin
Rifles
Spread Your Love
Whatever Happened to My Rock ‘n’ Roll (Punk Song)



Τελευταίοι στο billing εκείνης της ημέρας του Release Festival, ήταν οι αγαπημένοι του Ελληνικού κοινού, Clutch.  Η υποδοχή του λατρεμένου συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους του (funky) “Money” του Chuck Brown. Η συναυλία τους ξεκίνησε με το “Gimme The Keys”, το πρώτο single  του περσινού τους πονήματος, “The Book Of Bad Decisions”. Το κοινό ξετρελάθηκε, δικαίως, καθώς αδημονούσε να δει τόσες ώρες τον καθηλωτικό και επιβλητικό frontman Neil Fallon να βάζει φωτιά στη σκηνή, όπως και έκανε. Φυσικά, οι rockers από το Μέριλαντ δεν ξέχασαν τα καινούρια τραγούδια από το πρόσφατο album τους, σαν τα “How to Shake Hands”, “In Walks Barbarella” και το ομότιτλο.



Παρότι υπήρχαν διάφορα σχόλια για την ποιότητα του ήχου στην μπροστινή πλευρά, από το την πίσω μεριά του πύργου δεν παρατηρήσαμε κάποιο “πταίσμα” σε αυτόν. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι ήταν στα καλύτερά του, ακριβώς όπως και στις προηγούμενες συναυλίες του συγκροτήματος. Ήταν καθαρός και δυνατός, όπως ταίριαζε στο heavy rock. Ο κιθαρίστας Tim Sult ήταν πλήρως αφοσιωμένος στη κιθάρα του, ενώ έπαιζε τελείως πιστά το “Mob Goes Wild”. Την παράσταση όμως έκλεψε ο drummer, Jean-Paul Gaster, ο οποίος χάρισε ολάκερες groovy στιγμές. Τα “A Quick Death in Texas” και “Earth Rocker”, τραγουδήθηκαν σχεδόν απ’ όλους εμάς, κάνοντας τον Neil Fallon να αποκτήσει τη δική του χορωδία, ένα πράγμα. Υπήρχαν ωστόσο και στιγμές στο set τους που πέρασαν και δεν ακούμπησαν το κοινό. Ίσως και να μην αποτέλεσαν αγαπημένα momentums του. Παρ’ όλα αυτά, το ερμηνευτικό επίπεδο και η απόδοση των Clutch, όσον αφορά τις συναυλίες τους, δεν μειώθηκαν καθόλου. Το επίπεδό τους δεν πέφτει τόσο εύκολα.



Στο encore, ο Neil Fallon έπαιξε το χαρακτηριστικό riff του “Regulator” στην κιθάρα του, κάνοντας τον κόσμο να ζητωκραυγάσει  και να ανατριχιάσει. Το εν λόγω κομμάτι που είναι πολύ λατρεμένο από το Ελληνικό κοινό, αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία το highlight εκείνης της νύχτας. Τελευταίο έπαιξαν το “Electric Worry”. Κατά τη διάρκειά του, ο συγχρονισμός των Clutch “άγγιξε” σχεδόν τα όρια του τέλειου performance, ενώ ο Neil Fallon μας ευχαρίστησε και μας ευχήθηκε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, κλείνοντας αυτή την υπέροχη βραδιά με τον πιο όμορφο τρόπο. Μπορεί η μία ώρα και τα είκοσι λεπτά της συναυλίας τους να ήταν λίγα, ωστόσο πήραμε γερά την Clutch-οδόση μας για φέτος.
Εις το επανιδείν, Neil, Tim, Jean-Paul και Dan!



CLUTCH setlist:
Gimme the Keys
Vision Quest
Willie Nelson
How to Shake Hands
Evil (Howlin’ Wolf cover)
Spacegrass
Mob Goes Wild
A Quick Death in Texas
Red Horse Rainbow
In Walks Barbarella
Earth Rocker
Ghoul Wrangler
Book of Bad Decisions
Cypress Grove
Hot Bottom Feeder
The Regulator
Electric Worry

Φωτογραφίες: Αποστόλης Καλλιακμάνης

499

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!