BROTHERHOOD

Είναι συγκροτήματα, που πολλές φόρες αρνούνται την πρόοδο των πραγμάτων, την εξέλιξη και γενικότερα την φήμη και τα πλούτη. Eίναι ταγμένα σε έναν σκοπό, μία ιδέα, μία θεωρία και πράξη, που αρμόζει στην δική τους θεώρηση των πραγμάτων. Έτσι και οι Brotherhood, παραμένουν πιστοί στο πνεύμα της δεκαετίας του ’80, ακολουθώντας τα πιστεύω τους, που συνοψίζονται σε δύο λέξεις. Gothic Rock. Παρακάτω, μας παραθέτουν μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, κατά την οποία μας αναλύουν τα πάντα γι’ αυτούς και το τελευταίο τους album, το “In The Violet Hour”. Ας τους απολαύσουμε.

Χαιρετισμούς από Ελλάδα! Εκτός από τον εμφανή σεβασμό που τρέφετε για τους Sisters Of Mercy, Joy Division και τους Cure, ποιές είναι οι κρυφές επιρροές των Brotherhood, στο τελευταίο σας album το “In The Violet Hour”;
Ακούγαμε πάρα πολύ διαφορετική μουσική και από διάφορες κατηγορίες. Μάλλον μαντεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος που οι Brotherhood έχουν τόσο ιδιαίτερο ήχο. Εμπνεόμαστε από την μουσική, τις ταινίες, από τα βιβλία και φυσικά από την ζωή γενικά. Πάντοτε είχαμε την ιδέα να μην κάνουμε μουσική όπως την αναμένουν πολλοί, ακόμη και αν είναι τοποθετημένη στην κατηγορία του gothic. Κάνουμε μουσική που μας αρέσει και που θα θέλαμε να ακούμε ακόμη και εάν οι Brotherhood δεν υπήρχαν.

Δημιουργήσατε ένα εξαιρετικό εξώφυλλο στο τελευταίο σας album. Ποιός ήταν ο υπεύθυνος; Από πού εμπνεύστηκε;
Είναι ένας παλιός φίλος μας, ο Sackarias Luhanko. Είναι μία ιδιοφυΐα στις τέχνες.  Έχει φτιάξει όλες τις ζωγραφιές από τις κυκλοφορίες μας, από την αρχή. Επίσης έχουμε κάνει μερικά shows γι’ αυτόν, όταν έκανε παρουσιάσεις κατά την διάρκεια των events. Είναι πολύ ταλαντούχο και έξυπνο άτομο. Τσεκάρετέ τον! Ακόμη και αν και κάνουμε την περισσότερη δουλειά όσον άφορα τους Brotherhood, πάντα μένουμε “κολλημένοι” με τους ίδιους ταλαντούχους ανθρώπους, όσον αφορά τα covers (Sacke), photos (Ronnie Gavelin), mastering (Peter Bjärgö), live crew (Martin Roos, Johan Mörén, & Pelle Johansson), layout (Cecilia Bjärgö) και ούτω καθ’ εξής. Είναι πάρα πολύ σημαντικοί για την οικογένεια των Brotherhood.



Τί πιστεύετε για το μέλλον του gothic rock; Είναι νεκρό η όχι; Έχετε ακούσει κάποια  ενδιαφέρουσα νέα μπάντα εκεί έξω; Τί γίνεται με το αφοσιωμένο κοινό του χώρου;
Νεκρό η όχι, πάντα θα υπάρχει εξαιρετική μουσική ανεξαρτήτως “ταμπέλας”. Όπως προαναφέραμε και πιο πάνω, ακούμε αρκετή μουσική και για εμάς δεν υπάρχει θέμα “ταμπελών”, αν και από μόνες τους είναι αρκετά “σκληροπυρηνικές”. Γι’ αυτό έχουμε “real goth”, “true black metal”, “synth or hard rock”, όλα αυτά για εμάς είναι ανοησίες. Ένα καλό τραγούδι/μπάντα, είναι πάντα ένα καλό τραγούδι/μπάντα! Όπως είναι οι Vox Low, D4rkstar, Hante, Boy Harsher, Henric de la Cour, για να αναφέρω μερικά ονόματα.

Τί προτιμάτε; Να ταξιδεύετε για συναυλίες ή να δουλεύετε στο στούντιο; Ειδικά  στο προσωπικό σας, Spider Studio.
Είμαστε κυρίως μία studio band, αλλά όχι από επιλογή. Λατρεύουμε να παίζουμε ζωντανά, αλλά ο χρόνος για εμάς για να κάνουμε συναυλίες, είναι δυστυχώς “σκληρός”. Έχουμε τις καθημερινές μας εργασίες, οικογένειες, ο Stefan περιοδεύει με πολλούς άλλους καλλιτέχνες και τρέχει τις υποχρεώσεις του Spider Studio. Ο Micke επίσης έχει αρκετές μπάντες και κάνει αρκετά remixes. Είναι μεγάλο προνόμιο να έχεις δικό σου στούντιο, γιατί τρέχεις πολλά projects. Το Spider Studio έχει δημιουργηθεί σιγά-σιγά μέσα στα χρόνια και ακόμη αναβαθμίζεται, σε θέματα τεχνολογίας και μηχανημάτων και ούτω καθ’ εξής. Μία ιστορία δίχως τέλος, για να το λέμε απλά.



Είστε ευχαριστημένοι από την προώθηση της PostGothic Records; Ποιές είναι οι προσδοκίες σας από αυτήν την συνεργασία; Πιστεύουν στην αναβίωση του classic gothic rock; Υπάρχουν άλλες ενδιαφέρουσες μπάντες από την συγκεκριμένη εταιρία, που θα πρέπει να προσέξουμε;
Είχαμε αρκετές διαφορετικές εταιρίες μέσα στα χρόνια. Ακόμη, έχουμε την δική μας για τις ηλεκτρονικές κυκλοφορίες. Έχουμε δουλέψει με τον Oskar για κάμποσο καιρό, πρώτα στην Gothic Records και τώρα στην Post Gothic. O Oskar πραγματικά ζει γι’ αυτό και αυτό είναι το “πνεύμα” που ψάχνουμε σε μία εταιρία. Δεν είναι τα χρήματα που μας οδηγούν, αλλά ο ενθουσιασμός είναι το πραγματικό “καύσιμο”. Ακόμη και αν είμαστε σε μία εταιρία, εμείς και κυρίως ο Micke, κάνει αρκετό από το marketing, το promo και τα videos κτλ. Μας αρέσει να βοηθάμε, όπου αφορά τους  Brotherhood. Είναι σημαντικό να έχουμε κάνει τα πάντα όπως θέλουμε εμείς. Ακόμη και αν χρησιμοποιούμε ανθρώπους, όπως προείπαμε, για την “μηχανή” των  Brotherhood, σε φωτογραφίες ή οτιδήποτε, εμείς είμαστε εκείνοι που έχουμε την ιδέα της θέσης και της εμφάνισης. Το ίδιο και στο  mastering, το layout και ούτω καθ’ εξής.

Στο album “In The Violet Hour”, υπάρχει μία διασκευή στο “Loverman”, του γνωστού Nick Cave. Ποιές είναι οι σκέψεις σου, για τον εξαιρετικό αυτόν καλλιτέχνη; Πώς πρόεκυψε αυτή η επιλογή; Επιτρέψτε μου να σημειώσω, ότι αφήνετε μία ιδιαίτερη πινελιά στις διασκευές, που επιλέγετε να παίξετε.
Ο Nick Cave είναι σίγουρα ένας από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες, όσον αφορά στην μουσική και τους στίχους. Είναι πραγματικά φανταστικός και μία έμπνευση. Η απόφαση για την συγκεκριμένη διασκευή, πραγματοποιήθηκε από ένα άλλο project, που θα κάναμε ένα tribute record με διάφορους καλλιτέχνες. Αλλά τελικά αποφασίσαμε να την χρησιμοποιήσουμε στον δίσκο μας. Είμαστε υπερήφανοι για την συγκεκριμένη εκδοχή. Είναι Brotherhood, δεν είναι ένα “copy/paste” version και αυτό είναι σημαντικό για εμάς.



Τα τραγούδια σας, στο “In The Violet Hour”, αντικατοπτρίζουν όλα τα ανθρώπινα αισθήματα, μα ποια είναι η πραγματική επιρροή πίσω από αυτά;
Πολλά πράγματα μας επηρεάζουν. Η ζωή και ο θάνατος, η αγάπη, το μίσος και πώς θ’ απελευθερωθείς μακριά απ’ όλα. Ο Micke, ποτέ δεν θέλει να συζητάμε για τους στίχους του album. Και οι δύο πιστεύουμε ότι ο ακροατής θα πρέπει να έχει την δική του εντύπωση για τους στίχους. Ο δίσκος είναι μακράν ο πιο περίπλοκος και ο πιο τεχνικός από αυτά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα και έχει δοθεί μεγάλη ανατροφοδότηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Το mastering στο συγκεκριμένο album το έχει κάνει ο Peter Bjärgö (Arcana). Είναι εξίσου υπεύθυνος για τον ατμοσφαιρικό ήχο του “In The Violet Hour”;
Ο Peter είναι παλιός μας φίλος. Ο Stefan ήταν μέλος των Arcana για πάνω από 10 χρόνια και επίσης στους Sophia από το 2003, τις δύο μπάντες του Peter. Είναι πραγματικά ένας “μάγος” όταν έρχεται να “ακονίσει” με το mastering τον δίσκο, όπως κάνει από τις αρχές. Αλλά για να σου απαντήσω στην ερώτησή σου, όλα τα τραγούδια των Brotherhood, είναι γραμμένα, ηχογραφημένα και μιξαρισμένα από τους Brotherhood. Μετά στέλνονται στον Peter για mastering. Έτσι ο ήχος των  Brotherhood είναι πάντα Brotherhood, απλά το mastering δίνει την τελική “κατεύθυνση” σε αυτό. Εκεί είναι που ο Peter βάζει την “μαγεία” του.



Γνωρίζεις τίποτα για την Ελληνική gothic rock σκηνή; Κάποια συγκεκριμένη μπάντα;
Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά δεν είμαστε “ειδικοί”. Μερικές φορές μπορεί να βρεις ενδιαφέρουσες παραστάσεις από Ελλάδα σε music blogs, όπως WhiteLight/WhiteHeat, Strawberry Pills, Bazooka, Blackaut. Είμαστε σε επαφή με πολλούς  DJs, promoters, radios, webzines κτλ από Ελλάδα. Η ομορφιά του internet! Και φυσικά έχουμε κάνει πολύ τουρισμό γύρω από την Ελλάδα.

Πρόκειται να σας δούμε στην Ελλάδα;
Λοιπόν! Εάν μας δοθεί χρόνος και πρόσκληση, ελπίζουμε. Είχαμε κάποιες συζητήσεις στο παρελθόν με έναν ατζέντη, για ένα μικρό tour στην Ελλάδα, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.



Παρακαλώ, κλείστε αυτή την συνέντευξη όπως επιθυμείτε.
Τώρα που το νέο μας album έχει κυκλοφορήσει, πραγματικά ελπίζουμε ότι θα το γουστάρετε τόσο πολύ όπως εμείς! Για εμάς είναι σαν ένα “best of album”. Προσπαθήσαμε να επιλέξουμε ένα τραγούδι για single, αλλά τελικά είπαμε ότι δεν μπορούμε να επιλέξουμε. Τα τραγούδια είναι όλα καλά. Όπως έγραψε κάποιος σε review: “είναι ένας από τους καλυτέρους goth-records που έχει φτιαχτεί εδώ και χρόνια και θα ζήσει για πάντα”. Λοιπόν, συμφωνούμε και εμείς….

311

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».