Naxatras, The Steams (6/4/2019) Gagarin 205

“Τι έγινε ρε παιδιά;”, είπα με το ύφος του Σπύρου από τους “Απαράδεκτους”, όταν έμαθα τα νέα. Δεύτερη sold out συναυλία για τους Naxatras, με ένα χρόνο διαφορά από την προηγούμενη. Χωρίς, εν τω μεταξύ, να έχει προηγηθεί  κυκλοφορία τους που να περιλαμβάνει καινούριο υλικό. Εκτίμησε (περισσότερο) το ελληνικό κοινό, την νέα ψυχεδελική rock μουσική ξαφνικά; Ή μήπως οι Naxatras, μόνο, είναι δημοφιλείς και όχι αυτό το subgenre;

Μάλλον το δεύτερο συμβαίνει. Το κοινό που γέμισε το Gagarin 205 το Σάββατο που μας πέρασε, ήταν στην συντριπτική πλειοψηφία του νεανικό και αρκετό από αυτό φορούσε t-shirts των 1000mods και πιστεύω πως δεν έχει ακούσει ούτε νότα από τους Colour Haze. Κάτι λοιπόν από την φάση του “stoner” που καλά κρατεί στην Ελλάδα, κάτι το φθηνό εισιτήριο, κάτι ο αλγόριθμος του YouTube που βοήθησε να τους μάθει η νεολαία και… συνέβη η κοσμοσυρροή.



Είναι θετικό, έστω κι έτσι, όμως που ακούγονται και προωθούνται ταλαντούχες ελληνικές μπάντες και μία τέτοια είναι και οι The Steams. Οι οποίοι στις 21:30 ανέβηκαν στην σκηνή και παρουσίασαν τα τραγούδια του debut album τους “Wild Ferment”, που κυκλοφόρησε πέρυσι. Έχοντας καθαρό ήχο από το ξεκίνημα της συναυλίας τους, διασκέδασαν το κοινό, το οποίο ανταποκρίθηκε με χορό και στα πιο δυναμικά σημεία της μουσικής με… headbanging!

Απέδωσαν το ψυχεδελικό τους rock με περίσσεια όρεξη και πάθος στα 45 λεπτά της εμφάνισής τους και έφυγαν μέσα σε επευφημίες και ειλικρινές χειροκρότημα. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ και θα χαρώ αν προσθέσουν στις ζωντανές εμφανίσεις τους κάποιο από τα extra όργανα (λαούτο, λύρα, τσαμπούνα), που έχουν συμπεριλάβει στην ενορχήστρωση του album τους.



The Steams setlist:
01. Black Sand
02. Amdajitr (the odyssey of young)
03. Feed
04. Ever Lasting
05. Perfect Storms from Afar
06. The Drought
07. The Harvest
08. Ephemeral Joys



Στις 22:35, το τρίο των Naxatras κατέλαβε την σκηνή και το μουσικό ταξίδι τους ξεκίνησε με το “Pulsar 4000”. Ο ήχος είχε χαμηλή ένταση αρχικά, αλλά βελτιώθηκε στο επόμενο τραγούδι “Sun Is Burning”, του οποίου το κιθαριστικό riff έκανε τα κεφάλια του κοινού να κινηθούν. Το συγκρότημα ήταν δεμένο, πράγμα φυσικό, μετά από τις τόσες ζωντανές εμφανίσεις τους, και αλάνθαστο. Φανερά χαρούμενος για την τόση προσέλευση, ο τραγουδιστής τους ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους και πέρασαν στο “On The Silver Line”.



Αυτό το τραγούδι με τον ρυθμό που θυμίζει το “Another Brick In The Wall”, λίκνισε για τα καλά τα κορμιά των θεατών. Η συνέχεια με το “Machine” (νομίζω πως ήτανε αυτό) είχε “υπνωτικό” ρυθμό και εκεί η εμφάνισή τους έκανε μία μικρή “κοιλιά”. Ένα τεχνικό πρόβλημα τους καθυστέρησε για 2 λεπτά, αλλά συνέχισαν δριμύτεροι με το “Waves”, του οποίου το εισαγωγικό riff ξεσήκωσε ξανά το κοινό. Σε αυτό, ο Γιάννης Κωσταντέλιας στην κιθάρα, ξεδίπλωσε όλο το ταλέντο του, ενώ και το rhythm section της μπάντας εκτελούσε με δεινότητα τα δικά του μέρη.



Συνέχεια με τα “You Won’t Be Left Alone” και “Spring Song”. Στο σημείο πριν το ξέσπασμα του δεύτερου, ο μπασίστας γύρισε στον  drummer και έκανε το χαρακτηριστικό σήμα με τα “devil horns”, υπονοώντας να παίξουν δυναμικά, όπως και έγινε, παρασέρνοντας τον κόσμο να επιδοθεί και πάλι σε συγχρονισμένες κινήσεις των κεφαλιών τους. Τελευταίο κομμάτι πριν το κλείσιμο της κανονικής διάρκειας του set, το “All the Stars Collide into a Single Ray”, το οποίο προανήγγειλε ο μπασίστας/τραγουδιστής Γιάννης Βαγενάς, ως “Ένα trance κομμάτι….”, χαμογελώντας και φανερώνοντας το ευρύ φάσμα των επιρροών τους.



Μετά απ’ αυτό το τραγούδι καληνύχτισαν, κανείς όμως στην πλατεία του Gagarin 205 δεν έφυγε, γιατί δεν είχε ακόμη ακουστεί το “έπος” που ακούει στο όνομα “I Am The Beyonder”. Η μπάντα επιστρέφει σύντομα από τα παρασκήνια και ρωτά “Έχετε ακόμη ενέργεια;” και όπως αποδείχθηκε είχαμε πολλή ακόμη! Στο άκουσμα του εν λόγω κομματιού, σείστηκε ο χώρος από τις δονήσεις των κορμιών και των ήχων. Ξανά-μανά headbanging, χοροπηδητό, ακόμη και crowd surfing! Τελευταίο τραγούδι του encore και της βραδιάς, το “The Great Attractor”, μετά από ένα χορταστικό, σχεδόν, δίωρο set.

Ήταν η πρώτη φορά που είδα τους συγκεκριμένους Θεσσαλονικείς επί σκηνής και ήταν μία ευχάριστη εμπειρία. Εύχομαι να συνεχίσουν να τους παρακολουθούν οι νέοι, ακόμη και όταν ξεπεραστεί η “φάση”, γιατί φάνηκε ότι αυτά τα παιδιά, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στο σανίδι και έχουν πολλά να δώσουν ακόμη. 



Naxatras setlist: (με επιφύλαξη)
01. Pulsar 4000
02. Sun Is Burning
03. On The Silver Line
04. Machine
05. Waves
06. You Won’t Be Left Alone
07. Spring Song
08. All the Stars Collide into a Single Ray
encore:
I Am the Beyonder
The Great Attractor

Φωτογραφίες : Δέσποινα Σταματάκη / Despina Stamataki Photography

600

profile photo
About Αχιλλέας Noir 42 Articles
Ξεκίνησε στα 11 του έτη να συλλέγει rock και metal μουσική. Έχει υπάρξει μέλος τοπικού rock συγκροτήματος, ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και αρθρογράφος. Ακόμα ψάχνει για τον τέλειο συνδυασμό μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας και ψυχής στην κιθαριστική μουσική. Το τι σημαίνει “ψυχή της κιθαριστικής μουσικής”, το γράφει στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.