CYNIC: “Traced in Air-Remixed”

Για να καταλάβεις, φίλε αναγνώστη, τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την επαναμιξαρισμένη επανέκδοση και επανακυκλοφορία του (κλασσικού πλέον) progressive metal album “Traced In Air” των Αμερικανών Cynic, θα πρέπει πρώτα να διαβάσεις παρακάτω, λίγα λόγια για την ιστορία του συγκροτήματος.

Κατά το 1987, στην Φλόριντα των ΗΠΑ, οι Death του σπουδαίου Chuck Schuldiner (1967-2001) κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους “Scream Bloody Gore” και επηρέασαν με αυτό εκατοντάδες μουσικούς της metal σκηνής. Μεταξύ άλλων, τους επίσης Φλοριντιανούς, Paul Masvidal (κιθάρα, φωνητικά) και Sean Reinert (τύμπανα). Οι τελευταίοι δημιούργησαν τους Cynic την ίδια χρονιά και κυκλοφόρησαν μερικές demo κασέτες με την μουσική τους, τραβώντας την προσοχή του Chuck Schuldiner ο οποίος τους προσκάλεσε να παίξουν στο τρίτο album των Death, ονόματι “Human” (1991).

Οι δύο νεαροί μουσικοί έχοντας λάβει περίσσια εμπειρία πια, κυκλοφόρησαν (μαζί με τα υπόλοιπα 2 μέλη των Cynic) το ολοκληρωμένο (από κάθε άποψη) και θρυλικό ντεμπούτο τους “Focus” το 1993.

Αν και το album αυτό έλαβε κάποια αναγνώριση τότε, φάνηκε ότι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Ήταν ένα από τα πρώτα albums στα οποία ενσωματώθηκαν jazz fusion στοιχεία στο death metal και ίσως γι αυτό δεν αναγνωρίστηκε αρκετά από το κοινό εκείνη την εποχή, που το (απλούστερο) grunge ήταν στην κορυφή της δημοτικότητάς του. Την επόμενη χρονιά, οι προσωπικές και μουσικές διαφωνίες μεταξύ των μελών τους, τούς ανάγκασαν σε διάλυση.

Fast forward στο 2006, όπου το progressive death metal είχε πλέον φανατικούς οπαδούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού (να ’ναι καλά οι Opeth). Οι Cynic επανασυνδέονται και ηχογραφούν παρέα με τον Tymon Kruidenier (κιθάρα και death growls) το “Traced In Air”, το οποίο κυκλοφόρησε από την Γαλλική δισκογραφική εταιρεία Season Of Mist το 2008. Ο δίσκος αυτός συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν με το “Focus”, περιλαμβάνοντας τα signature “ρομποτικά” φωνητικά του Paul Masvidal και τα τεχνικά/σκληρά riffs του, σε πολύπλοκες συνθέσεις με αλλόκοτους ρυθμούς από τον Sean Reinert. Ενισχύουν όμως σε αυτό, την ατμοσφαιρική πλευρά της μουσικής τους, χωρίς ωστόσο να ξεφεύγουν (ακόμη) από το progressive death metal genre.

Το 2015, αφότου είχαν κυκλοφορήσει ένα ακόμη LP (“Kindly Bent to Free Us”, 2014) χωρίς τα growls του Tymon πια, αφού αυτός είχε αποχωρήσει από την μπάντα λίγο νωρίτερα,  ο Sean Reinert αποφασίζει επίσης να φύγει από την μπάντα. 

Ερχόμαστε έτσι στο σήμερα, όπου οι Cynic τώρα αποτελούνται από τα (εναπομείναντα) ιδρυτικά μέλη Paul Masvidal και Sean Malone (μπάσο), ενώ την θέση στα τύμπανα καλύπτει ο Matt Lynch. Το τρίο αυτό αποφάσισε να επανακυκλοφορήσει τον δίσκο-ορόσημο “Traced In Air”, επαναηχογραφώντας τα μέρη του μπάσου και των τυμπάνων, ενώ αφαιρούν από την μίξη του παντελώς τα growls. Τη νέα μίξη και την μηχανική του ήχου του “Traced In Air-Remixed”, ανέλαβαν ο Adam “Nolly” Getgood και ο Ermin Hamidovic αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί παλιότερα στο “Vector” των Haken, καθώς και στο  “Transcendence” των Devin Townsend Project.

Γίνεται κατανοητό από αυτήν την κίνηση, ότι οι Cynic θέλουν να επανασυστήσουν την μπάντα τους στο κοινό, με τον εκσυγχρονισμένο ήχο που έχουν τα μοντέρνα progressive metal συγκροτήματα. Συν τοις άλλοις, αφαιρώντας τα death metal φωνητικά, γίνονται πιο προσιτοί στους οπαδούς των Tesseract και των Leprous (που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στις μέρες μας), ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύουν το πόσο επιδραστικό υπήρξε το “Traced In Air” γι’ αυτήν την σκηνή.

Κίνηση ματ δηλαδή, θα σκεφτόταν κάποιος. Όχι και τόσο, απαντώ εγώ. Θεωρώ πως οι νεότεροι οπαδοί του προοδευτικού ήχου θα απολαύσουν αυτό το remix, γιατί ο πιο “μπασάτος” ήχος και τα “γλυκά” auto-tuned φωνητικά είναι στην μόδα τώρα. Οι δικοί τους οπαδοί όμως που είχαν συνηθίσει (και προτιμούν) τον δυνατότερο ήχο των τυμπάνων του Sean Reinert, καθώς και τους “βρυχηθμούς” του Tymon Kruidenier, ίσως θεωρήσουν τον ήχο σε αυτήν την έκδοση του album πεπιεσμένο και υπερβολικά μελό.

Προτείνω σε όποιον δεν έχει ξανά-ακούσει κάτι από τους Cynic να μπει στον κόσμο τους ακούγοντας αυτήν την remixed έκδοση του “Traced In Air”. Από την άλλη, στους οπαδούς τους προτείνω να ρίξουν μια “αυτιά” στο sample παρακάτω, για να καταλάβουν πώς θα ακούγεται η μπάντα από εδώ και στο εξής χωρίς τον Reinert και ας αποφασίσουν οι ίδιοι για το αν τους προτιμούν, με ή χωρίς αυτόν. Προσωπικά, προτιμώ να συνεχίσω να ακούω το εν λόγω album στην παλιά του μίξη, καλύτερο μου ακούγεται, ακόμη και εν έτει 2019.

http://cyniconline.com/

https://cyniconline.bandcamp.com/album/traced-in-air-remixed {Bandcamp (including free download)}

CYNIC – Traced in Air remix/master (2019) 

598

profile photo
About Αχιλλέας Noir 42 Articles
Ξεκίνησε στα 11 του έτη να συλλέγει rock και metal μουσική. Έχει υπάρξει μέλος τοπικού rock συγκροτήματος, ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και αρθρογράφος. Ακόμα ψάχνει για τον τέλειο συνδυασμό μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας και ψυχής στην κιθαριστική μουσική. Το τι σημαίνει “ψυχή της κιθαριστικής μουσικής”, το γράφει στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.