Magnum, Gypsy Rose (30/11/2018) Gagarin 205

Είναι κάποια live, που δεν πρέπει να χάσεις για κανέναν λόγο. Άλλωστε, ο χρόνος είναι αμείλικτος και οι ευκαιρίες να ξαναδείς μία μπάντα-θρύλο της rock μουσικής, λιγοστές. Το γεγονός ότι θα τους δεις για πρώτη φορά στην πατρίδα σου, κάνει την παρουσία σου σε αυτή την εμφάνιση, επιβεβλημένη. Σε αυτή τη κατηγορία, ανήκει η πρώτη live εμφάνιση των τεράστιων Magnum στη χώρα μας.

Οι Βρετανοί θρύλοι της rock, με σχεδόν μισό αιώνα καριέρας στο χώρο τους και με νέο album στις αποσκευές τους, επισκέπτονται την Ελλάδα στα πλαίσια της “Lost On The Road To Eternity Tour”. Η χαρά μου στο άκουσμα αυτής της είδησης, μετατράπηκε σε ανυπομονησία να έρθει το βράδυ της Παρασκευής όπου η σκηνή του Gagarin, θα γέμιζε με τους ύμνους των γερόλυκων της rock.



Ξεκίνησα από νωρίς, για να προλάβω να δω και τους Καναδούς Gypsy Rose. Η Παρασκευή όμως, είναι μία δύσκολη μέρα για να κατέβεις στην πρωτεύουσα. Η κίνηση αφόρητη, σε έκανε να πιστεύεις ότι δεν πρόκειται να είσαι στην ώρα σου στο venue. Ευτυχώς, ως διά μαγείας, πρόλαβα! Λίγο μετά τις 20:00, ήμουν έξω από το Gagarin και με αρκετή δόση χαράς είδα ότι είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος, γύρω από το venue. Σου έδινε την εντύπωση, ότι θα γεμίσει ασφυκτικά.



Ο χρόνος περνούσε, και κατά τις 20:45 ανέβηκαν στη σκηνή οι Gypsy Rose. Το group από τον Καναδά, επιλέχθηκε να είναι αυτό που θα προσπαθήσει να ανεβάσει τη διάθεση του κοινού, για τη μαγική συνέχεια όπως εκτυλίχθηκε. Ο ήχος τους, ταίριαζε με αυτό που θα ακολουθούσε. Η προσπάθεια τους για την αφύπνιση των θεατών, ήταν εμφανής αλλά το τσουχτερό κρύο φαίνεται ότι είχε ναρκώσει τους παρευρισκόμενους. Έπαιξαν αρκετές από τις επιτυχίες τους, όπως τα “Shiver Then Shake”, “Wild Reaction”, “Love Me Or Leave Me”, με τρομερή διάθεση, αλλά τα προβλήματα στον ήχο δεν τους αφήσανε να αποδώσουν τα μέγιστα. Η μπάντα πάντως , το ευχαριστήθηκε και δε σταμάτησε να ευχαριστεί τον κόσμο ούτε λεπτό. Θα ήθελα να είχαν καλύτερο ήχο, για πιο ασφαλή συμπεράσματα. Στα συν το κέφι του group.



Gypsy Rose setlist:
Shiver Then Shake
Wild Reaction
Make Me Do Anything You Want
Love Me or Leave Me
Don’t Turn Your Back on Me Now
Crawlin
Highway One Way
Poisoned by Love



Και ενώ αναμέναμε τους Magnum, η κουβέντα με φίλους κινούνταν γύρω από τις επερχόμενες συναυλίες του νέου έτους που δεν είναι και λίγες. Η συζήτηση μας διακόπηκε λίγο μετά τις 22:00, όταν τα φώτα της σκηνής έσβησαν για να κάνουν την εμφάνισή τους οι Βρετανοί θρύλοι, Magnum.



Από τις πρώτες νότες του “Wild Swan”, καταλάβαινες τη διαφορά στον ήχο. Ήταν πλέον κρυστάλλινος και πολύ καλύτερος από πριν. Το venue είχε γεμίσει χλιαρά, λίγο παράδοξο βέβαια λόγω του ονόματος των Magnum. Εντυπωσιακή ερμηνεία από τον Catley στο “Sacred Blood “Divine” Lies”. Το κοινό άρχισε να ζεσταίνεται πια, και να γίνεται πιο ενεργό μεταδίδοντας θετική ενέργεια και στη μπάντα. Το μοναδικό κομμάτι από το νέο album, το “Lost On The Road To Eternity”, συνέχισε αυτό το hard rock party που εξελισσόταν μπροστά στα μάτια μας. “Crazy Old Mothers”, “Your Dreams Won’t Die”, και οι θεατές παραληρούσαν σε κάθε κίνηση του Catley. Η φωνή του Catley, ήταν σε αρκετά καλό (για την ηλικία του) επίπεδο. Ο Clarkin από την άλλη, έβγαζε μελωδικό ήχο “χαϊδεύοντας” την κιθάρα του.



Σειρά είχε το αγαπημένο μου κομμάτι “How Far Jerusalem”, όπου ο κόσμος το υποδέχτηκε εν μέσω ιαχών. Το sing-along κοινού και μπάντας δε σταμάτησε, παρά μόνο στη τελευταία νότα του τραγουδιού. Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, και τα “Les Morts Dansant”, “Show Me Your Hands” και “All England’s Eyes” δονούν την ατμόσφαιρα του Gagarin.



Το group δείχνει σε τρομερή κατάσταση, αν και λίγο κουρασμένο από τα συνεχή shows. “Vigilante” και “Don’t Wake The Lion (Too Old To Die Young)”, για τη συνέχεια και η μπάντα αποσύρθηκε να πάρει μία ανάσα, για να επιστρέψει δριμύτερη για το encore. Ακόμη και στα μπαλαντοειδή κομμάτια, οι θεατές έδειχναν να απολαμβάνουν αυτό το party που είχε στηθεί από τη μπάντα.



Οι Magnum, έπειτα από απαίτηση του κοινού, επέστρεψε για το encore που περιλάμβανε δύο από τα καλύτερα τραγούδια του group. “The Spirit”  και “Sacred Hour”, ολοκλήρωσαν μία μαγική βραδιά στην ψυχρή Αθήνα. Οι ευχαριστίες του Catley και της παρέας του, ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά της μπάντας.



Magnum setlist:
Wild Swan
Sacred Blood “Divine” Lies
Lost on The Road to Eternity
Crazy Old Mothers
Your Dreams Won’t Die
How Far Jerusalem
Les Morts Dansant
Show Me Your Hands
All England’s Eyes
Vigilante
Don’t Wake the Lion (Too Old To Die Young)
(encore)
The Spirit
Sacred Hour



Εξαιρετική εμφάνιση και καταπληκτικές ερμηνείες, από ένα από τα καλύτερα group της rock μουσικής. Ίσως να μην έχουμε την ευκαιρία να τους ξαναδούμε, για αυτό το λόγο το συγκεκριμένο live μπαίνει αυτομάτως στο πάνθεο των ζωντανών εμφανίσεων. Το μόνο μείον, η χλιαρή προσέλευση του κόσμου που βάζει σε σκέψεις τους διοργανωτές και τους υπόλοιπους από εμάς για το “Τι άλλο πρέπει να φέρω για να γεμίσω;;;”. Και μετά διερωτόμαστε γιατί δεν έρχονται μεγάλα group στην Ελλάδα. Ας κοιταχτούμε λίγο στο καθρέφτη, πριν το ξαναπούμε αυτό.



Η επιστροφή στο σπίτι, με βρίσκει γεμάτο και μουσικά και συναισθηματικά αφού βίωσα κάτι που είχα χρόνια να βιώσω. Με γύρισε πίσω, στα νεανικά μου χρόνια όπου τα βλέπαμε όλα αθώα, όλα όμορφα. Ίσως αυτό να είναι το μυστικό που μας κάνει να γουστάρουμε αυτή τη μουσική και να είναι διαχρονική.

Φωτογραφίες/βίντεο: Γιάννης Φράγκος

554

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.