SOEN

Μέσα σε επτά μόλις χρόνια και τέσσερα συνολικά albums, κατάφεραν να συνδεθούν με τα πιο βαθιά μας συναισθήματα όσο ελάχιστοι καλλιτέχνες. Αν και ξεκίνησαν με την σφαγίδα του super-group, η ουσία βρίσκεται στον μη κατηγοριοποιημένο, ψυχικά έντονο, προοδευτικό ήχο τους. Το νέο τους album “Lotus” (μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ το review μας), τους άνοιξε τις πόρτες σε πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο και επιτέλους, η αναγνώριση και η δικαίωση έφτασε. Λίγες μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη , παρθενική ζωντανή εμφάνιση τους σε ελληνικό έδαφος, ο Σπύρος Χονδρογιάννης βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει με τους απίστευτους Soen για τη δουλειά τους, τις επιρροές τους, την ελευθερία της έκφρασης, την Ιαπωνία και φυσικά, την εμφάνισή τους στη χώρα μας.

Χαιρετισμούς από Ελλάδα και Rockway! Πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερη χρονιά για την μπάντα λόγω “Lotus”, σωστά;
Lars Åhlund: Είναι όντως, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το album και φαίνεται πως αρέσει πολύ και στον κόσμο. Όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τους Soen, έρχονται στις συναυλίες και τραγουδούν τους στίχους μαζί μας. Είναι πραγματικά μια υπέροχη χρονιά.



Θεωρώ πως την επανάσταση που έχει δημιουργήσει το “Lotus”, θα μπορούσε να είχε πετύχει πριν τρία χρόνια και το “Lykaia”. Τι ήταν αυτό που κράτησε τους Soen ως μυστικό θησαυρό μέχρι το 2019;
Martin Lopez: Πιστεύω πως είχε να κάνει περισσότερο με το ότι ο ήχος του album δεν ήταν αρκετά ανταγωνιστικός. Αυτό συνέπεσε μαζί με μερικά θέματα που είχαμε με την κυκλοφορία κι επισκίασαν τον δίσκο, αλλά πάραυτα έδωσε ώθηση στην μπάντα, την έκανε μεγαλύτερη, οπότε δεν υπάρχει κάτι να παραπονεθώ σχετικά.

Με την έναρξη της δεκαετίας αυτής, ανακαλύψαμε αρκετές μπάντες που ήταν πολύ επηρεασμένες από τους Tool – και το ντεμπούτο σας album “Cognitive” ήταν σε αυτή την λίστα. Από το δεύτερο “Tellurian” και μετά όμως, οι Soen έδειξαν κάθε πτυχή της προσωπικότητάς τους και της ταυτότητας του ήχου τους. Είναι οι Tool ακόμα ένα ορόσημο για εσάς και ποιοί άλλοι καλλιτέχνες έχουν ασκήσει επιρροή στους Soen μέχρι σήμερα;
Martin Lopez: Οι Tool αποτελούν ακόμα και σήμερα επιρροή για εμάς, όπως και πολλές άλλες μπάντες που μας αρέσουν, ακόμα και μουσική που δεν μας αρέσει μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα: με καποιο τρόπο η μουσική μένει στο μυαλό σου και όταν γράφεις τραγούδια μπορεί ξαφνικά να εμφανιστεί.



Το “Lotus” είναι το πρώτο σας album στο οποίο δεν κάνατε την παραγωγή εσείς. Είστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά του David Castillo και του Iñaki Marconi;
Cody Ford: Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους, τόσο πολύ που θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Κατάλαβαν αμέσως το όραμα αυτού του δίσκου και ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν ακριβώς για να το πάνε ένα βήμα παραπάνω από το “Lykaia”. Ήταν εξαιρετικοί και πολύ συνεργάσιμοι. Ανυπομονούμε για το επόμενο album που θα κάνουμε μαζί.

Ακολουθώντας την πορεία σας από την αρχή, μπορώ να διακρίνω (και κυρίως, να νιώσω) πως κάθε album σας είναι πάντα βήματα μπροστά από το προηγούμενο αλλά κυρίως εμβαθύνει όλο και περισσότερο στην ανθρώπινη ψυχή και τα συναισθήματα. Είτε heavy και ακραία, είτε χαμηλών τόνων και μελαγχολική, με τη φωνή του Joel να λειτουργεί ως γέφυρα σε κάθε διάθεση ήχου, η μουσική σας έχει καταφέρει να μείνει μακριά από ταμπέλες και κατηγορίες, πάντα εστιασμένη στο έντονο, δυνατό συναίσθημα. Πιστεύετε πως αυτό είναι το κλειδί για τα μοναδικά ηχοτοπία και το γενικότερο concept των Soen;
Lars Åhlund: Νομίζω πως εντόπισες ένα σημαντικό σημείο, με τη φωνή του Joel να λειτουργεί ως γέφυρα που ενώνει όλα αυτά τα μουσικά είδη σε έναν ήχο. Απλά κάθε τραγούδι είναι ένα ταξίδι και μια αυτοτελής ιστορία που σε οδηγεί σε διαφορετικά συναισθήματα και ηχοτοπία, όχι μόνο heavy ή μελωδικά. Τα πάντα βρίσκονται μέσα στο κάθε ένα τραγούδι, αυτόνομα σε μια ολότητα, ακριβώς όπως η ζωή μπορεί να σου προσφέρει τα πάντα μέσα σε μια μόνο μέρα.



Η απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τα κλουβιά της ήταν και είναι βασικό θέμα στους στίχους σας. Στο video για το “Martyrs”, αυτό το εκφράζετε δυναμικά. Είμαι σίγουρος πως υπήρξαν ακραίες αντιδράσεις για αυτό το video. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι, τις περιμένατε σε τέτοιο βαθμό;
Martin Lopez: Περιμέναμε αντιδράσεις μέχρι ένα βαθμό, ναι, αλλά όχι αυτό το επίπεδο αρνητικότητας που τελικά αντιμετωπίσαμε. Είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσω το πόσο προσβλητικά αντιμετωπίζει τα πράγματα ο κόσμος. Στο τέλος της μέρας, είναι μόνο 5 τυπάδες που ντύνονται γυναικεία και διασκεδάζουν στην πόλη με τραγούδια των Soen. Αν και φυσικά υπάρχει βαθύτερο νόημα πίσω από αυτό, αυτό είναι που δειχνει το video. Μερικοί άνθρωποι όμως φρίκαραν τελείως και μας είπαν πως δεν μπορούν να ακούσουν και να στηρίξουν ξανά τους Soen μετά από αυτό. Με λυπεί να βλέπω πόσο στενόμυαλος μπορεί να είναι ο κόσμος και έτσι να μη διακρίνει την Τέχνη για αυτό που πραγματικά είναι.

Από την άλλη, αν δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό, δεν τους θέλουμε καν στις συναυλίες μας. Δημιουργούμε μουσική για ανοιχτόμυαλους ακροατές, όχι για ηλίθιους ανθρώπους των σπηλαίων. Είμαστε ΟΚ με αυτό και θα συνεχίσουμε να ωθούμε στα άκρα την ελευθερία της έκφρασης, εως ότου ο κόσμος να μπορεί να εκφράζεται όπως γουστάρει.



Ο Καναδός Cody Ford (κιθάρες) είναι το νεότερο μέλος των Soen. Καταλαβαίνω πως δεν πρόλαβε να συνεισφέρει στο album, αφού το υλικό του “Lotus” ήταν ήδη έτοιμο όταν μπήκε στην μπάντα, αλλά πως νιώθετε για αυτή την μεταγραφή τώρα που έχετε περιοδεύσει αρκετά μαζί του;
Martin Lopez: Κάθε άλλο, ο Cody έχει συνεισφέρει πολύ στο album. Αν αλλάξεις τα ριφ που παίζει ο Cody στο “Lotus” με αυτά που έγραψα αρχικά εγώ, τα τραγούδια θα ήταν μόλις στο 15% από το πόσο καλά βγήκαν τελικά. Οπότε, έχει συνεισφέρει του κερατά πολύ! Το παίξιμο του και τα solos του είναι φοβερά, είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι με τον Cody. Κάνει φοβερή δουλειά, είναι ένα πολύ καλό και θετικό άτομο με τρομερή ενέργεια. Για τόσο νεότερος, έχει πολύ επαγγελματική προσέγγιση και είναι τρομερός κιθαρίστας στα live.

Lars Åhlund: Ο Cody είναι κελεπούρι για την μπάντα!

Αν έμπαινες σε ένα ελληνικό δισκάδικο το 2016, σε κοιτούσαν σαν χαζοί σε πλήρη άγνοια όταν ρωτούσες για Soen. Τρία χρόνια μετά, πολύς κόσμος στην Ελλάδα είναι κατενθουσιασμένος για το επερχόμενο live (όπως είμαι και εγώ!) Πώς νιώθετε που έρχεστε στη χώρα μας για πρώτη φορά;
Cody Ford: Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, ξέρουμε ήδη πως θα είναι ένα φοβερό show γιατί το ελληνικό κοινό φημίζεται για το πάθος του και εμείς λατρεύουμε να ζούμε για αυτή την ενέργεια. Δημιουργεί μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή όλο αυτό, όχι μόνο για τους fans αλλά και για την μπάντα. Δεν είμαστε ρομπότ πάνω στην σκηνή που απλά εκτελούμε, είμαστε γεμάτοι συναισθήματα εκεί πάνω, κάνοντας αυτό που λατρεύουμε…είμαστε υπερ-ενθουσιασμένοι!



Η λέξη “Soen” σημαίνει διαφορετικά πράγματα στη γλώσσα διαφόρων χωρών – στα Ιαπωνικά, σημαίνει “σιωπή” και “αποξένωση”, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της θεματολογίας σας. Κρίνοντας από την αισθητική του artwork και του logo σας, είστε όντως επηρεασμένοι από την Ιαπωνική κουλτούρα;
Martin Lopez: Βασικά σκεφτήκαμε αυτό το όνομα απλά σαν όνομα, όπως όταν βαφτίζεις ένα μωρό. Δεν θέλαμε κάτι να είναι συνδεδεμένο με το όνομα ή να σημαίνει κάτι συγκεκριμμένο, δεν θέλαμε ο κόσμος να σκέφτεται κάτι άλλο πέρα από την μουσική μας όταν ακούει το όνομα “Soen”. Αργότερα ξεκίνησα να ψάχνω αν σημαίνει όντως κάτι αυτή η λέξη και τότε ανακάλυψα την Ιαπωνική έννοια, που πραγματικά μου αρέσει, αλλά δεν ήταν προσχεδιασμένο, ήταν καθαρή σύμπτωση.

Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας! Για κλείσιμο, πείτε ο,τι θέλετε στους Έλληνες fans σας και στους αναγνώστες του Rockway που περιμένουν ανυπόμονα για το πρώτο σας live στην χώρα μας!
Lars Åhlund: Ξέρετε κάτι, αναγνώστες του Rockway; Σας περιμένουμε στο live με την ίδια ανυπομονησία!

961

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.