The Low Sun festival: Mosquito, Cold Remembrance, Grey Gallows (15/6/2019) Death Disco

Ιδιαίτερη βραδιά για τον Ελληνικό “σκοτεινό” ήχο, αφού γίναμε μάρτυρες ενός festival, που τείνει να γίνει θεσμός και γιορτή για την underground σκηνή, όπου οι Mosquito, για δεύτερη φορά φιλοξενούν στην σκηνή του Death Disco, δύο από τα ανερχόμενα και εξελίξιμα συγκροτήματα του χώρου.

Η αλήθεια είναι ότι το live συνέπεσε με την αργία του Αγίου Πνεύματος, με αποτέλεσμα να έχει αδειάσει η Αθήνα και σε συνάρτηση και με τον καύσωνα, ο κόσμος να έχει πάρει τα βουνά και τις παραλίες.

Παρόλα αυτά όμως η προσέλευση του κοινού κρίνεται ικανοποιητική (οι ηρωικοί που ήρθαν) και το αποτέλεσμα ήταν η απόλαυση μια εξόχως όμορφης συναυλίας, από 3 συγκροτήματα που έχουν πολλά να μας πουν μέσα από τις μουσικές τους. 

Την έναρξη του live εκκίνησαν οι GREY GALLOWS, με τον “άχαρο” ρόλο του opening act. Φυσικά δεν πτοήθηκαν από αυτό το γεγονός και μας παρουσίασαν ένα δεμένο και άρτια προβαρισμένο σύνολο, το οποίο πήρε αμέσως τα ηνία του φεστιβάλ στα χέρια του, χαρίζοντας στο κοινό μουσική που έχει για βάση του το αγνό dark wave, βάζοντας συναισθηματικά αμέσως το κοινό “στα βαθιά”. Το setlist τους ήταν ένα μικρό “best of”. Πραγματικά είναι ένα συγκρότημα το οποίο έχει όλα τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον. Επίσης, μας παρουσίασαν και το νέο μέλος τους, την Φαίη Τσίγκα, η οποία τραγούδησε στο “She Ends Herself” και πραγματικά μάγεψε με την μελωδική της φωνή. Είμαι σίγουρος ότι η συνεισφορά της θα δώσει μεγαλύτερες προοπτικές στους GREY GALLOWS.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραβλέψω το γεγονός της διασκευή τους στο κομμάτι “Alice”, των θεών SISTERS OF MERCY, “ζεσταίνοντας” για τα καλά τον κόσμο, ο οποίος με την σειρά του ανταπέδωσε, με ένα θερμό χειροκρότημα, την όμορφη προσπάθεια τους.

GREY GALLOWS “Ice” live @ Death Disco

Grey Gallows setlist:

Fading

Last Day on Earth

Fuel for Rage

She Ends Herself

On the Dancefloor

Ice

Alice (Sisters of Mercy Cover)

Στην συνέχεια, την σκυτάλη στην σκηνή του Death Disco πήραν οι αγαπημένοι Cold Remembrance. H εμπειρία των παιδιών είναι δεδομένη, αφού έχουν ανοίξει συναυλίες για μεγάλα ονόματα (πρόσφατα τους Star Industry) του “σκοτεινού” χώρου, όποτε πολύ εύκολα μας “πήραν από το χέρι”, σύροντάς μας σε ένα γαϊτανάκι συναισθημάτων, από όνειρα και μελωδίες. 

Ο Ρωμανός, έχω να προσθέσω ότι είναι ένας φοβερά επικοινωνιακός performer και όλοι μαζί, στο σύνολο, δημιουργούν μία πολύ καλή ομάδα, η οποία δουλεύει πολύ και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε όμορφα πράγματα μελλοντικά, αναμένοντας μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το δεύτερό τους album το “Damages”, το οποίο σύμφωνα με αυτά που άκουσα στο live, θα έχει μία πιο δυνατή αισθητική και ήχο (“The Manikin”). Στα θετικά καταγράφω τις δύο όμορφες διασκευές που επιχείρησαν, στο “Billet Doux” των The Wounded, καθώς και στο “My Darkness, Darkness” των Beseech.

COLD REMEMBRANCE “Forever And A Day” live @ Death Disco

Cold Remembrance setlist:

Intro

Memories Remain

Angel

Fallen Star

 Billet Doux (The Wounded Cover)

Aurora Autumn

Forever And A Day

My Darkness, Darkness (Beseech Cover)

The Manikin

Πραγματικά πολύ όμορφες στιγμές, αλλά δυστυχώς ο χρόνος είναι αμείλικτος και χωρίς να το καταλάβουμε έφτασε η ώρα των Mosquito. Οι headliners δεν άφησαν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, το gothic rock ζει και είναι ίσως πιο δυνατό από ποτέ.

Καταιγισμός συναισθημάτων και απόγνωσης, ένα συγκρότημα αποφασισμένο για όλα, με μία απόδοση που έπιασε υψηλά standards και ο κόσμος είμαι σίγουρος ότι το κατάλαβε. Το τραγούδι και ο εσωτερικός χορός δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο, ο ήχος δυνατός και σκληρός όπως πρέπει να είναι το gothic rock που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Οι Mosquito είναι οι γνήσιοι εκφραστές αυτής της τάσης, γιατί πάνω από όλα κάνουν κάτι που το αγαπούν πολύ.

Ο Lupe δεν σταμάτησε ούτε λεπτό, με εναλλαγές στα πλήκτρα και τα φωνητικά (αυτά με το “βαρύ” γοτθικό στοιχείο, το “ορθόδοξο”), ένα πραγματικό πολυεργαλείο και perfomer που δεν άφηνε τίποτα στην τύχη, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα μέλη να τα δώσουν όλα, σε μία βραδιά ορόσημο για τον “σκοτεινό” ήχο.

Το set στηρίχθηκε κυρίως στα “Colorless” και το “Interlacing Eternity” και ακουστήκαν ύμνοι όπως “Y”, “Indirect Kiss” και “To Infinite”, ενώ το “κερασάκι στην τούρτα”, ήταν μία πολύ όμορφη σύμπραξη των Lupe και Ρωμανού στα φωνητικά, που ερμήνευσαν το “Deeper Outlook”.

Έτσι όμορφα κύλισε η βραδιά και έφτασε αισίως το τέλος και του Low Sun Festival II, με όμορφες στιγμές να μας μένουν σαν παρακαταθήκη. Ελπίζω μόνο, τέτοιες προσπάθειες να μείνουν ζωντανές και να επαναλαμβάνονται, γιατί πραγματικά υπάρχουν συγκροτήματα που είναι αντάξια να αναλάβουν τέτοια εγχειρήματα, με μία Ελληνική σκηνή που πιστεύω δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από αντίστοιχες του εξωτερικού. Αγάπη και μεράκι χρειάζεται μόνο. Ένα μεγάλο μπράβο στους συντελεστές και μία ευχή, να συνεχιστούν τα Low Sun Festivals. Long live gothic rock!!!!

MOSQUITO “To Infinite” live @ Death Disco

Mosquito setlist:

Lost Victories 

Indirect Kiss

To Infinite

Vainess, Ever-Changing 

C(h)esspit Queen

Morena

Deeper Outlook

Φωτογραφίες: Δέσποινα Σταματάκη

Βίντεο: Γιάννης Φράγκος

649

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».