JUDAS PRIEST ('B Μέρος)

Το 1990, η μπάντα είχε μπλεξίματα με το νόμο, αφού οι οικογένειες δύο νεαρών, του 20χρονου James Vance και του 18χρονου Raymond Belknap, τους κατηγόρησαν για υποσυνείδητα μηνύματα στο τραγούδι “Better By You, Better Than Me”, που οδήγησαν στην αυτοκτονία τα παιδιά τους στο Sparks της Nevada. Το περιστατικό, έλαβε χώρα στις 23 Δεκεμβρίου του 1985, όπου μετά από ώρες που οι δύο νεαροί έπιναν αλκοόλ και κάπνιζαν μαριχουάνα ακούγοντας το συγκεκριμένο τραγούδι των Judas Priest, πήγαν στο προαύλιο μιας εκκλησίας του Sparks και αυτοπυροβολήθηκαν. Ο Belknap πέθανε αμέσως, ενώ ο Vance επέζησε με πολλά τραύματα στο πρόσωπό του, καταλήγοντας τρία χρόνια αργότερα από επιπλοκές, το 1988.

Οι γονείς των παιδιών και οι δικηγόροι, υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο κομμάτι περιέχει ένα υποσυνείδητο μύνημα που ώθησε τα παιδιά στο να αυτοκτονήσουν. Η δίκη, διήρκησε από τις 16 Ιουλίου ως τις 24 Αυγούστου του 1990, όπου το δικαστήριο απεφάνθη ότι το μύνημα “Καν’το” που υπήρχε στο κομμάτι ήταν μια ατυχής μίξη του background και των στίχων του. Ένας από τους μάρτυρες υπεράσπισης, ο Sir Timothy E. Moore, έγραψε το χρονικό της δίκης στο Skeptical Inquirer, ενώ το 1991, ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Dream Deceivers: The Story Behind James Vance Vs. Judas Priest”, είδε το φως της δημοσιότητας.

Better By You, Better Than Me-Stained Class



Μετά την περιοδεία για την προώθηση του “Painkiller”, το Σεπτέμβριο του 1991, ο Rob Halford έφυγε από τη μπάντα, με τις “φήμες” να κάνουν λόγο για διαφωνίες μεταξύ των μελών του group. Κάποιες υποχρεώσεις του συμβολαίου όμως κράτησαν τον Halford σε αυτή, ως το Μάιο του 1992 όπου μετά δημιούργησε το δικό του group, υπό το όνομα Fight και πιο thrashy ήχο. Ο Halford, συνεργάστηκε με τους Priest για τη συλλογή “Metal Works ’73-’93” για τα 20 χρόνια της μπάντας και εμφανίστηκε και στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ για την ιστορία του group. Η φυγή του από τους Priest, ανακοινώθηκε επίσημα ένα χρόνο αργότερα. Το Φεβρουάριο του 1998, σε μία συνέντευξη στο MTV, ο Halford προέβη σε μία εξομολόγηση που τάραξε τα νερά του heavy metal. Ήταν η πρώτη φορά που ο χαρισματικός frontman μίλησε για τις σεξουαλικές ιδιαιτερότητές του, παραδεχόμενος ότι είναι gay. Οι Priest, κάλυψαν τη θέση του τραγουδιστή το 1996 με τον Tim “The Ripper” Owens, που τραγουδούσε σε μία tribute μπάντα των Metal Gods, υπό το όνομα British Steel.  Με αυτήν τη σύνθεση, η μπάντα κυκλοφόρησε δύο στούντιο albums, τα “Jugulator” του 1997 και “Demolition” του 2001, όπως και δύο live albums τα “’98 Live Meltdown” και “Live In London” του 2003. Τα “Jugulator” και “Demolition”, δεν είχαν την αποδοχή που περίμεναν, ενώ και οι κριτικές ήταν διφορούμενες. 



Μετά από 11 χρόνια χωριστά και αντιμέτωποι με την απαίτηση του κοινού για reunion, οι Priest και ο Halford ανακοίνωσαν το reunion τον Ιούλιο του 2003, μαζί με την κυκλοφορία του box set “Metalogy”. Ο Tim Owens, έφυγε για να “συμπράξει” με τους Iced Earth και οι Priest περιόδευσαν στην Ευρώπη το 2004 και ήταν co-headliners στο Ozzfest της ίδιας χρονιάς, αποδέκτες αποθεωτικών σχολίων από το σύνολο του Αμερικανικού μουσικού τύπου, ως οι “πρωταγωνιστές της βραδιάς”. Την 1η Μαρτίου του 2005, η μπάντα κυκλοφόρησε το “Angel Of Retribution” από τη Sony Music/Epic Records, όπου τους χάρισε το βραβείο “Metal Hammer Golden Gods Award”, στην κατηγορία “Best Album”. Η παγκόσμια περιοδεία που ακολούθησε, διέκοψε τις ηχογραφήσεις του τέταρτου album του προσωπικού σχήματος του Halford, ενώ με το τέλος της περιοδείας το 2006, ο Halford ανακοίνωσε τη δημιουργία της δικής του δισκογραφικής, υπό το όνομα Metal God Entertainment, που θα κυκλοφορούσε όλα τα προσωπικά του albums.

Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, κυκλοφόρησε τον προσωπικό του κατάλογο σε remastered έκδοση στο Apple’ s iTune Store, μαζί με δύο νέα κομμάτια από το τέταρτο επερχόμενο album της προσωπικής μπάντας του, τα “Forgotten Generation” και “Drop Out”. Οι Priest, μαζί με τους Queen, Kiss και Def Leppard, έγιναν οι πρώτοι εισαχθέντες στα VH1 Rock Honours, με την τελετή να λαμβάνει χώρα στις 26 Μαΐου του 2006 στο Las Vegas και να παίζεται “στον αέρα” στις 31 Μαΐου. Κατά την τελετή, οι Godsmack προλόγισαν τους Priest παίζοντας ένα medley των “Electric Eye/Victim Of Changes/Hell Bent For Leather”, ενώ οι Priest έπαιξαν τα “Breaking The Law”, “The Green Manalishi (With The Two-Pronged Crown)” και “You’ve Got Another Thing Coming”, όπου ο Halford μπήκε με την Harley Davidson.

Τον Ιούνιο του 2006, σε μία συνέντευξη στο MTV.com, ο Halford αναφέρθηκε στο επερχόμενο concept album των Priest με τίτλο “Nostradamus”, που αναφερόταν στο Γάλλο συγγραφέα του 16ου αιώνα Νοστράδαμο. Δύο χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2008, το “Nostradamus” κοσμούσε τα ράφια των δισκοπωλείων και μία νέα παγκόσμια περιοδεία είχε ξεκινήσει. Το Φεβρουάριο του 2009, η μπάντα έλαβε μέρος στην καμπάνια κατά της “μαύρης αγοράς” εισιτηρίων, προτείνοντας στους οπαδούς να αγοράζουν μόνο από επίσημες πηγές. Τον ίδιο μήνα, η μπάντα συνέχισε την περιοδεία με guests τους Megadeth και Testament στην Ευρώπη, μέχρι το Μάρτιο του 2009. Από τον Ιούνιο του 2009 ως τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, οι Priest επισκέφθηκαν τη Βόρεια Αμερική για την επέτειο των 30 χρόνων του δίσκου “British Steel”, όπου έπαιξαν ολόκληρο το album σε κάθε live, με τους Whitesnake του David Coverdale να είναι το support σχήμα. Δυστυχώς όμως, μετά το show στο Denver στις 11 Αυγούστου του 2009, οι Whitesnake έπρεπε να αποχωρήσουν από το tour, λόγω της ασθένειας του David Coverdale από μόλυνση στο λάρυγγα. 



Στις 14 Ιουλίου του 2009, οι θρυλικοί metallers κυκλοφόρησαν ακόμα ένα live album, με 11 κομμάτια που δεν είχαν κυκλοφορήσει ποτέ πριν σε live έκδοση, από τις παγκόσμιες περιοδείες του 2005 και 2008, με τίτλο “A Touch Of Evil: Live”. Η ερμηνεία του “Dissident Aggressor”, κέρδισε το βραβείο “Grammy Award For Best Metal Performance”, το 2010. Το Μάιο του 2010, ο Halford αποκάλυψε ότι τους προτάθηκε ένα αστέρι στο Hollywood Walk Of Fame, αλλά δεν ήταν ποτέ παρών στη τελετή, ενώ αναφέρθηκε και στη συνέχιση της “Nostradamus Tour”. Στις 7 Δεκεμβρίου του 2010, η μπάντα ανακοίνωσε ότι η “Epitaph World Tour”, θα είναι η αποχαιρετιστήρια περιοδεία του group και θα διαρκέσει ως το 2012. Στις 27 Ιανουαρίου του 2011, οι Priest ανακοίνωσαν ότι δουλεύουν πάνω στο νέο υλικό, ενώ στις 20 Απριλίου του ίδιου έτους ανακοίνωσαν το αντίο στον K.K. Downing, που δε μπορούσε να ολοκληρώσει την περιοδεία. Η απομάκρυνση του Downing, είχε να κάνει με διαφορές μεταξύ των μελών του group και του management. Αντικαταστάτης ήταν ο Richie Faulkner, κιθαρίστας της μπάντας της Lauren Harris, που ολοκλήρωσε και την “Epitaph World Tour”. Με την απομάκρυνση του Downing, ο Hill ήταν το μοναδικό εναπομείναν ιδρυτικό μέλος των Priest. Στις 25 Μαΐου του 2011, η μπάντα έπαιξε στο τελευταίο επεισόδιο του American Idol της δέκατης σεζόν με τον James Durbin, όπου ήταν και η πρώτη επίσημη εμφάνιση χωρίς τον Downing. Στις 7 Ιουνίου του 2011, η μπάντα ανακοίνωσε την κυκλοφορία του “Single Cuts” album, μία συλλογή όλων των singles, τον επερχόμενο Αύγουστο.

Τον Αύγουστο του 2011, ενημέρωσαν ότι έχουν έτοιμα κάποια κομμάτια για το νέο album, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ανακοίνωσαν την κυκλοφορία μιας νέας συλλογής, υπό τον τίτλο “The Chosen Few”, με κομμάτια διαλεγμένα από άλλους μουσικούς. Στις 5 Ιουνίου του 2013, ο Halford δήλωσε ότι η “Epitaph World Tour” δε θα είναι η τελευταία της μπάντας, ενώ στις 22 Δεκεμβρίου, οι Priest σε ένα Χριστουγεννιάτικο μύνημα, ενημέρωσαν ότι το νέο album θα κυκλοφορήσει το 2014. Στις 17 Μαρτίου του 2014, στα Ronnie James Dio Awards, ο Halford ανακοίνωσε ότι ο νέος δίσκος ήταν έτοιμος και στις 28 Απριλίου η μπάντα κυκλοφόρησε το ομώνυμο κομμάτι “Redeemer Of Souls”, στο επίσημο site του group. Στις 14 Μαΐου του 2014, ο πρώτος κιθαρίστας της μπάντας Ernie Chataway πέθανε από καρκίνο στα 62 όπως ανακοίνωσε ο Al Atkins, ο πρώτος τραγουδιστής των Priest. Το πολυαναμενόμενο “Redeemer Of Souls”, κυκλοφόρησε στις 8 Ιουλίου του 2014 και πούλησε 32000 κόπιες στην Αμερική την πρώτη εβδομάδα, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση στο Billboard 200, την καλύτερη θέση μετά το διπλό concept album “Nostradamus”, που βρέθηκε στο νούμερο 11. Η επερχόμενη περιοδεία για την προώθηση του νέου δίσκου, κράτησε από την 1η Οκτωβρίου του 2014 έως τις 17 Δεκεμβρίου του 2015 και οδήγησε στο έκτο live album των Priest, με τίτλο “Battle Cry”, που κυκλοφόρησε στις 25 Μαρτίου του 2016 ηχογραφημένο στο Wacken Open Air την 1η Αυγούστου του 2015.  



Το Νοέμβριο του 2015, ο Faulkner εκμυστηρεύτηκε σε μία συνέντευξη στο Reverb.com, ότι η μπάντα θα έμπαινε στο στούντιο για το νέο δίσκο το 2016. Τον Απρίλιο του 2016, στο τεύχος του Loudwire, υπήρχε μία φωτογραφία των μελών του group από το στούντιο, κάτι που το παραδέχτηκε ο Halford, λέγοντας ότι το νέο album θα είναι έτοιμο το 2017. Το Μάρτιο του 2017, οι Priest μπήκαν στο στούντιο με παραγωγό το Tom Allom και τον Andy Sneap (πρώην μέλος των Sabbat) και ήταν η πρώτη φορά μετά το 1988 που θα δούλευαν με τον Allom. Τον Οκτώβριο του 2017, οι Judas Priest και 18 ακόμη καλλιτέχνες είχαν κληθεί για να μπουν στο Rock ‘n’ Roll Hall Of Fame με τη θέση και τον τίτλο να πηγαίνει τελικά στους Bon Jovi. Το 18ο album τους με τίτλο “Firepower”, κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου του 2018 και στην περιοδεία που ακολούθησε είχαν για support τους Saxon και τους Black Star Riders. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2018, ο Glenn Tipton αποκάλυψε ότι έπασχε από τη νόσο Parkinson, που του είχε διαγνωστεί 10 χρόνια πριν το 2008. Ως εκ τούτου, δε θα μπορούσε να συνδράμει στην επερχόμενη περιοδεία και η μπάντα βρήκε στο πρόσωπο του Andy Sneap, τον αντικαταστάτη που έψαχνε. Στις 20 Μαρτίου του 2018, σε ένα show στο Newark του New Jersey, ο Tipton έπαιξε με την υπόλοιπη μπάντα τα “Metal Gods”, “Breaking The Law” και “Living After Midnight”, προς έκπληξη όλων. Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, ο Tipton θα το έκανε αυτό, όποτε η υγεία του, του το επέτρεπε. 



Στις 29 Ιανουαρίου του 2019, η μπάντα ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή περιοδεία με τον Ozzy Osbourne ακυρώθηκε λόγω της ασθένειας του Ozzy και θα μεταφερόταν μέσα στο 2020. Τον Μάιο του 2019, σε μία συνέντευξη στο Audio Ink Radio, ο Hill παραδέχθηκε ότι θα ήθελε μία περιοδεία με τους Maiden όσο ακόμα μπορούν και λίγο αργότερα κάποια διαδικτυακά μέσα άφησαν να εννοηθεί ότι οι Priest και οι Maiden ετοίμαζαν μία περιοδεία στη Βόρεια Αμερική, για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020 με support τους Testament, Obituary και The Raven Age, υπό την ονομασία The Metal Legions. Μάλιστα, μία τέτοια περιοδεία θα είναι η πρώτη μετά το 1982 και τη “World Vengeance Tour”, όπου τα δύο μεγαθήρια έπαιξαν μαζί.

No Surrender-Firepower



Οι Judas Priest, δεν είναι απλά μία heavy metal μπάντα. Είναι το ίδιο το heavy metal, όπως το αγαπήσαμε και όπως συνεχίζουμε να το θέλουμε. Είναι η μπάντα, που εδώ και μισό αιώνα δε μας έχει απογοητεύσει ακόμα και στις πιο πειραματικές της στιγμές. Είναι η μπάντα, που έφερε την “chains and leather” ενδυμασία στο χώρο. Οι Judas Priest, συνεχίζουν ακόμα και στα 70 χρόνια τους, να είναι πιο heavy και πιο metal από πολλά νέα ή ακόμα και παλιά groups. Και ακόμα περισσότερο, είναι μία από τις μπάντες με τη μεγαλύτερη επιρροή και επιδραστικότητα στους οπαδούς και γενικότερα στη σκηνή. Διάολε, είναι οι Metal Gods και δίκαια κατέχουν αυτό τον τίτλο τόσα χρόνια!

(Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος ΕΔΩ)

630

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.