Rockway gr

ENSLAVED Featured

“Abyss: the final frontier. These are the voyages of the band Enslaved. Its continuing mission: to explore strange new worlds. To seek out new sounds and new patterns. To boldly go where no one has gone before.”

Αυτή η παραποιημένη φράση από το Star Trek, είναι ίσως η πιο ιδανική για να περιγράψει μία απερίγραπτη, με λέξεις, μπάντα. Κυρίες και κύριοι, καλώς ορίσατε στον περίεργο, πανέμορφο, extreme κόσμο των Enslaved.

Δύο ανήλικα αγόρια, οι Ivar Bjørnson και Grutle Kjellson από το Haugesund της Νορβηγίας, παράτησαν το βραχύχρονο, σε ζωή, σχήμα των Phobia το 1991, δανείστηκαν τον μισό τίτλο ενός τραγουδιού των Immortal και μέσα στην ίδια χρονιά, το πρώτο demo της μπάντας, που πλέον άκουγε στο όνομα Enslaved, ήταν γεγονός. Το ταξίδι μιας ιδιαίτερης μουσικής παρέας, μόλις είχε ξεκινήσει.

Στις “φλεγόμενες”, από “μίσος” και “σκοτάδι”, πρώτες χρονιές των ‘90s και παρά το νεαρό της ηλικίας τους, ο Ivar και ο Grutle ήξεραν ακριβώς τί ήθελαν για τον ήχο και το concept τους και “ως δια μαγείας”, το πέτυχαν από το ντεμπούτο album “Vikingligr Veldi”, το Φεβρουάριο του 1994. Η σατανιστική θεματολογία τους ήταν αδιάφορη, τα ασπρόμαυρα εξώφυλλα με δάση και corpse-painters επίσης, ενώ ταυτόχρονα ο ήχος του album είχε μία τρομακτική ωριμότητα για ντεμπούτο και τόσο νεαρούς μουσικούς.

Το album κυκλοφόρησε από την Deathlike Silence του Euronymous, στον οποίο αφιερώθηκε, και έπη σαν τα “Lifandi Lif Undir Hamri” και “Midgards Eldar”, τα κατατάσσεις εύκολα στα “διαμάντια” του μαύρου ήχου.

Enslaved - Lifandi Liv Undir Hamri


Η έμπνευση των Enslaved ήταν ανάλογη της νεανικής λίμπιντο και την ίδια κιόλας χρονιά, η μπάντα κυκλοφορεί το δεύτερο album “Frost”, στην Osmose Productions.

Αν κάτι χαρακτηρίζει την μπάντα είναι η συνεχής πρόοδος, αυτά τα νέα “ηχητικά ρυάκια” που κάνουν τον “ποταμό Enslaved” μεγαλύτερο και με περισσότερη ορμή, με κάθε νέο δημιούργημα.

Το ίδιο συμβαίνει και με το “Frost”, που, παρότι ήρθε σχεδόν χέρι-χέρι με το ντεμπούτο, “σμιλεύει τον κατάμαυρο ήχο του”, σε ακόμα πιο μελωδικά μονοπάτια, εξερευνώντας την viking μυθολογία ακόμα περισσότερο.

Enslaved - Yggdrasil


Τρία χρόνια μετά, η μπάντα επιστρέφει στη δισκογραφία με το “Eld”, ένα album που πλέον έχει κατακτήσει την ισορροπία ανάμεσα στον black και τον viking ήχο, αλλά με τα πρώτα progressive “ψήγματα”, ενός ήχου από το μέλλον που έρχεται.

Το Mayhem-ικό λογότυπο έχει αντικατασταθεί με viking σύμβολα και οι Enslaved έχουν κυκλοφορήσει τρία μοναδικά albums, και ειναι μόνο 1997.

Enslaved - 793 (Slaget Om Lindisfarne)


Το τελευταίο δημιούργημα της μπάντας για τα ‘90s, αλλά και για τον ήχο που τελειοποίησε μέσα από αυτές τις κυκλοφορίες, το “Blodhemn”, έρχεται το 1998. Δυνατό, ώριμο, “βαρύ” και “αιματοβαμμένο” σαν τον τίτλο του, μεγαλώνει το fandom των Enslaved, που δεν ξέρει ακόμα τί το περιμένει με την έναρξη του επόμενου αιώνα.

Οι drummers αλλάζουν σαν τα πουκάμισα μέσα σε αυτά τα 4 “δισκογραφικά χρόνια”, όμως σε αυτό το album, κάνει αισθητή την παρουσία του ο Roy Kronheim, στην κιθάρα και την σύνθεση.

Enslaved - Brisinghamen


Νέα δεκαετία, νεός αιώνας, νέοι Enslaved, με το πέμπτο album “Mardraum: Beyond The Within”. Η νόρμα είναι κάτι που ο οπαδός δεν αποχωρίζεται με ευκολία και εδώ η μπάντα “ξεβολεύει” τον κόσμο της, με ακόμα πιο προοδευτική, death-oriented νοοτροπία, που βέβαια πατάει ακόμα στην ιδέα του “Eld” και στον ήχο του “Blodhemn”, αλλά πάντα κινείται σαν ένα νεό “ρυάκι” στον ποταμό, κάνοντας τα “νερά” πιο “σκοτεινά”, πιο “απροσπέλαστα”, αλλά και πιο σαγηνευτικά.

Για πολλούς, το πιο “αδύναμο” album τους, για άλλους το κλειδί για ένα νέο ταξίδι που πλησιάζει.

Enslaved - Større Enn Tid, Tyngre Enn Natt


Ένα μόλις χρόνο μετά, οι Enslaved κάνουν reset. Εξαφανίζουν το λογότυπό τους, που δεν υπάρχει πουθενά σε ένα Marillion-ικά, “κολασμένο” εξώφυλλο, το concept τους αποχωρεί από το Ragnarok, και η πιο progressive extreme μπάντα (ανα)γεννιέται, με ένα πολύπλοκο, intellectual, βαθύ και ιδιαίτερο (και για τους ίδιους και για εμάς) album. Το “Monumension”, είναι σημείο στροφής και αναφοράς, ζωντανή απόδειξη για το τί είναι ικανή να δημιουργήσει η μουσική μηχανή των Ivar, Grutle & Co.

Enslaved - Convoys To Nothingness


Το “Below The Lights” του 2003, “πατάει με το ένα πόδι” στις βάσεις του “Monumension”, αλλά με το άλλο εξερευνεί την νέα αλλαγή του ήχου της μπάντας, που μεταμορφώνεται πλήρως με την αποχώρηση του Roy Kronheim και την προσθήκη του Ice Dale στην παρέα.

Με νέο (και πάλι) drummer, αλλά και τον Herbrand Larsen στα πλήκτρα, πιάνο και mellotron, ο ήχος των “Isa” (2004) και “Ruun” (2006), είναι πιο άμεσος, πιο εναλλακτικός, δυναμικός και τραχύς, δε φοβάται κανέναν πειραματισμό πλέον, αλλά ταυτόχρονα επικεντρώνεται στην μελωδία περισσότερο από ποτέ.

Enslaved-Entroper


Το 2008, οι Enslaved υπογράφουν συμβόλαιο με την Nuclear Blast, απ’ όπου κυκλοφορεί και το δέκατο “παιδί” τους, το “Verterbrae”. Η μπάντα έχει αποποιηθεί πλήρως τον όρο “black metal”, για το οποίο δεν θέλει να μιλάει μέχρι και σήμερα στις συνεντεύξεις, ενώ χρησιμοποιεί καθαρά τον όρο “extreme” για να περιγράψει την μουσική της, αν και ακόμα και αυτός ο όρος είναι φτωχός πλέον, με τέτοια ποικιλία και εύρος στον απόλυτα, προοδευτικό ήχο της.

Ο μουσικός τύπος το εκθειάζει ως το καλύτερό τους και ως album της χρονιάς! Η επιτυχία αυτή συνοδεύεται με μία περιοδεία με τους Opeth και με το video, για το έπος “The Watcher”.

ENSLAVED - The Watcher


Η συνεχής έμπνευση και όρεξη της μπάντας συνεχίζεται, και το 2010 κυκλοφορούν το επόμενο album “Axioma Ethica Odini”, όπως και το “RIITIIR” 2 χρόνια μετά, ενώ στο ενδιάμεσο μας έχουν χαρίσει δύο EPs, διαφορετικών μεταξύ τους μουσικών κατευθύνσεων (“The Sleeping Gods” και “Thorn”), ενώ το 2015 τους βρίσκει στην αναζήτηση της ρίζας τους και στην τραχύτητα των ήχων της αρχής της καριέρας τους, κάτι που φαίνεται έντονα στο δέκατο τρίτο album, “In Times”.

Enslaved - Thurisaz Dreaming


Το 2017, οι Enslaved επέστρεψαν δισκογραφικά με το νέο, δέκατο τέταρτο πόνημά τους, με τον minimal τίτλο “E”, ένα album αντάξιο μιας μεγάλης και πλούσιας καριέρας (με μία υπέροχη διασκευή σε Röyksopp, μεταξύ των δικών τους, συνθετικά, επών, που όχι μόνο δείχνει το εύρος των μουσικών τους, αλλά και μία πιθανή πινακίδα για ενδεχόμενες αλλαγές στον ήχο μελλοντικά) και μόλις δύο χρόνια μετά, έκαναν το καλύτερο δώρο στους Έλληνες fans τους, καθώς ανακοίνωσαν την πρώτη τους συναυλία (διαβάστε ΕΔΩ το δελτίο τύπου) στη χώρα μας, μετά από 28 ολόκληρα χρόνια (στις 10 Μαΐου στην Αθήνα και στις 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη), έχοντας υποσχεθεί ένα setlist, από ολόκληρη την μουσική τους διαδρομή, σχεδόν τριών δεκαετιών! Αυτό και αν είναι υπόσχεση, αυτό και αν είναι live που δε χάνεται, για τίποτα στον κόσμο!So, what else is there?

Enslaved - What Else Is There

Rate this item
(1 Vote)
More in this category: « SKYCLAD SEAR BLISS »
back to top

Template Design © info@DrakontasGraphics.com | Managemenent by www.theLeaders.EU | All Rights Reserved Rockway.gr 2012

Top Desktop version