COLD REMEMBRANCE

Τα πράγματα είναι πλέον απλά. Η εγχώρια, “σκοτεινή” σκηνή, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα όσο υπάρχουν συγκροτήματα που αγαπούν και πρεσβεύουν άξια το gothic, όχι όμως εντός των στενών ορίων, αλλά μέσα από εμπνευσμένες δουλειές που αναδεικνύουν το μεράκι και την ποιότητα. Μάλιστα όλα αυτά κατορθώνουν να παρουσιάζονται και μέσα από festival όπως το LOW SUN FESTIVAL 2.
Παραστάτες σε αυτή την διαδρομή οι Cold Remembrance, οι όποιοι στην παρακάτω συνέντευξη που μας παραχώρησαν, αναφέρθηκαν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους.

Καλησπέρα, θέλετε να ξεκινήσουμε με το να μας πείτε ποιοι είναι οι COLD REMEMBRANCE;
Καλησπέρα και από εμάς. Οι Cold Remembrance είναι ένα σχήμα με έδρα την Αθήνα, που ως ιδέα και αρχική σύνθεση ξεκίνησε το 2004, εντούτοις πήρε την τελική του μορφή το 2013, οπότε τότε άρχισαν τα πρώτα βήματα στο χώρο. Μετά από αρκετές αλλαγές στη σύνθεση, αυτή τη στιγμή είμαστε οι Ρωμανός (Φωνή/πλήκτρα/σύνθεση/στίχοι), Αλέξανδρος (κιθάρες/σύνθεση), Χριστόφορος (μπάσο), Ιωάννα (πλήκτρα) και Φοίβος (τύμπανα). Βασικό μέλος επίσης παραμένει και ο V-Angel (κιθάρες/σύνθεση), ο οποίος βρίσκεται μόνιμα στην Αμερική.



Πού θα ορίζατε ηχητικά την μουσική κατεύθυνση που έχετε ως συγκρότημα;
Δράττομαι της ευκαιρίας να πω, ότι από την αρχική μέχρι και την πιο πρόσφατη σύνθεσή μας, δε μπήκαμε στη διαδικασία να γράψουμε υπηρετώντας κάποιο ιδίωμα. Είχαμε τις μουσικές, και όχι μόνο, επιρροές μας, αλλά όχι κάποια στόχευση σε ηχητικό επίπεδο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα μας οδήγησε στο χώρο του gothic rock/metal, όχι με την αυστηρή έννοια των ’90s ηχητικών αποχρώσεων, αλλά με μία περισσότερο σύγχρονη μορφή.

Επιρροές όπως αναφέρετε στην σελίδα σας στο fb, προέρχονται από “pure emotion/The world as we face it every day”. Θα θέλατε να επεκταθείτε λίγο παραπάνω σε αυτό;
Βεβαίως. Τόσο το στιχουργικό όσο και το μουσικό κομμάτι της σύνθεσης, είναι αμιγώς βιωματικό και προκύπτει από την αλληλεπίδρασή μας με την κοινωνία. Επίσης, κάθε κομμάτι έχει προκύψει κάτω από ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση και γι’ αυτό φέρει τη δική του σφραγίδα και ιστορία. Κοινός παρονομαστής, η σύγχρονη κοινωνία με τις παθογένειές της, που αποτελεί το συνεκτικό δεσμό μεταξύ των κομματιών και τα ενώνει σε ένα ενιαίο σύνολο.



Υπάρχετε από το μακρινό 2004 και έχετε δει την εξέλιξη στον χώρο της “σκοτεινής”/ ατμοσφαιρικής μουσικής στην Ελλάδα. Θεωρείτε ευνοϊκές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις μέρες μας;
Πράγματι παρακολουθούμε την εξέλιξη στο χώρο εδώ και αρκετά χρόνια. Σε επίπεδο επαφής μεταξύ σχημάτων και ακροατών, η τεχνολογία έχει βοηθήσει να αναπτυχθεί μία ποιοτική σχέση που έχει απογυμνώσει τα σχήματα από το μανδύα της αποπροσωποποίησης που κυριαρχούσε στο παρελθόν. Έχει ρηγματωθεί ο τοίχος μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικόφιλων και έχουν έρθει πιο κοντά. Επίσης, πέρα από την προσέγγιση και η διασπορά του υλικού είναι εντονότερη, στοιχείο που ευνοεί και τους δύο. Θα λέγαμε ότι την απανθρωποποίηση και ειδωλοποίηση των προηγούμενων δεκαετιών, κατέλαβε μία αγνή προσέγγιση που έφερε τις μπάντες στις πραγματικές τους διαστάσεις. Η γενικότερη κρίση και η κατάρρευση του όγκου των μεγάλων εταιριών, αφενός έφερε στην επιφάνεια μικρότερες που αγαπούν τη μουσική, αλλά και έδωσε τη δυνατότητα στους μουσικούς να διαχειριστούν καλύτερα το υλικό τους.

Θεωρείτε ότι είστε μία live μπάντα ή αγαπάτε την “ασφάλεια” του studio;
Αγαπάμε τις live παρουσιάσεις του υλικού, γιατί η χημεία που αναπτύσσεται με τον κόσμο είναι μοναδική. Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε χείλη να σιγοψιθυρίζουν στίχους μας και αυτό μας συγκινεί απερίγραπτα. Από την άλλη, και η δυνατότητά μας να δείξουμε ζωντανά τη συναισθηματική σύνδεση στίχου-μουσικής μέσα από την έκφραση και την κίνησή μας, είναι σημαντική τόσο για εμάς όσο και για τους θεατές. Ωστόσο, το studio μας δίνει τη δυνατότητα της δημιουργίας και όχι της “ασφάλειας”. Οι ώρες που περνάμε κλεισμένοι μέσα, μας φέρνουν σε πραγματική επαφή με τον εαυτό μας και μας επιτρέπουν τη δημιουργία και τον πειραματισμό. Εκεί, έκαστος δημιουργεί εξατομικευμένα αλλά συνάμα σε ένα οργανικό σύνολο, πέφτουν ιδέες στο τραπέζι, προκύπτουν αλλαγές τελευταίας στιγμής. Εκεί ωριμάζουν οι ιδέες και νομίζω ότι αυτή η διαδικασία της δημιουργίας είναι συγκλονιστική.     



“Aurora Autumn”, ένα τραγούδι πολύ αγαπημένο! Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτό το “καλλιτέχνημα”;
Τα θέματα με τα οποία καταπιανόμαστε, φιλτράρονται μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις που δοκιμάζονται στο πλαίσιο του αστικού περιβάλλοντος και της ηθικής κρίσης. To Aurora Autumn, αφηγείται τον ανεκπλήρωτο έρωτα δύο ανθρώπων, με αλληγορικό τρόπο. Ο ένας εκ των δύο φτάνει στο σημείο να “πνίξει” την αγάπη του παρασυρμένος από οδύνη, κατακλυσμένος από το αίσθημα του ανεκπλήρωτου. Φτάνει στο σημείο να ζει με το “κουφάρι” και την ενθύμησή της, την ώρα που αυτή αγωνίζεται να φτάσει κοντά του και όλα αυτά σε ένα ειδυλλιακό Αυγουστιάτικο φόντο, λίγο πριν την έλευση του Φθινοπώρου.

Ποια τα μελλοντικά σχέδια των COLD REMEMBRANCE;
Ήταν μία γεμάτη περίοδος, με κομβικές εμφανίσεις και την παρουσίαση νέου υλικού. Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν την ηχογράφηση του δευτέρου μέρους της τριλογίας των albums που έχουμε οραματιστεί, με τίτλο Damages. Παράλληλα, την κυκλοφορία του από μία αξιοπρεπή, ως προς τις παροχές και τη διανομή, εταιρία και τέλος live εμφανίσεις. Επεξεργαζόμαστε ήδη και ένα δεύτερο βίντεο, για ένα από τα καινούργια κομμάτια του επερχόμενου album, καθώς και διάφορα άλλα ευχάριστα πραγματάκια.



“Forever And A Day”, ένα από τα νέα σας κομμάτια. Τί να περιμένουμε από το επερχόμενο δεύτερό σας album;
Το “Forever And A Day”, είναι επίσης ένα “βαρύ”, βιογραφικό κομμάτι, που αποτυπώνει την πορεία ενός ανθρώπου από τη γένεσή του, την πάλη και τον αγώνα να φτάσει ψηλά να κερδίσει μία θέση στη ζωή, μία αέναη μάχη απέναντι στους δαίμονες της καθημερινότητας. Αληθινή και οικτρή ιστορία επίσης, που θα κοσμεί το δεύτερο album και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές συνθέσεις μας. Το δεύτερο album συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το πρώτο, εστιάζοντας περισσότερο στις ανθρώπινες σχέσεις, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό/κοινωνικό επίπεδο. Κομμάτια όπως τα “Statues in Time”, “Fallen Star”, “Soul-Reflecting light”, “Manikin” και άλλα, θα αποτυπώνουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο πλαίσιο μιας νοσογόνας κοινωνίας.

Σε λίγες μέρες εμφανίζεστε στο Death Disco, στο πλαίσιο του LOW SUN FESTIVAL. Τί γνωρίζετε για τα συγκροτήματα του line up και τί set να περιμένουμε από μέρους σας στο συγκεκριμένο festival;
Είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετέχουμε στο Low Sun Festival, που στήθηκε από τους πολύ καλούς φίλους Mosquito. Πολύ καιρό τώρα, αρκετοί από το χώρο συζητούσαμε το ενδεχόμενο μιας διοργάνωσης που θα αγκάλιαζε τον Ελληνικό, “σκοτεινό”, εναλλακτικό χώρο. Ήταν μεγάλη χαρά μας που τα παιδιά πήραν αυτήν την πρωτοβουλία, την οποία στηρίξαμε και πέρυσι με την παρουσία μας και φέτος με τη συμμετοχή μας. Όσο για τα σχήματα με τα οποία μοιραζόμαστε τη σκηνή, σαφώς τα γνωρίζουμε και τα παρακολουθούμε στενά. Με τους Mosquito έχουμε μοιραστεί τη σκηνή στο “Witching hour festival” και τους έχουμε παρακολουθήσει από την εποχή του “Colorless”, έχουμε παραστεί στα lives τους και έχουμε λιώσει το “Interlacing Eternity”. Αναφορικά με τους επίσης φίλους Grey Gallows, δεν έχουμε να πούμε τίποτα πέρα από το ότι τα εξαιρετικά “Beyond Reflections” και “Tears”, αποτελούν σταθμό στην εγχώρια dark wave σκηνή. Από τους Cold Remembrance θα περιμένετε ένα δομημένο σύνολο, αποτελούμενο από 3 τουλάχιστον νέα κομμάτια, υλικό από το πρώτο album και μερικές διασκευές.



Εμείς σαν ROCKWAY.GR, σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε εσάς. “Κλείστε” όπως επιθυμείτε αυτή την συνέντευξη.
Και εμείς σας ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία να εκφράσουμε κάποιες από τις “εικόνες” που συνθέτουν την κινητήριο δύναμη των Cold Remembrance. Εμείς αυτό που ζητάμε, είναι τη στήριξη της εγχώριας, “σκοτεινής”, εναλλακτικής σκηνής, από όλες τις πλευρές, καθώς έχουμε αξιόλογα σχήματα, που δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά. Ας αφήσουμε κατά μέρους εγωισμούς και μικρότητες, ας αγκαλιάσουμε τα goth σχήματα, ας δώσουμε λίγη στίλβη σ’ αυτόν τον παρεξηγημένο και κατακερματισμένο χώρο.

Fb page

Instagram

285

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».