Lebanon Hanover, She Past Away, Selofan (11/5/18) Gagarin205

Τελικά η ανταπόκριση στο κάλεσμα της Fabrika records υπήρξε κάτι παραπάνω από θετική, καθώς η προσέλευση του κοινού έκανε το Gagarin 205 να μοιάζει λίγο, για την φιλοξενία του event.

Το όλο θέμα άρχισε να γίνεται φανερό από την συγκέντρωση του κόσμου επί της Λιοσίων με τους ανυποψίαστους διερχόμενους οδηγούς να παρατηρούν πρόσωπα και καταστάσεις, τόσο λόγω όγκου των όσων περίμεναν, αλλά και του διακριτού της φυσικής τους παρουσίας καθώς παντού και πάντοτε το goth κοινό κάνει ότι είναι δυνατό για να ξεχωρίσει με τις στιλιστικές του επιλογές.

Οι Selofan υπήρξαν εκείνοι που άνοιξαν την βραδιά. Η συγκυρία της επιτυχημένης αυτής περιοδείας με την κυκλοφορία του (κατά την προσωπική μου γνώμη πάντα) καλύτερου ως τώρα άλμπουμ τους, υποδεικνύει πως το δίδυμο διανύει την πιο ακμαία του φάση μέχρι σήμερα.

Το “Vitrioli” πατάει σταθερά επάνω στον ήχο τους, ενώ την ίδια στιγμή αποπνέει την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στην πορεία τους, χωρίς παράλληλα να υστερεί σε έμπνευση και πρωτοτυπία. Το κοινό που παρακολούθησε το festival είχε έρθει και για τα 3 μουσικά σχήματα κι αυτό έγινε φανερό με την από νωρίς προσέλευση του κυρίως όγκου. Η μέρα ήταν εργάσιμη, οπότε όπως ήταν φυσιολογικό στις 10 παρά τέταρτο που εμφανίστηκαν τελικά οι Αθηναίοι, η ροή της προσέλευσης ήταν ακόμη μεγάλη.

Όπως ήταν αναμενόμενο το νέο άλμπουμ (το οποίο κυκλοφόρησε μόλις στις 3 Απριλίου) είχε την τιμητική του με 6 κομμάτια του να αποδίδονται ζωντανά στην σκηνή του Gagarin. Διάφορα εικαστικά στοιχεία εμπλούτισαν την εμπειρία της εμφάνισης τους. Τα αναμμένα κεριά στο μανουάλι στο κέντρο της σκηνής.  Το προβολικό που συνόδευε τον ήχο με εικόνα από τα video clip τους και άλλο επιπρόσθετο artwork, όπως ο πανεπόπτης οφθαλμός που συνόδευε το logo τους (ένα ευρέως διαδεδομένο μασονικό σύμβολο). Κάποιοι από τους χαρακτήρες των video ενσαρκώθηκαν επί σκηνή, όπως ο μουστακαλής γκέισα στο “I Am Addicted”, ή η μαυροντυμένη φιγούρα που έσβησε τελικά τα κεριά κατά την διάρκεια του “Living Scandal”.

Μέχρι το τέλος του set η πλατεία του Gagarin (αλλά και τα μπαλκόνια) σάλευε ρυθμικά στα beat των Selofan. H Joanna ο Δημήτρης, τα φαντάσματα του αύριο έγιναν τα τέρατα του σήμερα. Έδωσαν την αίσθηση πως ο  πειραματισμός τους στον κλασικό darkwave/ new wave ήχο μόλις να έχει ξεκινήσει και προφανώς δικαιολόγησαν το πόσο γρήγορα ανέρχονται στην σκηνή.

Selofan setlist:
Intro
Give Me A Reason
Romance
Vitrioli
Fosforizo
Mausoleum
Love Is A Mental Suicide
Ist Die Liebe Tot
I Am Addicted
Snakes
Shadowmen
Sto Skotadi
Hysteria
The Wheels Of Love
Living Scandal

Έχοντας δει ακόμη 2 φορές το δίδυμο των Volkan Caner/Doruk Ozturkcan στον αγαπημένο χώρο του Death Disco, οφείλω να ομολογήσω πως για τα πρώτα 1-2 τραγούδια αποκόμισα την εντύπωση πως η σκηνή του Gagarin δεν ήταν ένας χώρος που τους έκανε να νιώθουν άνετα. Η αποθέωση που γνώρισαν από το κοινό όμως τους έδωσε αυτό το σπρώξιμο που απαιτούσε η βραδιά. 

Πάνε 3 χρόνια που δεν έχουν κυκλοφορήσει κάτι, επειδή είναι τεμπέληδες όπως αστειεύτηκαν και οι ίδιοι, αλλά παρόλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε δυο νέα κομμάτια από τον δίσκο που έρχεται (δεν ξέρω πόσο σύντομα μιας και οι ίδιοι χαρακτήρισαν τα κομμάτια μισοτελειωμένα, τουλάχιστον το πρώτο).

Από εκεί και πέρα, όποιος έχει παρακολουθήσει έστω και μια φορά SPA ξέρει τι να περιμένει. Οι 2 Τούρκοι είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στους Έλληνες φίλους τους κι όχι άδικα καθώς έχουν δώσει μια νέα πνοή στην κάπως κουρασμένη goth/wave σκηνή. Τα υπόλοιπα κομμάτια που έπαιξαν, με το έντονο μπλε να κυριαρχεί στον φωτισμό τους, έρχονται όπως είναι φυσικό από τα 2 άλμπουμ που έχουν στο ενεργητικό τους. 

Το ακατανόητο των στίχων που είναι γραμμένοι στην τουρκική γλώσσα υπερκέρασε το μουσικό τους ύφος και το ιδιαίτερο ύφος που τραγουδιούνται από τον Volkan. Ήδη η βραδιά είχε εξελιχθεί σε πάρτι με τους θεατές, παρά το ότι δεν έπεφτε καρφίτσα, να έχουν ιδιαίτερα χορευτική διάθεση και να το εκδηλώνουν.

She Past Away setlist:
Intro
Belirdi Gece
Sanri
Katarsis
Asimilasyon
Ruh
Untitled 1 (unreleased)
Rituel
Kasvetli Kutlama
Untitled 2 (unreleased)
Monoton
Bozbulanik
Insanlar

Η εμφάνιση των Lebanon Hanover υπήρξε το σημείο καμπής που η βραδιά εξελίχθηκε σε θρίαμβο. Η εμφάνιση ξεκίνησε με το intro από το θέμα των X-files και το “Alien” μέσα από το εξαιρετικό “Let Them Be Alien” που μόλις κυκλοφόρησαν μέσω (ποιας άλλης) της Fabrika records. Η Larissa αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα στον ήχο και πηγαινοέρχεται μέσα και στα πλάγια της σκηνής. Αφού έλυσε το πρόβλημα (πιθανότατα με το πετάλι της κιθάρας της) στο κενό, στην σκηνή ανεβαίνει ο Δημήτρης από τους Selofan και με το σαξόφωνό του παίζει μαζί τους το “Gravity Sucks”, επίσης από το καινούργιο δίσκο.

Παρένθεση με τα “Die World II” από το “The World Is Getting Colder” του 2012 και “A Very Good Life” από το “Why Not Just Be Solo”, επίσης του 2010 και επιστροφή στο 2018 με το “My Favorite Black Cat” και κάπου εδώ, πάνω και κάτω από την σκηνή, υπάρχει τόση χημεία και ατμόσφαιρα που αποσβολωμένος παρακολουθώ από τον εξώστη τα όσα διαδραματίζονται. Οι LH σου δίνουν αυτό το μαγικό χαρτάκι που σε ταξιδεύει σε εποχές που δεν είχες καν την δυνατότητα να ζήσεις. Αυτό το χρονοταξίδι στα 80’s σε συνδυασμό με το μελαγχολικό κέλυφος που σκεπάζει την μουσική τους είναι που κάνει μοναδικές και τις εμφανίσεις τους.

Το setlist έκανε στάσεις και στα 5 άλμπουμ τους, ρίχνοντας το κέντρο βάρους κι εδώ στο καινούργιο τους πόνημα.  Επιβλητική σκηνική παρουσία τόσο από την Larissa Georgiou, όσο φυσικά και από τον William Maybelline, που έπαιζε μπάσο και τραγουδούσε σαν να μην υπάρχει αύριο, ενώ ειδικά στο encore πραγματικά τα έδωσαν όλα. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να ειπωθεί για ένα σχήμα που παίζει darkwave με post/punk στοιχεία. 

Εκτός από το encore με τα “ Totally Tot”, “ I Have A Crack”, “Du Scrollst” και “Gallowdance” με τη φρενήρη σκηνική τους παρουσία, θα τολμούσα να ξεχωρίσω (σε μια εμφάνιση που ήταν στο σύνολο της μεγαλοπρεπής) και το “No One Holds Hands”, με το οποίο με ξάφνιασαν ομολογώ. 

Γνώριζα πως οι Lebanon Hanover διαθέτουν σταθερή ποιότητα στις δουλειές τους και δυο από τις σημαντικότερες και πιο ποιοτικές φωνές στην σκηνή, αλλά το βράδυ της Παρασκευής διαπίστωσα πως πρόκειται και για εκπληκτικούς performer. Μια πραγματικά διαφορετική και όμορφη βραδιά από μια εταιρεία που έχει στο δυναμικό της κάποιες από τις ηγετικές δυνάμεις του ήχου.

Lebanon Hanover setlist:
Intro
Alien
Gravity Sucks
Die World II
A Very Good Life
My Favorite Black Cat
Fall Industrial Wall
No One Holds Hands
Northern Lights
Hall Of Ice
Ice Cave
Petals
Gallowdance
Du Scrollst
I Have A Crack
Totally Tot

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής
Βίντεο: Γιάννης Φράγκος

552