GREENLEAF

Οι Greenleaf είναι ένα από τα σημαντικότερα σουηδικά συγκροτήματα της 70s αναβίωσης και τα μέλη τους, τωρινά και προηγούμενα, κάθε άλλο από τυχαία είναι. Με τρία από τα τέσσερα μέλη των Dozer στη σύνθεση τους και με τον Oskar Cedermalm των εκπληκτικών Truckfighters στα φωνητικά, εξασφαλίζουν υψηλή μουσική ποιότητα και ήχο βουτηγμένο στην ψυχεδέλεια της δεκαετίας του ’70. Με αφορμή την κυκλοφορία του 4ου δίσκου τους, “Nest of Vipers” από την Small Stone Records, το Rockway επικοινώνησε με τον κιθαρίστα και ιθύνοντα νου του γκρουπ, Tommi Holappa.

Γεια σου, Tommi!
Γεια σου, Δημήτρη! Είσαι έτοιμος για την συνέντευξη;

Πανέτοιμος! Και ξεκινάμε ευθύς αμέσως. Μπορείς να κάνεις μία μικρή παρουσίαση των Greenleaf, για όσους ενδεχομένως δεν σας γνωρίζουν;
Ναι, βεβαίως μπορώ να ξεκινήσω μια μικρή ιστορία. Ήταν ένα βράδυ που παρέα με τον Daniel Liden των Demon Cleaner, είχαμε βγει για μπίρα και ήμασταν μεθυσμένοι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια μπάντα που θα ακουγόταν περισσότερο 70s από ότι κάναμε μέχρι τότε και έτσι γεννήθηκαν οι Greenleaf. Το συζητήσαμε και με το φίλο μας τον Bengt Backe, που δούλευε στο στούντιο όπου ηχογραφούσαμε με τους Demon Cleaner, o οποίος δέχτηκε να παίξει το μπάσο. Ξεκινήσαμε να τζαμάρουμε και μας βγήκαν κάποιες πολύ καλές ιδέες και σκεφτήκαμε μια που είμαστε εδώ γιατί να μην τα ηχογραφήσουμε κιόλας. Κλείσαμε χρόνο ηχογράφησης και αν και δεν είχαμε ακόμα ολοκληρωμένα τραγούδια μπήκαμε μέσα και τζαμάροντας τα βγάλαμε. Καλέσαμε και τον Peder Bergstrand των Lowrider (σ.σ. των οποίων παραγωγός ήταν ο Bengt) για τα φωνητικά και έτσι βγήκε ο ομώνυμος μας δίσκος.

Τι κρύβεται πίσω από το όνομα Greenleaf; Είναι το πράσινο φύλλο που φαντάζομαι;
Ναι! (γέλια) Καθόμασταν με τον Daniel και προσπαθούσαμε να βρούμε όνομα για τη νέα μας μπάντα. Εκείνη τη στιγμή κάτι έπαιζε η τηλεόραση. Κάποια σειρά. Και εκεί υπήρχε ένα σχολείο που λεγόταν Greenleaf High. Μας φάνηκε τόσο αστείο που υιοθετήσαμε το πρώτο μέρος του ονόματος. Ξέρεις βολεύει και το κλισέ της φάσης της μουσικής και το χρησιμοποιήσαμε κάνοντας χιούμορ.

Καιρός να μιλήσουμε λίγο για το νέο άλμπουμ σας, “Nest of vipers”. Είναι πάντα καλό να έχουμε κάτι καινούργιο από εσάς και είναι πάντα καλό να ακούμε τη φωνή του Oskar Cedermalm (σ.σ. Truckfighters), που αναλαμβάνει τα φωνητικά για δεύτερο συνεχόμενο άλμπουμ. Ποια είναι η γνώμη σου για τους Truckfighters;
Θυμάμαι όταν άκουσα τα πρώτα τους demo και μου άρεσαν πάρα πολύ και εντυπωσιάστηκα με τη φωνή του Oskar. Πιστεύω ότι είναι μία από τις καλύτερες μπάντες του είδους αυτή τη στιγμή και ο Oskar έδεσε πραγματικά με εμάς τους υπόλοιπους που είμαστε μέλη των Dozer.

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό! Αλλά στο άλμπουμ δεν είναι μόνο ο Oskar  που τραγουδάει. Έχει δοθεί ένα κομμάτι και στους προηγούμενους τραγουδιστές και ο Daniel βοηθάει στη μίξη των κομματιών! Είναι σαν ένα Greenleaf party!
(γέλια) Ακριβώς έτσι είναι! Αλλά ταυτόχρονα είμαστε και λίγο τεμπέληδες. Βαριόμασταν να βρούμε guests για το άλμπουμ και ρωτήσαμε τον Fredrik Nordin (σ.σ. Dozer) και τον Peder αν θέλουν να τραγουδήσουν από ένα κομμάτι και δέχτηκαν! (γέλια) Φωνάξαμε και τον Per Wiberg (σ.σ. ex-Opeth, Spiritual Beggars) να παίξει πλήκτρα σε κάποια κομμάτια και έτσι βγήκε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.

Έτσι κι αλλιώς αρκετός κόσμος συμμετείχε στο άλμπουμ. Θα ήθελες να είχες και κάποιον άλλον να συμμετέχει;
Όχι, δε θα το έλεγα. Όταν αρχίσαμε να προβάρουμε το τραγούδι “Nest of Vipers”, σκεφτήκαμε όλοι ότι θα ταίριαζε πολύ στη φωνή του Fredrik και έτσι τον πήρα τηλέφωνο και του είπα ότι έχω ένα κομμάτι ραμμένο στα μέτρα του και ήρθε και τραγούδησε. Το ίδιο συνέβη και με τον Peder. Οπότε είχαμε δύο έξτρα φωνές στο άλμπουμ και δε θέλαμε να φέρουμε περισσότερους γιατί θέλαμε να υπάρχει περισσότερο η φωνή του Oskar στα κομμάτια, μιας που ετοιμαζόμαστε να περιοδεύσουμε σε λίγο και δε θέλουμε να μπερδεύουμε τον κόσμο. Ο τραγουδιστής μας είναι ο Oskar.

Είναι έτσι και αλλιώς ένα all-star άλμπουμ. Και σε ευχαριστώ που μου κάνεις πάσα για την επόμενη ερώτηση. Θα περιοδεύσετε στην Ευρώπη; Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε και εδώ;
Σίγουρα, έχουμε ήδη αρχίσει να κλείνουμε ημερομηνίες. Έχουμε ήδη κλείσει κάποιες για Γερμανία. Δεν ξέρω αν θα έρθουμε εκεί αλλά θα το θέλαμε πολύ. Έχω παίξει στην Ελλάδα με τους Dozer και περάσαμε εκπληκτικά, οπότε θα ήθελα πάρα πολύ να ξαναέρθω.

Ελπίζω μέσω της συνέντευξης μας κάποιος να θελήσει να επικοινωνήσει μαζί σας. Η φράση “Nest of vipers” είναι κάποια μεταφορά; Έχει κάτι να κάνει με τον κόσμο που ζούμε;
Δεν νομίζω ότι μπορώ να σου απαντήσω ακριβώς γιατί τους στίχους στο κομμάτι έχει γράψει ο Fredrik. Προσωπικά, πιστεύω ότι ταιριάζει στον κόσμο μας σήμερα που κάθε άλλο παρά ονειρεμένος είναι, αλλά πραγματικά δεν έχω μια καλή απάντηση να σου δώσω. Πρέπει να ρωτήσουμε τον Fredrik!

Ποια πιστεύεις πώς είναι η διαφορά μεταξύ του προηγούμενου άλμπουμ (σ.σ. Agents of Arihman) και του νέου;
To “Agents…” ήταν περισσότερο blues. Και στο νέο άλμπουμ μπορώ να πω ότι δουλέψαμε τα κομμάτια πολύ περισσότερο και έχω την εντύπωση ότι το άλμπουμ είναι καλύτερο, όχι ότι πιστεύω ότι το προηγούμενο ήταν κακό. Και δουλέψαμε περισσότερο γιατί θέλαμε να βγούμε εκτός των συνηθισμένων δομών ροκ τραγουδιών, κουπλέ, ρεφρέν, κουπλέ κ.τ.λ. και νομίζω ότι σε γενικές γραμμές τα καταφέραμε.

Θέλω να σας συγχαρώ για το άλμπουμ, το οποίο με κέρδισε από την αρχή του και πιστεύω ότι πρέπει όσοι αγαπάνε το ροκ ήχο να προσπαθήσουν να το ακούσουν.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Το πιστεύω και εγώ και είμαι πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα και ελπίζω πολύς κόσμος να το ακούσει και να ικανοποιηθεί εξίσου με εσένα. Και να έρχονται μετά να το απολαμβάνουν και ζωντανά.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω και για τους Dozer. Σε αυτό το δίσκο των Greenleaf, και ειδικά με το Fredrik να τραγουδάει στο τελευταίο κομμάτι, μας προϊδεάζει για κάτι νέο από τους Dozer; Θα ξανακυκλοφορήσετε κάτι στο μέλλον;
Ναι, με 3 από τα 4 μέλη των Dozer στους Greenleaf και παρέα με τον Fredrik στο τραγούδι “Nest of Vipers” είναι αλήθεια σαν να είμαστε πάλι οι Dozer. Και υπάρχουν πραγματικά, κάποια σημεία στο άλμπουμ που θα μπορούσαν να είναι Dozer. Και αυτό συμβαίνει λόγω του ότι, τώρα που οι Dozer είναι σε αδράνεια, όποια καλή ιδέα και να έχουμε την χρησιμοποιούμε σαν Greenleaf, οπότε είναι λογικό. Ελπίζω να ξανακάνουμε κάτι σαν Dozer, απλά είχαμε αποφασίσει να σταματήσουμε για λίγο καιρό γιατί ο Fredrik ήθελε να κάνει κάτι σπουδές, μετά έκανε και παιδιά. Τώρα που τελείωσε τις σπουδές, μιλήσαμε για να κάνουμε ίσως κάποιες ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορα φεστιβάλ που μας έχουν καλέσει. Δεν νομίζω, βέβαια να γίνει κάτι φέτος. Ίσως του χρόνου. Είναι πάνω στον Fredrik η απόφαση, οπότε μπορείς αν θες να τον πάρεις τηλέφωνο και να του γκρινιάξεις (γέλια).

Αν σου δινόταν η επιλογή να διαλέξεις 5 καλλιτέχνες-μπάντες για ένα φεστιβάλ, όπου οι Greenleaf θα ήταν headliners, ανεξαρτήτων οικονομικών ή εμπορικών δυσκολιών, ποιοι θα ήταν αυτοί;
Θα ήθελα να είναι λίγο διαφορετικά μεταξύ τους… Να σκεφτώ! Θα ήθελα τους Kiss του 76, Kyuss του 94-95, Black Sabbath της πρώτης περιόδου, Brain Police και τι άλλο να βάλω; DOZER! (και άλλα γέλια).

Αγοράζω αμέσως εισιτήριο! Ποια τρία τραγούδια θεωρείς ότι δείξανε τον δρόμο για το μουσικό ιδίωμα που απλά λέμε stoner;
Black Sabbath-“Sweet Leaf”, Kyuss-“Supa Scoopa and mighty scoop”, Weedeater-“God Luck and good speed”.

Ξέρεις κάποιο ελληνικό συγκρότημα που παίζει ήχο κοντινό με το δικό σας;
Μόνο τους Νightstalker, που είναι στην ίδια εταιρία με εμάς. Όταν είχα έρθει στην Ελλάδα μου είχαν δώσει ένα cd τους και το έχω ακόμα κάπου στο ράφι μου.

Μπορείς να μας προτείνεις κάποια σουηδική μπάντα που πιθανόν δεν γνωρίζουμε;
Graveyard! Είναι οι καλύτεροι αυτή τη στιγμή αλλά μάλλον τους ξέρετε ήδη. Skraeckoedland! Παίζουν αυτό που λέμε stoner, αλλά ως επί το πλείστον με σουηδικούς στίχους. Έχει κάνει την παραγωγή τους ο Oskar οπότε δε θα δυσκολευτείς να βρεις τη μουσική τους. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο τώρα.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω και κάποια πράγματα που δεν έχουν σχέση με τη μουσική. Τι γνώμη έχουν οι Σουηδοί για τους Έλληνες;
Νομίζω ότι είναι καλή η γνώμη τους, όπως ήταν και πάντοτε. Δεν νομίζω πώς η οικονομική κρίση που περνάτε άλλαξε κάτι στην οπτική μας για εσάς. Πιστεύουμε ότι είστε ωραίοι άνθρωποι. Σχεδόν όλοι μας έχουμε κάνει διακοπές στην χώρα σας και περάσαμε τέλεια και έτσι μόνο καλά λόγια θα έχουμε να λέμε.

Η ακροδεξιά στην Ελλάδα έχει ανέβει πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Πώς είναι εκεί με τους αντίστοιχους (σ.σ. Sverigesdemokraterna);
Το ίδιο ακριβώς. Όλο και παίρνουν δύναμη και θεωρώ πώς αυτό είναι πολύ αρνητικό για την κοινωνία μας. Δε θα ήθελα να γίνουμε σαν την Γερμανία πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι πολύ κρίμα που συμβαίνει αυτό και εύχομαι να μην πάρουν ξανά τόσους ψήφους και όλοι να βγουν να ψηφίσουν κάτι άλλο.

Τελευταία ερώτηση. Πώς είναι να ακούς ένα τραγούδι σου να παίζει σε μια σειρά με τεράστια τηλεθέαση, όπως το Sons of Anarchy;
(γέλια) Φοβερό. Καθόμουν στον καναπέ και ξαφνικά σκέφτομαι “Επ, αυτό το ριφ κάτι μου θυμίζει”. Άκουσα το “Stray bullet woman” για 52 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Είναι τεράστια διαφήμιση. Έχουν παίξει τραγούδια μας και σε άλλες σειρές λιγότερο γνωστές. Είναι πάντα πολύ καλή διαφήμιση.

Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη!
Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ και ήταν πολύ ωραίο που ξέρεις σουηδικά!

203

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2113 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.