GRANDMASTER COCKROACH

Άλλο ένα πολύ ιδιαίτερο εγχώριο σχήμα έκανε τη δισκογραφική του εκκίνηση. Ο λόγος για τους Grandmaster Cockroach, ένα Αθηναϊκό ντουέτο που κινείται σε ασυνήθιστα rock μονοπάτια. Το debut album τους “Music For Lousy Speakers” το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, θα παρουσιαστεί ζωντανά στις 10 Μαΐου στη σκηνή του Death Disco club και το Rockway.gr βρήκε την ευκαιρία να ανταλλάξει μερικές κουβέντες με τους “δράστες” για το παρόν και το μέλλον τους.

Γειά σας παιδιά. Θα ήθελα να αρχίσω ρωτώντας σας πώς αρχίσατε να γράφετε μουσική; Ποιά ήταν τα κίνητρά σας να πιάσετε ένα όργανο και να αρχίσετε να παίζετε; Παίξατε και σε άλλες μπάντες πριν τον σχηματισμό των Grandmaster Cockroach;
Γεια χαρά αγαπητό Rockway.gr. Παίζουμε μουσική τα τελευταία 20 χρόνια. Μας βγήκε πολύ φυσικό να περάσουμε από το στάδιο που λιώνεις έναν αγαπημένο δίσκο μήνες στη  φάση που λιώνεις τη μουσική σου στην πρόβα με την μπάντα σου. Μαγικό συναίσθημα.

Η σύσταση  των Cockroach έχει απόλυτη σχέση με τον παρελθόν μας καθώς παίζαμε μαζί , από το 2007 μέχρι το 2010 στους Junkie Opera Choir, αναλαμβάνοντας το μπάσο (Λουκάς Γιαννακίτσας) και τα τύμπανα (Τάκης Σιαμάντης) αντίστοιχα, τους οποίους ξαναφτιάξαμε πρόσφατα. Στην περίοδο αυτού του hiatus, ο Λουκάς υπήρξε μέλος σε διάφορα συγκροτήματα όπως οι Barbara’s Straigth Son και Βοrderline Syndrome.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στυλ που έχετε υιοθετήσει για να χαρακτηρίσετε τη μουσική σας; Εννοώ, πώς θα μπορούσατε να περιγράψετε πώς ηχούν οι Grandmaster Cockroach σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ πριν το στυλ της μουσικής σας;
Ο όρος που χρησιμοποιούμε είναι το alternative rock ,υποδηλώνοντας το ύφος που πήρε το rock στα ’90s και ’00s. Είναι ένας σκληρός ήχος με πολλούς πειραματισμούς και επιρροές από άλλα είδη όπως το hip hop, την ηλεκτρονική μουσική και το metal.



Από που προέκυψε το όνομα Grandmaster Cockroach και ποιά η σημασία του;
 Για το  όνομά μας χρησιμοποιήσαμε τα δυο nicknames τα οποία μας έχει αποδώσει ο στενός μας φιλικός κύκλος. Με βάση τις υπόλοιπες επιλογές ήταν ό,τι πιο ταιριαστό θα μπορούσαμε να βρούμε. Η σημασία του είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική με την αισθητική μας γιατί θα  μπορούσε να ταιριάζει από κάποιον hip hop παραγωγό μέχρι έναν stand up comedian. Έχει το στοιχείο της έκπληξης όπου δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Λοιπόν απλά προσδεθείτε και δέστε σφιχτά τις ζώνες σας. Η ιστορία μας μόλις ξεκίνησε.

Ποιές είναι οι επιρροές σας, όταν δημιουργείτε μουσική; Είτε σε ατομικό είτε σε επίπεδο project, ποιά είναι τα αγαπημένα σας group; Ποιά είναι η σχέση σας με άλλα είδη;
H μαγεία της μουσικής για μας είναι ότι μπορείς να εκφράσεις πράγματα που δεν λέγονται σε καμία άλλη γλώσσα. Συγκεκριμένα ο πρώτος μας δίσκος είναι σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο. Εκφραζόμαστε γιατί χρειάζεται να ακούμε τους εαυτούς μας και ποιος ξέρει, ίσως βρεις ένα κομμάτι σου σε αυτά που λέμε. Από επιρροές Νιrvana, 31 Knots, Mogwai, The Doors, Tool, Prodigy, Korn, Deftones, Aphex Twin, Squarepusher, Hella, Godspeed You! Black Empreror, Queens of the Stone Age, Love, Led Zeppelin και κάπου εδώ καλύτερα να σταματήσουμε. Κατά καιρούς έχουμε φλερτάρει με την ηλεκτρονική μουσική.
 
Το “Music For Lousy Speakers” είναι θα έλεγα παράξενος τίτλος. Ποιά είναι η κεντρική ιδέα πίσω απ΄ αυτόν; Σε ποιόν ανήκει η στιχουργία;
Είναι ένας δίσκος για τους ακροατές του σκληρού ήχου οπότε θέλει λίγο “φασαριόζικο” ηχοσύστημα. Να μπει το “Lucifer Blues” και να σου τραβηχτεί το δέρμα του προσώπου σαν να είσαι σε μηχανή που πηγαίνει με 200 χλμ/ωρα που λέμε…. Από την άλλη πόσοι είναι αυτοί που ακούνε μουσική από τα τέλεια ηχεία των smartphones ή των laptop σήμερα; Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η κεντρική ιδέα διατυπώνεται στο artwork του CD μας, σχεδιασμένο από τον Azbeen (Άρης Φαλέγγος) και έχει να κάνει με το…. μπα….καλύτερα να το δείτε μόνοι σας. Η στιχουργία ανήκει στον Λουκά και είναι ένα μείγμα  από lovesongs, μυστήριες “μαύρες’” ψαλμωδίες, χιούμορ και μια άποψη για το που πάει αυτός ο κόσμος ή καλύτερα για το που στο διάολο τον οδηγούμε. Ε Φρειδερίκο Νίτσε;



Το album ακούγεται ασυνήθιστο ή για να χρησιμοποιήσω τον όρο που αποτυπώθηκε στο review, “τρελαμένο”. Απρόβλεπτο, αρκετά “progressive” με πολλές ματιές σε πιο “διαννοούμενους” χώρους. Τι σας οδήγησε να πάτε σ’ αυτό το άκρο; Ήταν μια σχεδιασμένη επιλογή ή ήταν μια φυσική διαδικασία στην σύνθεση;
Ο στόχος που είχαμε στο Μusic for Lousy Speakers ήταν να αποτυπώσουμε την δική μας εκδοχή για τον rock ήχο σήμερα. Το ότι είμαστε ντουέτο μπορεί να γίνει απίστευτο  εργαλείο και την ίδια στιγμή τεράστια παγίδα. Προσπαθήσαμε να βγάλουμε κάτι συμπαγές και ταυτόχρονα να παραμείνουμε όσο πιο αυθεντικοί γίνεται. Σε μια εποχή όπου το στυλ και ο ήχος μετράει πιο πολύ από μια πρωτότυπη μουσική ιδέα, φυσικά αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο.

Ακούγοντας το album, σχημάτισα την σκέψη ότι το υλικό ηχούσε ως ενα ποικίλο crossover όχι και τόσο δημοφιλών τάσεων. Άλλες φορές ευαίσθητο και “γαλήνιο” και άλλες φορές εκκεντρικό. Πόσο σωστός είμαι;
Είσαι 100% μέσα! Χαιρόμαστε που το είδες έτσι. Παρόλ’ αυτά θεωρούμε ότι υπάρχει σε όλες αυτές τις τάσεις η προσωπική μας “ματιά”. Είναι κάτι σαν ημερολόγιο… και όταν έχεις κάνει θητεία σε “νηπιαγωγείο ενήλικων ψυχασθενών” όλα επιτρέπονται!

Αισθάνεσαι ικανοποιημένοι με το “Music For Lousy Speakers”; Αν είχατε την ευκαιρία να αλλάξετε κάτι, τι θα ήταν αυτό;
Απόλυτα ικανοποιημένοι και για αυτό ευθύνεται ο παραγωγός και κάτι παραπάνω από τρίτο μέλος της μπάντας Αλέξης Χατζηιωάννου ο οποίος πήρε το υλικό που είχαμε ετοιμάσει και το απογείωσε μετατρέποντάς το σε κάτι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα.

Θα ήμασταν ψεύτες αν λέγαμε ότι δεν θα αλλάζαμε κάτι, αλλά είναι τεχνικά και παιχτικά ζητήματα τα οποία θέλουν χρόνο και δυστυχώς ή ευτυχώς, ήταν αδύνατο να αποτυπωθούν διαφορετικά.



Αντιμετωπίσατε κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες κατά τη δημιουργία του debut σας;
Όχι ιδιαίτερα. Είχαμε δουλέψει αρκετά για να έχουμε το υλικό όσο πιο έτοιμο γίνεται και ταυτόχρονα τα αυτιά μας ανοιχτά να δοκιμάσουμε πράγματα που δεν είχαμε σκεφτεί.

Έχετε κάποιο label πίσω σας να σας υποστηρίζει;
Η μόνη βοήθεια που έχουμε είναι από την iota5 records στο digital distribution και την ευχαριστούμε από εδώ έως την μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε πρόσφατα. iota5records WeLoveU4life!

Στις 10 Μαΐου θα παρουσιάσετε τη δουλειά σας στο Death Disco Club. Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να αναπαράγετε το υλικό σας ζωντανά;
Είναι πολύ δύσκολο. Είμαστε ντουέτο και εάν ένας από τους δυο κάπου το χάσει, ξαφνικά το 50% του αποτελέσματος είναι αμφίβολο. Έτσι, πέρα από το να παίξουμε σωστά την μουσική, πρέπει να προσέξουμε πολύ το performance ώστε να κερδίσουμε τον θεατή. Θέλουμε να δημιουργηθεί αυτό το 50 -50 παιχνίδι που χωρίς αυτό ένα live μετατρέπεται σε  μια απλή πρόβα.



Εκτός από το show έχετε κάποια άμεσα σχέδια; Περιοδείες, video clips, κλπ.
Πέρα από το show στο Death Disco με τους εκπληκτικούς Soothsayer στις 10 Μαΐου, θα ταξιδέψουμε μεχρι την Πάτρα την Κυριακή 12 Μαΐου για ένα live με τους Amber Dogs και τους Μather. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσα περισσότερα live γίνεται σε επαρχεία  και Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι και παράλληλα στα πλαίσια της προώθησης του δίσκου, έχουμε στα σκαριά πλάνα για περιοδείες στην ελληνική επαρχεία από το τέλος του καλοκαιριού και μετά. Τέλος έχουμε ξεκινήσει το pre-production για το ένα από τα δύο  video clips του δίσκου μας και ταυτόχρονα κάνουμε τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα στον ξένο τύπο. Stay tuned!

Δεν έχω να ρωτήσω κάτι άλλο, ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Οι τελευταίες κουβέντες προς τους αναγνώστες του Rockway.gr, είναι δικές σας.
Πρώτον σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και το βήμα που δίνετε σε νέες μπάντες σαν κι εμάς. Η ελληνική σκηνή βρίσκεται στα καλύτερά της σε πολλά επίπεδα και ένα μερίδιο ευθύνης το έχουν ομάδες σαν κι εσάς. Δεύτερον θέλουμε να προσκαλέσουμε όλους όσους διαβάζουν αυτήν την συνέντευξη στα live μας σε Αθήνα και Πάτρα να πάρουν μια γεύση για το τι σημαίνει Grandmaster Cockroach. Θα έχουμε μαζί μας το CD σε φυσική μορφή και πανέμορφες μπλούζες με τον αγαπημένο Grandmaster Cockroach πρώτη μούρη! Tα λέμε από κοντά !

https://www.facebook.com/Grandmaster-Cockroach-280693632360785/

286

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.