THIRD WORLD

Όταν το καλοκαίρι έρχεται στην Ελλάδα, πληθαίνουν οι εμφανίσεις της reggae μουσικής στα ραδιόφωνα και στα κατά τόπους rock clubs. Μεγάλα events αυτού του είδους μουσικής σπανίζουν στη χώρα μας και η ανακοίνωση του Release Athens Festival ότι την Παρασκευή 7 Ιουνίου θα εμφανιστούν στην Πλατεία Νερού ο Damian Marley, οι Third World και η Hollie Cook ήταν μία ευχάριστη έκπληξη και σίγουρα μία διαφορετική νότα στα συναυλιακά δρώμενα του τόπου.
Ο Δημήτρης Μαρσέλος έσπευσε να επικοινωνήσει με τους θρυλικούς Third World από τη γενέτειρα της reggae Τζαμάικα, οι οποίοι δισκογραφούν από το 1975 και χαίρονται πάνω από 30 κυκλοφορίες. Ο ιδρυτής/κιθαρίστας τους Cat Coore, απάντησε στο κάλεσμα του rockway.gr.

Χαιρετώ από την Ελλάδα! Το καλοκαίρι φτάνει και τι καλύτερο από μία συζήτηση με κάποιον που το έχει στο DNA του; Σκεφτήκατε ποτέ να αλλάξετε μουσικό στιλ;
Γεια σας! Είμαι ο Cat Coore από την Τζαμάικα, με πολλή αγάπη για την Ελλάδα. Οι Third World δημιουργούν μουσική για πάνω από 45 χρόνια και είχαν πάντα ποικιλία στον ήχο τους, συνδυάζοντας jazz, R & B, λίγο από funk, rock που είναι “ριζωμένα” στη reggae. 
 
Οι Τζαμαϊκανοί ενδιαφέρονται ακόμη για την παλιά reggae ή προτιμούν να ακούνε dancehall ή reggaeton;
Οι Τζαμαικανοί αγαπούν τη μουσική. Όλα τα είδη. Όσο μεγάλωνα στην Τζαμάικα, περιέργως ακούγαμε πολλή country μουσική, π.χ. Kenny Rogers. Ήμασταν πολύ συνδεδεμένοι με τη Motown Music, τον Sam Cooke, τον James Brown.  Και φυσικά τον Bob Marley. Πώς γίνεται σαν έθνος να μην ενδιαφέρονται πια για την παλιά reggae; Φυσικά και ενδιαφέρονται!Το dancehall βέβαια, είναι τεράστιο! Κάποιες εκπληκτικές συνεργασίες που συνδύασαν τη dancehall με latin, pop και rap έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς. Για μένα, οι Sean Paul και Shaggy έβαλαν αυτήν την πλευρά της Τζαμαϊκάνικης μουσικής στο mainstream.

Στην αρχή της καριέρας σας, τα τραγούδια σας μιλούσαν για τη δουλεία και για τον αγώνα των ανθρώπων της Αφρικής ως την κατάργησή της. Τί εμπνέει σήμερα τους Third World; Έχουν αλλάξει τα πράγματα ή απλά κοροϊδευόμαστε;
Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Τί μας εμπνέει; Πάντοτε η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον πλησίον μας, η φροντίδα των καταπιεσμένων, το περιβάλλον, αλλά και ο εορτασμός της ζωής και της χαράς! Μία από τις πρωτοβουλίες μας, με την οποία ένα έθνος σαν την Ελλάδα μπορεί να ταυτιστεί, είναι η προστασία των ωκεανών μας από την πλαστική μόλυνση. Συνεργαζόμαστε με το ίδρυμα Alligator Head Foundation, που είναι εμπνευσμένο από την οραματίστρια Francesca Thyssen-Bornemisza , “Healthy Oceans, Healthy Planet”.

Το πιο πρόσφατο album σας “Under The Magic Sun”, κυκλοφόρησε πριν 5 χρόνια. Να περιμένουμε σύντομα νέο υλικό; Η setlist σας τον Ιούνιο θα καλύπτει όλη την καριέρα σας;
Να περιμένετε μία πολύ καλή έκπληξη το καλοκαίρι! Κυκλοφορούμε νέο album, με παραγωγό τον Damian Marley. Το πρώτο τραγούδι “Loving You Is Easy”, κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες (σ.σ. το ακούτε παρακάτω) και εννοείται πως θα το παίξουμε στο Release Athens. Η αλήθεια είναι πως θα σας πάμε σε ένα 45ετές ταξίδι, ακουμπώντας κάθε δεκαετία της μουσικής μας.

Τον παλιό καιρό, η μουσική βιομηχανία έδινε ώθηση στη reggae. Υπάρχει υποστήριξη σήμερα ή το βάρος πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες των μουσικών για να την προωθήσουν;   
Πλέον τα social media δίνουν την ευκαιρία σε περισσότερους μουσικούς να προβληθούν, τότε έπρεπε να έχεις συμβόλαιο για να έχεις την όποια προβολή. Εμείς είμαστε αναγκαστικά ένα μέρος της ψηφιακής εποχής, αλλά έχουμε “αναλογικά θεμέλια”.

Η χρήση της κάνναβης και η θρησκεία δεν είναι πράγματα που συναντιούνται στην ίδια πρόταση στα μέρη μας. Το χόρτο έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις τις περασμένες δεκαετίες και έχει αντιμετωπιστεί ως όργανο του Διαβόλου από την Ορθόδοξη Εκκλησία ή προθάλαμος των σκληρών ναρκωτικών από την υπόλοιπη οργανωμένη κοινωνία. Μπορείς να βοηθήσεις και εσύ ώστε να διαλυθεί ο μύθος αυτός;
Όπως τραγουδούσε ο Peter Tosh το 1976, “Legalize it and I will advertise it”. Αυτό ήταν πριν 40 χρόνια και το κίνημα τώρα είναι παγκόσμιο. Όσο περισσότερες χώρες αποποινικοποιούν την κάνναβη, η πλειοψηφία του πληθυσμού θα αρχίσει να μαθαίνει πόσο χρήσιμο φυτό είναι.

Δεν βλέπουμε συχνά reggae καλλιτέχνες στην Ελλάδα, οπότε η επίσκεψή σας μαζί με τον Junior Gong (Damian Marley) είναι μία ευχάριστη έκπληξη. Τί γνωρίζεις για τη χώρα μας;
Σε ιστορικό επίπεδο, γνωρίζω πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του Ελληνορθόδοξου Χριστιανισμού και του Αιθιοπικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού που είναι η αρχή του Ρασταφαριανισμού. Όταν σκέφτομαι την Ελλάδα, σκέφτομαι το γαλανό χρώμα, τη Μυθολογία και την Ελληνική κουζίνα. Opa Opa Opa!  Άναψε την ψησταριά και έχε τα ψάρια έτοιμα!

Τί περιμένεις από το Ελληνικό κοινό και τί να περιμένουμε εμείς από τους Third World;
Θα είναι μία υπέροχη εμπειρία για όλους μας. Μουσική, μουσική και περισσότερη μουσική. Θα έχουμε την τιμή να μοιραστούμε τη σκηνή με τον Damian “Junior Gong” Marley και την Hollie Cook, όπως και εκπρόσωπους της reggae σαν τους Gobey & P-Gial και Junior SP.

Ο Damian Marley όντως έφερε την Τζαμαικανική μουσική πίσω στα πρωτοσέλιδα και δίνει την ευκαιρία σε εμάς να δούμε θρύλους της σκηνής όπως εσείς. Έχεις γνωρίσει τον σημαντικό πατέρα του;
Βέβαια! Στο παρθενικό μας tour ήμασταν support στον Tuff Gong αυτοπροσώπως, τον Bob Marley το 1975. Ο Damian Marley, νεώτερος γιος του Bob, με λέει Θείο και εγώ τον λέω Ανηψιό. Ο γιος μου, Shiah, είναι ο μπασίστας του Damian και μεγάλωσαν μαζί. Είμαστε οικογένεια. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, ο Damian είναι ο παραγωγός του νέου μας album, το οποίο κυκλοφορεί από τη Ghetto Youth αυτό το καλοκαίρι. 

855

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2108 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.