Mogwai, Afformance (1/12/2018) Piraeus 117 Academy

Το 2018 πλησιάζει στο τέλος του και ως επιστέγασμα της έντονης συναυλιακής αυτής χρονιάς, έφερε κοντά μας τους Σκωτσέζους Mogwai σε ένα Piraeus 117 Academy πραγματικά γεμάτο από κόσμο.

Οι πιστοί οπαδοί της μπάντας ήταν από νωρίς στο χώρο και παρά τις ποικίλες μουσικές κατευθύνσεις του καθενός, η βραδιά κάλυψε σίγουρα κάθε παρευρισκόμενο, μέσα από τη μαγεία που δημιούργησαν τόσο οι Mogwai όσο και οι Afformance με το υπέροχο opening που έκαναν. 

Η εμφάνιση των ιδιαίτερα αγαπητών, δικών μας Afformance, αποτέλεσε ίσως την ιδανικότερη επιλογή support που έχω δει το τελευταίο διάστημα. Άνετες παρουσίες όλοι τους και ένα εμφανές δέσιμο μεταξύ τους, δημιούργησαν από την αρχή ένα οικείο και ζεστό κλίμα με τη μουσική τους, παρά το κρύο που επικρατούσε το βράδυ του Σαββάτου που μας πέρασε. 

Φοβερά τεχνικοί όλοι τους, κατάφεραν να συνεπάρουν το κοινό στην μελωδική μουσική τους. Τα δε προσεκτικά ηλεκτρονικά στοιχεία τους σε συνδυασμό με τα διακριτικά play back φωνητικά, έδιναν ένα μυσταγωγικό τόνο στην παίξιμό τους, ενώ ο ρυθμός που κατάφεραν να δημιουργήσουν από τα drum & bass και chill στοιχεία που επέλεξαν, ήταν αρκετά για να συμπαρασύρουν σε ένα χορευτικό ρυθμό τον κόσμο που τους λάτρεψε και τους αποζημίωσε στο τέλος με ένα δυνατό χειροκρότημα. 

Μετά την σύντομη αυτή, αλλά απολαυστική παρουσία των Afformance επί σκηνής, η ώρα έχει πάει 22:00 και το κοινό υποδέχεται με μεγάλη θέρμη τους μαγευτικούς Mogwai. Αυτό που κατάφεραν να δημιουργήσουν οι Mogwai, περιγράφεται μόνον ως μια μουσική πανδαισία, δεδομένου του φοβερού μίγματος ηλεκτρονικής και post rock μουσικής που συνέθεσαν με μεγάλη άνεση στο Piraeus 117 Academy. 

Από τις πρώτες νότες και παραμορφώσεις των κιθάρων τους, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια απαράμιλλη ατμόσφαιρα, ενώ η θετική αύρα των μουσικών, οι συνεχείς ευχαριστίες προς το κοινό και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους που ανάβλυζε όλο το βράδυ, άφησαν μόνο θετικές εντυπώσεις σε όσους ήμασταν εκεί να τους απολαύσουμε. Οι συνεχείς αλλαγές που έκαναν στις κιθάρες τους και οι πολύ πλούσιες παραμορφώσεις του ήχου τους δημιουργούσαν ένα φοβερά αρμονικό αποτέλεσμα, μια ιδανική μίξη θορύβου και αρμονίας παράλληλα. 

Αδιαμφισβήτητο γεγονός ήταν ότι θα ακούγαμε κάτι από το πρόσφατο soundtrack που δημιούργησαν για την ταινία “KIN” και έτσι απολαύσαμε το μαγευτικό “We’re Not Done (End Title)”, μέσα στα πρώτα κομμάτια με τα οποία ξεκίνησαν την εμφάνισή τους. 

Το setlist τους όμως ήταν εμπλουτισμένο από σχεδόν όλη τη δισκογραφία τους και αρκετά πιο δυνατό από αυτό που ενδεχομένως αναμέναμε, σε σχέση τουλάχιστον με αυτό που εκτέλεσαν την προηγούμενη μέρα στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, μας ξεσήκωσαν με το “Rano Pano” και επίσης καθηλωθήκαμε με τα “Hunted By A Freak”, “Auto Rock” και “Don’t Believe The Fife”. Το “ξεθώριασμα” του ήχου στο “Mogwai Fear Satan”  με τις πλάτες των μουσικών γυρισμένες προς το κοινό και το απότομο και άκρως ανατριχιαστικό γύρισμα αυτής της ατμόσφαιρας σε ένα ταξίδι θορύβου που δημιουργούσαν οι orange ενισχυτές τους μαζί με το διονυσιακό ήχο τους, ήταν ίσως η ιδανικότερη επιλογή για το κλείσιμο μιας τόσο ξεχωριστής συναυλίας. 

Όσοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν και να απολαύσουν τους Mogwai, θα πρέπει σίγουρα να το κάνουν την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτούν, χαρίζοντας μας στιγμές αντάξιες τις μαγευτικής μουσικής τους, από ένα συγκρότημα που δικαιολογεί με τις μουσικές του δημιουργίες τα πάνω από 20 έτη ενεργής παρουσίας στο χώρο. 

SETLIST:
1. Heard About You Last Night
2. Crossing the Road Material
3. We’re Not Done (End Title)
4. Rano Pano
5. Coolverine
6. I’m Jim Morrison, I’m Dead
7. Hunted By a Freak
8. Don’t Believe the Fife
9. Auto Rock
10. Old Poisons
11. 2 Rights Make 1 Wrong
12. We’re No Here
13. Remurdered
14. Mogwai Fear Satan 

Φωτογραφίες: Ιωάννα Κίτρου

465